DOSSIER

Jules Jie (†)

Jules Leo Jie - bijnamen: De Chinees, Bami Jie en Sjuul Bami - wordt geboren op 30 juni 1964 in Amsterdam. Hij groeit op in de buurt rond de Da Costakade, waar hij midden jaren tachtig, samen met zijn vader, een radiostation runt onder de naam Radio Sjuul. De uitzendstudio bevindt zich bijna naast het pand van Decibel.

Jie staat bekend om zijn felle strijd met de Radio Controle Dienst en wordt talloze keren gearresteerd. De RCD haalt het station in 1985 vijf keer uit de lucht. In april van dat jaar hebben ze daar zelfs vijf uur voor nodig. Met breekijzers en slijptollen worden beton en ijzeren balken geslecht waarachter de radiopiraat zich heeft verschanst. Honderden buurtbewoners kijken toe hoe Jie, samen met twee collega-zendamateurs, vanaf de eerste verdieping, agenten en brandweerlieden natspuiten. Het drietal ontkomt in de verwarring die ontstaat nadat agenten een rookbom gooien.

In de jaren tachtig pleegt Jie inbraken, samen met zijn maatje Jan Femer. Later wordt hij lid van de Deltagroep, die is ontstaan uit het oude syndicaat van Klaas Bruinsma.

Jie is vaak in de sportschool te vinden en hij wordt nationaal kampioen bodybuilding. Over Jie heeft de CID vanaf februari 1992 tot juni 1993 uit verschillende bronnen de informatie gekregen dat hij in Kalashnikovs handelt en dat hij vuurwapengevaarlijk is.

Informant van de geheime dienst
Jie wordt informant voor de AIVD onder de naam Sentaro, en hij wordt ingezet voor een ultragevoelig onderzoek naar de criminele organisatie van Mink K. In stukken van de AIVD wordt Sentaro omschreven als een zeer kwetsbare bron, dicht bij de top van de organisatie. Sentaro beweert dat de groep van K. een aantal hoge ambtenaren bij politie en Justitie corrumpeert. In ruil voor geld waarschuwen deze ambtenaren K. indien nodig. Per jaar zou de organisatie daar 2 miljoen gulden voor reserveren. Sentaro doet ook onthullingen over omvangrijke wapenhandel en zogeheten contra-strategieën, waarbij getracht wordt het rechtsbestel te destabiliseren.

Naast Sentaro wordt nog een tweede informant gerund. Deze crimineel met codenaam Herfstbos, bevindt zich in de periferie van de organisatie. Evert Hingst wordt als die informant genoemd. De soms schokkende verklaringen van Sentaro en Herfstbos zijn voor de AIVD de belangrijkste aanleiding om Mink K. en zijn organisatie eind 1997 aan te duiden als potentieel staatsgevaarlijk.

Op 19 juni 1994 reist Jie naar Detroit voor de WK voetbal, samen met andere leden van de Delta-groep. Ze worden geweigerd en moeten terugkeren naar Nederland. Het reisje is georganiseerd door Jan Femer en bedoelt als cadeau voor Donald G. die gaat trouwen. In juli van dat jaar reist het gezelschap alsnog af, dit keer naar Benidorm. In 1996 krijgt Jie ruzie met Jan Femer.

Liquidatie in zijn Mercedes CL500
Op 10 oktober 2003 wordt Jie op weg naar de sportschool geliquideerd. Samen met zijn 21-jarige Thaise vriendin wordt hij in koelen bloede neergeschoten. De Mercedes CL500 van Jie wordt doorzeefd met kogels door twee mannen op een scooter. De Mercedes rijdt door de middenberm en komt tegen een geparkeerde auto tot stilstand. De hitman loopt op de auto af en begint aan een tweede salvo, gericht en van zeer nabij. Beide inzittende worden hierbij dodelijk getroffen. De dader en bestuurder vluchten vervolgens op hun rode scooter in de richting van Amsterdam. Jie laat een zoon en dochter na van twaalf en negentien jaar oud. De voormalig AIVD-agent Paul Herrie verklaart tegenover de rijksrecherche dat de AIVD Sentaro, die eind jaren 90 actief is in de directe omgeving van Mink K., niet goed heeft afgeschermd.

Laaste nieuws

MannenPraat
Mannenpraat: Humberto Tan heeft last van territoriumdrift
Humor
Mop van de dag: 19 augustus
Misdaad
Tienduizenden xtc-pillen aangetroffen in Limburgs huis
Formule 1
Terugblik: Gifbeker nog niet leeg voor Max, Bottas pakt overwinning
Blog - Sexy
Deze vrouwen zijn Nederlands grootste Instagrammers
Misdaad
Finland, een dag later: steekpartij is terreurdaad (VIDEO)
Humor
Deze coole kat heeft zijn eigen handshake (VIDEO)
Misdaad
Misdaadklassieker: geschaduwd, afgeluisterd, vervolgd, veroordeeld - Danny K. doorbreekt het zwijgen
Formule 1
Lowe: 'Onze eerste seizoenshelft was een teleurstelling'
Algemeen
Steven Kruijswijk gaat voor succes in Vuelta: ‘Wat Tom kan, kan ik ook’
MannenPraat
Mannenpraat: Tim Hofman is nóg irritanter dan Willibrord Frequin
Humor
Feitje van de dag: 18 augustus
Hebbes
WIN: Terminator 2: Judgment Day – 3D bioscoopkaarten