DOSSIER

Jozef F.

Jozef F. - bijnaam Sjef - wordt in 1941 geboren in Terneuzen en groeit op als zoon van Witte Marien, de uitbater van café De Kraaghoeve. Deze kroeg - even buiten Terneuzen - is populair onder smokkelaars. Jozef F. houdt zich zo rond zijn 18de jaar bezig met de smokkel van boter tussen Nederland en België.

Hij staat bekend als een ‘gentleman-smokkelaar’. Toch rijdt hij eens vol gas met zijn pantserwagen in op een Belgische douanewagen. De auto van de douaniers blijft vervolgens achter de pantserwagen hangen en wordt pas een stuk verder afgeschud. Na de botersmokkel gaat F. zich bezighouden met het illegaal stoken van drank. Ook smokkelt hij - volgens eigen zeggen - sigaretten, diamanten en mensen.

In 1971 verdenkt Scotland Yard hem van grootschalige smokkel van illegale Pakistanen naar Engeland. Met een voormalig viskotter worden de Pakistanen vervoerd en dat voor 4700 gulden per persoon. Volgens F. betalen de Pakistanen hem met pakjes Pakistaanse hasjiesj en hierdoor begint hij met de smokkel van hasjiesj. In september 1976 wordt F. op 35-jarige leeftijd aangehouden in Hellevoetsluis met 3500 kilo hasjiesj in zijn auto. Hij wordt samen met de Amsterdammer Ferry F. aangehouden. Volgens de politie is met de arrestatie van F. en F. een belangrijke toevoer van verdovende middelen afgesneden. De hasjiesj is vermoedelijk afkomstig uit Libanon.

Sjef geeft vol gas wanneer een agent bij hem in de auto stapt 
Het verhoor van de twee gearresteerde mannen verloopt moeizaam. Het tweetal is bang voor represaillemaatregelen en is daarom niet echt mededeelzaam. In de jaren 80 zit Jozef F. in Mechelen in België een straf van zeven jaar uit voor de smokkel van 2500 kilo hasjiesj.

Op 1 december 1992 wordt F. opnieuw gearresteerd in Sas van Gent. Hij is in België op de opsporingslijst gezet en vlakbij de grens is hij door de rijkswacht staande gehouden voor een routine-controle. F. geeft vol gas wanneer een agent bij hem in de auto stapt om zijn papieren te controleren. Samen met de agent rijdt hij vervolgens de grens over en daar wordt hij door de Rijskwacht tot stoppen gedwongen. F. eist vervolgens dat er Nederlandse politie bij komt omdat hij vreest dat hij mee naar België wordt genomen waar hij een veel hogere straf zal krijgen dan in eigen land. F. wordt op 6 februari 1995 in Brugge tot acht jaar cel veroordeeld voor een hasjtransport van elf ton hasjiesj dat op 23 april 1994 op de Noordzee ter hoogte van de Doggersbank wordt onderschept op twee schepen. Jozef F. wordt gezien als financier en organisator van dit transport. Tot de andere verdachten behoren Frits van de Wereld en twee neven van Jack S. uit Volendam.

Op 29 maart 1995 wordt F. in Gent tot 10 jaar veroordeeld als hoofdverdachte van een internationale hasjbende met vertakkingen in de ecstasy-wereld. Deze bende maakt gebruik van de schepen Nemo of Genua en Brazzaville. Vanuit Libanon en Marokko worden via Italië en routes langs Schotland duizenden kilo’s hasjiesj gesmokkeld. In november 1992 wordt op de Nemo of Genua ruim 4000 kilo hasjiesj gevonden wanneer het schip in de haven van het Italiaanse Fiumicino ligt. Dit schip wordt korte tijd later vrijgegeven en omgedoopt tot Ambrosia, en vervolgens opnieuw gebruikt bij hasjsmokkel. Een half jaar later, in juli 1993, loopt het schip in Noord-Schotland op de klippen.

Er wordt 4000 kilo hasjiesj aangetroffen in het wrak. In november 1993 wordt in de Straat van Gibraltar de Brazzaville geënterd door de Spaanse marine. Aan boord wordt 40.000 kilo (!) hasjiesj aangetroffen. Ook wordt een hasjbesteldienst vanuit Amsterdam naar Denemarken, Zwitserland en Engeland ontmanteld en in Maastricht wordt een ecstasy-lijn naar Rome opgerold. De totale straf in België wordt later van achttien tot tien jaar teruggebracht. Jozef F. is bij beide zaken afwezig omdat hij vastzit in Middelburg op verdenking van het leidinggeven aan een criminele organisatie. Op 21 maart 1995 wordt F. in deze zaak gearresteerd door een speciaal rechercheteam van de regiopolitie Zeeland. Er worden die dag door 150 Nederlandse en 30 Belgische agenten invallen gedaan op 29 adressen en behalve F. worden er nog vier verdachten uit Zeeuws-Vlaanderen gearresteerd. Bij de huiszoekingen worden vuurwapens, tientallen kilo’s hasjiesj, 250.000 gulden cash en administraties in beslag genomen.

Of hij 16 miljoen gulden kan aftikken
Na de huiszoekingen worden ook de FIOD, de douane, de CRI, de Belgische Justitie en het bureau Financiële Onderzoeken bij het onderzoek betrokken. De organisatie van F. zou een omzet van enkele tientallen miljoenen hebben gehad. In 1997 komt Jozef F. vrij. Op 3 april 2001 eist de officier van Justitie dat hij 16 miljoen gulden aan de staat betaalt. Uiteindelijk wordt dat teruggebracht tot 1 miljoen. Op 4 november 2003 wordt hij gearresteerd in Lelystad op verdenking van grootschalige smokkel van ecstasy naar Australië. In maart 2005 wordt hij tot zeven jaar cel veroordeeld door de rechtbank in Middelburg. Die straf wordt in hoger beroep behoorlijk lager.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Opgepast: de Kluivert Klonen veroveren de wereld
Misdaad
Spectaculair: politie schiet en arresteert met bodycamera om (VIDEO)
Misdaad
Nederlander Nicolas Dennis Lijnzaat in problemen op Indonesië
Blog - sexy
Nieuw: Seksrobot die te besturen is met Playstation-controller (FOTO’S en VIDEO)
Formule 1
Max mania leidt tot nagenoeg uitverkocht Spa-Francorchamps
Misdaad
Olifant neemt wraak door ‘baasje’ te spietsen 
Misdaad
Openluchtpresentatie wapenvondst Honduras
Misdaad
Eis voor dollemansrit van Arthur M. 4 jaar
Voetbal
Donny van de Beeks doelpunt voor Ajax moest zo zijn
Fail
Inbreker probeert te ontsnappen door zich te verkleden als spook en faalt (VIDEO)
Humor
Deze hond maakt een bezoekje aan Ikea overbodig (VIDEO)