DOSSIER

Jotcha J.

Sreten J. -  bijnaam Jotcha - wordt op 24 oktober 1962 in Smederevska Palanka, centraal Servië, geboren. Hij groeit uit tot de rechterhand van de Joegoslavische crimineel Ljubinko Becirovic, bijnaam Duja.

Op 3 juni 1986 zou J. één van de overvallers zijn van een juwelier in Amsterdam die bij de overval wordt doodgeschoten. J. wordt hiervoor in augustus 1986 gearresteerd, maar in juli 1987 vrijgesproken. Becirovic wordt op 27 oktober 1990 doodgeschoten, na een conflict met Klaas Bruinsma over een partij drugs die het syndicaat aan de Joego’s zouden leveren.

Met de dood van de geliefde Becirovic wordt bij de Joego’s een diepe wond geslagen, die schreeuwt om bloedwraak. Jotcha is de nieuwe leider. Hij benoemt als tweede man de Roemeen Ile P., bijnaam Uka, en tot persoonlijke lijfwacht Mille P., bijnaam Boban.

Kort na de liquidatie van Becirovic, rippen John Mieremet en Sam Klepper van de Egyptenaar Magdi Barsoum een grote partij hasjiesj. Deze is van de Joego’s, want Barsoum treedt slechts op als intermediair van de Joegoslaven. Het zal niet meer goed komen tussen Jotcha J. en het beruchte rippersduo.

In mei 1991 begint J. het vastgoedbedrijf Rolan BV te gebruiken om zijn zwarte geld wit te wassen. Als aandeelhouders worden Jotcha's vrouw Babette en haar zus Manon geregistreerd.

Op 22 november 1991 wordt J. gearresteerd voor de moord op een landgenoot in een sexclub. Zeven maanden later verlaat hij de gevangenis alweer. J. wordt bij verstek veroordeeld tot 1004 dagen cel wegens een poging tot doodslag op een agent. Hij wijkt hierna uit naar Servië.

Moord op drie agenten
De Serviër wordt door de politie gezocht in België, Oostenrijk, Griekenland, Thailand, Canada en Zuid-Afrika. In Oostenrijk zou Jotcha J. drie politiemensen hebben vermoord hoewel dat nooit bewezen is. Hij houdt zich bezig met grootschalige handel in wapens, harddrugs en valse valuta.

Op dinsdag 10 oktober 2000 wordt Sam Klepper, rond half vijf ’s middags, op het Gelderlandplein in Amsterdam geliquideerd. Hij wordt van dichtbij door het hoofd geschoten.

Op donderdagavond 20 juni 2002 wordt J., op verzoek van Nederland, in het centrum van de Bulgaarse hoofdstad Sofia gearresteerd door zwaar bewapende arrestatieteams wanneer hij in een telefooncel staat te bellen. Hij laat zich niet zonder slag of stoot inrekenen. Volgens ooggetuigen wordt over en weer geschoten, maar vallen er geen gewonden. Op 16 augustus 2002 wordt J. door een zwaarbewapend arrestatieteam opgehaald in Bulgarije. Hij wordt overgebracht naar de EBI in Vught.

In juni 2003 beslist de rechtbank van Amsterdam dat J. uitgeleverd mag worden aan Duitsland als hij zijn straf in Nederland heeft uitgezeten. J. gaat tegen die uitspraak in cassatie. Volgens de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) zit J. ten onrechte in de EBI. Hij wordt op dat moment verdacht van drugshandel en niet concreet van geweldsmisdrijven. De uitspraak van de RSJ in juli 2004 wordt fel bekritiseerd door de gevangenisdirecteuren.

Op 24 augustus 2005 wordt er 5 jaar cel tegen J. geëist voor de smokkel van 20 kilogram heroïne en twee weken later wordt hij tot 3 jaar veroordeeld, waarvan hij er op dat moment al 2,5 heeft uitgezeten. Het OM heeft de advocaat van J. op 31 augustus 20005 laten weten dat J. niet langer verdachte is in de onderzoeken naar de moorden op Sam Klepper en Jan Femer.

Op donderdag 23 maart 2006 wordt bekend dat J. zal worden uitgeleverd aan Servië. Hij wordt daar verdacht van betrokkenheid bij een liquidatie. Op 25 mei 2006 komt J. op borgtocht vrij, hij heeft daarvoor 300.000 euro neergeteld. Hij is weliswaar nog wel verdachte, maar vrij om te gaan en staan waar hij wil. Een belangrijke getuige in de strafzaak tegen J. zou zijn verklaring hebben ingetrokken.

Arrestatie in woning Slobodan Milosevic
Drie jaar later, in april 2009, wordt J. in Belgrado gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht dat hij de opdrachtgever is van de moorden op Kroatisch journalisten Ivo Pukanic en Niko Franjic. De twee komen in oktober 2008 om het leven bij een bomaanslag. Een getuige wijst Jotcha J. aan als de opdrachtgever voor de moorden. J. wordt gearresteerd in een woning van de oud-president Slobodan Milosevic.

Op 3 juni 2010 wordt J. in Servië veroordeeld tot vijftien jaar celstraf voor een dubbele moord in 1995. De rechtbank acht bewezen dat hij opdracht heeft gegeven voor de moorden op de crimineel Goran Marjanovic en diens vriendin Maria Dodevic. De liquidatie vindt in 1995 plaats in Café Bambi, in sportcentrum Olimp in Belgrado. Naast de dood van Marjanović en zijn vriendin vallen er dan nog drie gewonden. J. heeft de criminelen Miodrag P. en Bojan M. toen opdracht gegeven om Marjanović te liquideren, aldus Justitie. Jotcha  J. heeft de twee hitmen een bedrag van 50.000 Duitse marken beloofd. Ook zorgt hij voor een Simca met Italiaans kenteken en twee pistolen van het merk Heckler & Koch, aldus het vonnis.

In juli 2013 wordt Jotcha J. in Servië veroordeeld tot zeven maanden extra celstraf, zo bevestigt zijn biograaf David Ilievski. Reden: hij had zich bij zijn arrestatie in 2007 verzet tegen de politie en de agenten bedreigd. Zijn woorden, volgens de rechtbank: "Weten jullie wel wie ik ben? De hele wereld kent mij. Wat willen jullie nou, stelletje mietjes? Wat zit je nou te kijken? Ik ben Jotcha. Heb je wel eens van mij gehoord? Ik neuk jullie in je mond."

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Opgepast: de Kluivert Klonen veroveren de wereld
Misdaad
Spectaculair: politie schiet en arresteert met bodycamera om (VIDEO)
Misdaad
Nederlander Nicolas Dennis Lijnzaat in problemen op Indonesië
Blog - sexy
Nieuw: Seksrobot die te besturen is met Playstation-controller (FOTO’S en VIDEO)
Formule 1
Max mania leidt tot nagenoeg uitverkocht Spa-Francorchamps
Misdaad
Olifant neemt wraak door ‘baasje’ te spietsen 
Misdaad
Openluchtpresentatie wapenvondst Honduras
Misdaad
Eis voor dollemansrit van Arthur M. 4 jaar
Voetbal
Donny van de Beeks doelpunt voor Ajax moest zo zijn
Fail
Inbreker probeert te ontsnappen door zich te verkleden als spook en faalt (VIDEO)
Humor
Deze hond maakt een bezoekje aan Ikea overbodig (VIDEO)