DOSSIER

Jordy de J.

Op zaterdag 16 november 2013 wordt in Sneek de 27-jarige Jordy de J. - ook wel bekend als de Friese Festivalaanrander - aangehouden als verdachte van aanranding van vrouwen tijdens verschillende evenementen, zoals Lowlands, de visserijdagen in Harlingen en tijdens de Sneekweek. In eerste instantie hebben zo’n tien vrouwen aangifte gedaan dat Jordy hen, tijdens het plassen heeft aangerand. De politie vermoedt dat er meer dames zijn en wil graag in contact komen met vrouwen die nog geen aangifte hebben gedaan.

Tijdens het verhoor bekent Jordy dat hij zeventien tot achttien vrouwen heeft aangerand. Dertien van die aanrandingen worden in de dagvaarding vermeld, de andere vijf of zes vrouwen hebben geen aangifte gedaan. In negen zaken is er sprake geweest van penetratie, dat wil zeggen het binnendringen van de vagina. Dit impliceert niet alleen aanranding maar verkrachting.

De op seks beluste Jordy ging altijd op dezelfde manier te werk. Hij zocht vrouwen op die in een steegje of in de bosjes zaten te plassen. Hij benaderde ze van achteren, duwde ze om en streek bliksemsnel met zijn hand enkele malen over de vagina en bij negen vrouwen duwde hij zijn penis in een niet voor hem bedoelde plaats. Binnen een paar seconden was het voorbij en zette hij het op een lopen.

De Sneker kan zelf niet uitleggen waarom hij zo gefixeerd was op plassende vrouwen. Zelf noemde hij het 'een boost waardoor ik werd getriggerd' als hij een plassende vrouw zag. Volgens een psycholoog lijdt Jordy aan een psychoseksuele stoornis en hoort hij daarvoor behandeld te worden. Vier slachtoffers eisen van hem schadevergoedingen die variëren van tachtig euro tot ruim duizend euro.

Op 27 februari 2014 eist het Openbaar Ministerie heeft vier jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar tegen Jordy de J. Naast de gevangenisstraf eist de officier van justitie dat Jordy gedurende de extra lange proeftijd van vijf jaar een locatieverbod krijgt voor buitenfestiviteiten met livemuziek. Verder wil de officier dat de man uit Sneek verplicht behandeld wordt en dat hij gedurende het eerste jaar van de proeftijd door middel van een enkelband, onder elektronisch toezicht wordt gehouden.

Op vrijdag 14 maart 2014 wordt Jordy de J. door de Rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan vijftien voorwaardelijk.

Op 19 maart 2014 schrijft een Panorama-verslaggeefster, toevallig een van Jordy’s slachtoffers, haar verhaal in Panorama. "Het is tegen halftwee als ik me in de nacht van 15 op 16 augustus op popfestival Lowlands losmaak van mijn vrienden en in de bosjes een plekje zoek om te plassen. Het is druk bij de toiletten en ik moet nodig. Ik zoek een rustig stuk, ver weg van mijn mede-wildplassers, stroop mijn broek naar beneden en ga gehurkt zitten. En dan schrik ik gillend op. Ik voel een koude hand tegen mijn kruis."

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'