DOSSIER

Joran van der Sloot

Joran Andreas Petrus van der Sloot wordt op 6 augustus in 1987 in Arnhem geboren. In 1990 verhuist het gezin Van der Sloot naar Aruba. Hij zit gedurende zijn hele schooltijd op de International School of Aruba. Op de kleuterschool spreken de meeste kinderen Engels of Papiamento, waardoor Joran zich er aanvankelijk vrij eenzaam voelt. In de loop der tijd krijgt hij wel een paar goede vrienden. Van der Sloot is sportief en helpt de sportleraar op school met de jongere leerlingen. Hij wordt 'honor student', een titel voor een leerling die, naast het behalen van goede schoolresultaten, zich ook inzet binnen de school. Hij assisteert ook op de tennisclub.

Op zijn zestiende krijgt hij zijn eerste vriendinnetje. Wanneer de verkering uitraakt, zoekt hij zijn troost in het uitgaansleven van Aruba. Hij betrekt het gastenhuis in de tuin van het ouderlijk huis waardoor hij een eigen leven kan leiden. Op zijn zeventiende krijgt hij opnieuw verkering.

Natalee Holloway verdwijnt

Op 30 mei 2005 verdwijnt op Aruba de Amerikaanse toeriste Natalee Holloway. Van der Sloot wordt als verdachte gearresteerd. Omdat politieonderzoek geen redenen geeft om hem langer vast te houden, komt hij na korte tijd weer vrij. Op 21 november 2007 wordt Van der Sloot opnieuw gearresteerd, ditmaal op verdenking van betrokkenheid bij doodslag. Op diezelfde dag worden twee mannen, Deepak en Satish Kalpoe, op Aruba gearresteerd. De aanleiding hiervoor is dat een getuige verklaart dat Natalee Satish Kalpoe heeft gesproken, ruim vijf uur na het moment dat Holloway voor het laatst is gezien.

De getuige verklaart dat ze aan zijn stem kan horen dat Satish zeer van streek is. Ook is op in beslag genomen computers van de verdachten een chatsessie teruggevonden waarin gerefereerd wordt aan het feit dat Holloway niet meer in leven is. Op 23 november 2007 vliegt Van der Sloot naar Aruba. Op 7 december 2007 wordt hij, net als de broers Kalpoe eerder die week, voor de tweede keer door de rechter in vrijheid gesteld wegens gebrek aan bewijs.

Op 11 januari 2008 zijn Van der Sloot, zijn ouders en misdaadjournalist Peter R. de Vries te gast in het praatprogramma Pauw & Witteman. Van der Sloot en zijn familie geven daar naar eigen zeggen hun laatste interview. In het programma blijft Van der Sloot elke betrokkenheid bij de verdwijning ontkennen. Verder geeft vader Van der Sloot aan dat hij zijn zoon heeft geadviseerd niet mee te werken aan het onderzoek van het Openbaar Ministerie en zich te beroepen op zijn zwijgrecht. De Vries twijfelt aan de oprechtheid van Joran en noemt hem meermalen een leugenaar. Joran geeft toe in eerste instantie tegen de politie te hebben gelogen. Na afloop van de live-uitzending ontstaat opschudding wanneer Joran een glas rode wijn in het gezicht van De Vries gooit.

Op 1 februari 2008 erkent Joran, in een andere uitzending van Pauw & Witteman, dat hij een vriend heeft verteld dat hij het lichaam van Holloway heeft laten verdwijnen, maar dat zijn bekentenis een leugen is. "Ik heb hem gewoon verteld wat hij wilde horen," aldus Joran. Hij geeft aan van mening te zijn dat De Vries álles zal doen om zijn leven kapot te maken, maar dat het eigenlijk allemaal gebakken lucht is.

Op 2 februari 2008 duikt Van der Sloot tijdelijk onder.

Op zondag 3 februari 2008 bekent Van der Sloot in een uitzending van De Vries, dat hij te maken heeft met de verdwijning van Holloway.  Joran vertelt aan undercovercrimineel Patrick van der Eem dat hij, nadat hij Holloway op het strand onwel heeft zien worden, een goede vriend met de naam Daury heeft gebeld die zich ontdaan heeft van haar lichaam door met zijn bootje de oceaan op te varen en haar overboord te gooien. Joran beweert sex met Holloway te hebben gehad, die veel alcohol heeft gebruikt en onwel wordt. Wanneer Holloway is overleden wordt niet duidelijk. De genoemde Daury is niet een van de broers Kalpoe, die eerder als verdachten zijn opgepakt.

Op 8 februari 2008 wordt Joran in Rotterdam verhoord door de Arubaanse politie en het KLPD naar aanleiding van zijn gefilmde uitspraken. In Nederland doet de KLPD bovendien invallen op twee adressen in Arnhem. Op diezelfde dag wordt Joran door de Arubaanse minister van justitie Rudy Croes tot persona non grata verklaard. Van der Sloot is alleen nog welkom op Aruba als dat in het kader van het onderzoek noodzakelijk is. Na de uitzending van De Vries volgt geen arrestatie van Joran. De Arubaanse rechter acht de uitspraken van Joran niet zwaarwegend genoeg om hem voor een derde keer te arresteren. Joran zou het verhaal aan Van der Eem verteld hebben om 'stoer' te doen, zodat de man hem verder in het criminele wereldje zou kunnen helpen.

Wel wordt het onderzoek naar de verdwijning van Holloway hervat. Het OM gaat tegen de beslissing in beroep maar ook in beroep wordt Joran niet opnieuw aangehouden. De Arubaanse justitie geeft toe dat 80% van de informatie die Joran geeft in de uitzending van De Vries overeenkomt met eigen bevindingen.

In februari 2010 overlijdt Jorans vader de 57- jarige Paul op Aruba. Hij sterft aan een hartaanval tijdens een partijtje tennis. Paul van der Sloot werd kort na de verdwijning van Holloway opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de zaak. Wegens gebrek aan bewijs werd hij weer vrijgelaten.

Nog een dood meisje

Op 2 juni 2010 meldt de Peruaanse media dat Joran verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Stephany Tatiana Flores Ramírez, dochter van de Peruaanse zakenman en autocoureur Ricardo Flores. Haar levenloze lichaam wordt gevonden na een tip van een pokeraar die zich 'Elton García' noemt. Hij beweert dat Flores' lichaam zich bevindt in een hotelkamer in het Peruaanse Miraflores, die op de naam staat van Joran. Lijkschouwing wijst uit dat Flores is overleden op 30 mei 2010, precies vijf jaar na de verdwijning van Natalee Holloway. Joran is op 31 mei afgereisd naar Chili en is sindsdien spoorloos. Tegen hem wordt een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd. Op 3 juni wordt Joran in de buurt van de Chileense plaats Viña del Mar in een taxi aangehouden en in verzekerde bewaring gesteld.

Advocaat Bert de Rooij, die Joran ook in de Holloway-zaak bijstond, adviseert hem via e-mail om een advocaat te zoeken die deskundig is wat betreft het vreemdelingenrecht in Zuid-Amerika. Joran wordt op 4 juni Chili uitgezet aan de grens met Peru, waarop de Peruaanse autoriteiten hem arresteren en naar Lima vervoeren. Een dag later geeft de politie een video vrij waarop te zien is hoe Joran samen met Flores het hotel binnenkomt, de hotelkamer binnengaat en hij drie uur later de kamer weer verlaat.

Op 7 juni wordt tevens bekend dat op een shirt van Joran bloed van Flores wordt gevonden. Op 8 juni bericht de internationale media dat Joran de moord op Flores heeft bekend. De aanleiding voor de moord is dat Flores in Jorans laptop heeft gekeken, waarop zij zijn mogelijke betrokkenheid bij de verdwijning van Natalee Holloway ontdekt. Volgens een Peruaanse strafrechtdeskundige legt Joran de bekentenis af om strafvermindering te krijgen. Hij zou de aanklacht hiermee willen omzetten van moord naar doodslag, met een gevangenisstraf van tussen de zes en twintig jaar, in plaats van maximaal 35 jaar bij moord.

'Joran van der Sloot is een koude, berekenende psychopaat'

Op 10 juni besluit een Peruaanse rechtbank Joran te zullen vervolgen wegens moord met voorbedachten rade en beroving vanwege de diefstal van ruim 8.100 euro en een aantal creditcards van Flores. Joran wordt op dezelfde dag overgebracht naar de beruchte Miguel Castro Castro-gevangenis in het Limase district San Juan de Lurigancho, waar zware criminelen zitten opgesloten, zoals topfiguren van het Lichtend Pad en de MRTA.

Volgens psychologen van het moordonderzoek is Joran een psychopaat. Ze beschrijven hem als koud, berekenend en onverschillig tegenover het menselijk leven, meldt de Peruaanse krant Aja. Het Nederlandse consulaat in Peru stelt een advocaat beschikbaar en beklaagt zich bij de Peruaanse overheid over de manier waarop Van der Sloot aan de pers is gepresenteerd.

De Peruaanse advocaat heeft op 10 juni 2010 aangegeven de eerder gedane bekentenis van Joran ongeldig te willen laten verklaren omdat er geen advocaat bij de ondervraging aanwezig was. In de getekende verklaring van Joran staat echter dat er wel een advocaat en een vertaler van de Nederlandse ambassade aanwezig zijn. Tegenover Nederlandse verslaggevers verklaart Joran dat hij 'erin geluisd is' en dat valse beloften van de Peruaanse politie hem tot het ondertekenen van een bekentenis hebben aangezet. Hij is erg angstig en in de war tijdens de verhoren en heeft in paniek zijn handtekening gezet onder documenten waarvan hij de inhoud niet kent, aldus het verslag in De Telegraaf.

28 jaar celstraf

De rechtszaak loopt vertraging op nadat advocaat Maximo Altez net voor de eerste zitting besluit om Joran niet te verdedigen. De twee zijn het oneens over betalingen en de te voeren verdediging. Het Openbaar Ministerie in Peru eist op 27 augustus 2011 een celstraf van 30 jaren tegen Joran Van der Sloot. Op 6 januari 2012 begint het proces. Joran is daarbij aanwezig. Op 11 januari 2012 bekent hij tegenover de rechter schuldig te zijn aan de dood van Flores. Twee dagen later wordt Joran veroordeeld tot 28 jaar celstraf. Daarnaast moet hij de familie Flores 200.000 soles betalen, ongeveer 59.000 euro. Verder bepaalt de rechter dat Joran na het uitzitten van zijn straf Peru wordt uitgezet.

Na zijn veroordeling wordt hij overgeplaatst naar de Piedras Gordas-gevangenis.

Op 10 juli 2013 publiceert Panorama een interview met de nieuwe vriendin van Joran van der Sloot. Zij blijkt hem 100 euro per maand te sturen om zijn telefoonrekening te betalen.

Op 25 augustus 2014 wordt bekend dat Joran van der Sloot wordt overgeplaatst naar Peru's beruchtste bergbajes Challapalca. Reden: hij zou een gevangenisdirecteur hebben bedreigd. Een dag later gaat Van der Sloot in hongerstaking. Ruim twee maanden later is er nog meer slecht nieuws voor Van der Sloot: hij zou zijn neergestoken door een groep medegevangenen.

Laaste nieuws

Voetbal
Huntelaar naar Ajax, Van Persie naar Feyenoord, Sneijder naar Utrecht, wie blijft er voor PSV over?
Misdaad
Angst en walging in Schafhausen (Z)
Misdaad
Politie start zoekactie naar wapens van de Bende van Nijvel (VIDEO)
Misdaad
Spaanse politie arresteert leden Nederlandse drugsorganisatie
Bizar
Vrouw overlijdt aan vleesetende bacterie die ze opliep tijdens seksspel
Hebbes
WIN: Hasbro The Last Knight Armor Turbo Changer Figuur
Misdaad
Vrouw steelt peperdure Lamborghini en rijdt ermee naar Londen (VIDEO)
Bizar
Mooiste golfster ter wereld: ‘mijn borsten zijn te groot voor de golforganisatie’ (FOTO’S)
Formule 1
Giovinazzi vertrouwt Ferrari voor zitje in 2018
Humor
Vader maakt achtbaan voor zijn dochter (VIDEO)
Algemeen
Op bezoek bij Motorclub de Harde Mannen
Misdaad
Bij de politierechter: het is ook gewoon een leuke winkel
Lomans
Mannenpraat: een blote Freek Vonk kan dagelijks gespot worden in Nederland
Algemeen
Dylan Groenewegen wint op Champs Élysées