DOSSIER

John Mieremet (†)

John Mieremet - Johannes Mieremet – bijnamen: Schele Johnny, of Brilletje - wordt op 10 mei 1960 in de Torresstraat in de Amsterdamse Mercatorbuurt geboren. Het is een ondernemende jongen die zich op school met de illegale handel in rotjes, vuurpijlen en ander vuurwerk bezighoudt. Hij is populair bij zijn klasgenoten en in de puberteit begint hij met de verkoop van hasjiesj.

John Mieremet is één van de weinige brildragende criminelen, die met zijn gabbers Sam Klepper en Kees Houtman in de jaren tachtig de zogeheten Houtmanbende vormt. Een bende die zich bezighoudt met overvallen en hasjhandel. Een van hun vrienden is George van Kleef, die ook in de Kinkerbuurt woont, van waaruit ze opereren. De gabbers onderhouden in die tijd ook contacten met de iets oudere autocoureur Charles Zwolsman, die zich in die jaren ook met drugshandel bezig gaat houden.

In mei 1985 rooft de Houtmanbende op spectaculaire wijze 3 miljoen gulden, dat doen ze door het hoofdpostkantoor van Groningen binnen te rijden met een shovel. Eind jaren tachtig treedt John Mieremet, samen met zijn boezemvriend Sam Klepper, in dienst van de Bruinsma-organisatie, waar de twee de leiding krijgen over de divisie speelautomaten. Na de dood van Klaas Bruinsma maakt het duo naam als Spic & Span. Die bijnaam krijgen ze omdat ze op grondige en meedogenloze wijze met tegenstanders afrekenen. Het zijn bikkelharde killers en leiders in de criminaliteit.

John Mieremet in conflict met Willem Holleeder

Enige tijd wonen de vrienden naast elkaar in het Belgische Neerpelt. In 1989 vindt ten kantore van de Amsterdamse notaris Faber een opmerkelijke abc-transactie plaats. Bij een abc-transactie wisselt een pand in korte tijd van eigenaar, daarbij wordt een tussenpersoon gebruikt. Een afgezant van Sam Klepper en John Mieremet koopt voor 1,7 miljoen gulden een Amsterdams hotel. Bij het passeren van de akte wordt de afgezant vertegenwoordigd door een kandidaat-notaris. Diezelfde dag nog verkoopt de afgezant het pand weer door aan Flavia BV, een vennootschap dat toebehoort aan het syndicaat.

Mieremet en Klepper raken in 1993 betrokken bij de dood van drugshandelaar Michael Vane. De nalatenschap van Vane leidt tot een conflict met Willem Holleeder, die zich in 1996 bij hen heeft aangesloten. Ria E., de vriendin van John Mieremet, is een buitengewoon handige meid die wordt verdacht van het al jaren witwassen van het misdaadgeld van Mieremet, door het te investeren in vastgoed. Ze investeert in 1999, via Endstra, grote bedragen in vastgoed, dat is ondergebracht in Heerfur BV een dochter van California Properties BV, waarvan onder anderen Endstra en Ria E. aandeelhouders zijn. De vastgoedportefeuille van de BV beloopt ongeveer tweehonderd miljoen gulden, waarvan vijfentwintig procent, zo’n tweeëntwintig miljoen euro, toebehoort aan Ria E., ofwel aan John Mieremet.

In 2001 zit John Mieremet enige tijd vast vanwege een aanslag op Cor van Hout.

Op 26 februari 2002 wordt John Mieremet, na een gesprek met zijn juridisch adviseur Evert Hingst, op de Keizersgracht in Amsterdam neergeschoten door twee personen op een motorfiets. Mieremet wordt in zijn bovenbeen en buik geraakt. Achteraf beweert hij dat hij door Hingst in de val is gelokt. Mieremet heeft namelijk ruzie met Holleeder omdat deze geld van Mieremet en de weduwe Klepper in eigen zak heeft gestoken. Daarbij heeft de Belastingdienst Mieremet een reeks navorderingen opgelegd en hij besluit zijn 22 miljoen uit Heerfur te halen. Endstra weigert daar eerst aan mee te werken, omdat het geld vastzit in vastgoed. In augustus 2002 wordt beweerd dat Mieremet getuigenissen af wil leggen voor Justitie. Hij zou genegen zijn verklaringen af te leggen over topcriminelen en over witwastrajecten. Daarbij zou John Mieremet, tot verbazing van Justitie, geen strafvermindering bedingen.

Eind 2004 wordt het John Mieremet in Nederland te heet onder de voeten en vertrekt hij naar de badplaats Pattaya in Thailand. Vanaf september 2004 is John Mieremet in die plaats bezig met de bouw van een complex van 24 vakantiewoningen. In mei 2005 worden, door de gemeente, de vergunningen voor The Strip in de Reguliersbreestraat en Twenty-One aan de Lange Niezel ingetrokken. De zaken staan op naam van Ria E.

Op 1 november 2005 wordt John Mieremet in Thailand op 45-jarige leeftijd geliquideerd, twee dagen na de moord op zijn advocaat Evert Hingst. Hoewel Mieremet begin 2000 samen met Klepper twee graven naast elkaar heeft gereserveerd op de Amsterdamse begraafplaats Sint-Barbara, wordt hij op 15 november 2005 te Neerpelt in België begraven.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Opgepast: de Kluivert Klonen veroveren de wereld
Misdaad
Spectaculair: politie schiet en arresteert met bodycamera om (VIDEO)
Misdaad
Nederlander Nicolas Dennis Lijnzaat in problemen op Indonesië
Blog - sexy
Nieuw: Seksrobot die te besturen is met Playstation-controller (FOTO’S en VIDEO)
Formule 1
Max mania leidt tot nagenoeg uitverkocht Spa-Francorchamps
Misdaad
Olifant neemt wraak door ‘baasje’ te spietsen 
Misdaad
Openluchtpresentatie wapenvondst Honduras
Misdaad
Eis voor dollemansrit van Arthur M. 4 jaar
Voetbal
Donny van de Beeks doelpunt voor Ajax moest zo zijn
Fail
Inbreker probeert te ontsnappen door zich te verkleden als spook en faalt (VIDEO)
Humor
Deze hond maakt een bezoekje aan Ikea overbodig (VIDEO)