DOSSIER

John Bestebreurtje (†)

John Bestebreurtje is een sportieve jongen, helemaal gek van motorracen en het is dan ook niet verwonderlijk dat hij die sport gaat beoefenen. Johnny hoort niet bij de absolute top in Nederland, maar hij heeft een internationale licentie en is een van de weinigen die in 1970 de beschikking heeft over een 500 cc Linto twin productieracer van de Italiaanse fabrikant Giorgio Premoli. Daarnaast racete hij op een 250 CC Yamaha TD2 productieracer.

John wordt een bingokoning en hij opent bingolokalen waar vooral bejaarden hun pensioentje uitgeven voor prijzen als stereo’s, video’s, fruitpersen en andere cadeauartikelen. Hij vergeet de sport niet en is sponsor van de motorcoureurs Bert Smit, Wilco Zeelenberg, Bertus Grinwis en van een Rotterdamse vechtsportclub.

Als John een bingohal begint in Den Haag, krijgt hij problemen met Willem S. en zijn bende. Willem is een telg uit een beruchte woonwagenfamilie die de Haagse gokwereld beheert. Op zondag 22 februari 1987 spreken de partijen af dat ze elkaar zullen treffen bij station Holland Spoor in Den Haag. Bestebreurtje neemt twee gewapende bodyguards mee. Maar ook de 32-jarige Willem S. en zijn 25-jarige broer Cory komen niet onbeslagen ten ijs: Willem heeft zijn pistool bij de hand.

Het gesprek begint ermee dat John de broers S. duidelijk maakt dat hij zich niet laat bedreigen en dat als hem wat mocht overkomen hij de hen laat opruimen. Cory slaat op tilt, haalt uit en slaat het gebit van Bestebreurtje in tweeën. Er dan ontstaat er een scène die niet zou misstaan in een cowboy film. Willem S. wordt van dichtbij twee keer door zijn hoofd geschoten door een van de bodyguards van John Bestebreurtje. Cory pakt hierop het pistool van broer Willem en wil terugschieten, maar dan vuurt bodyguard nummer twee. Die raakt per ongeluk zijn eigen baas John, maar niet dodelijk. Vervolgens blaast iedereen, al dan niet gewond, de aftocht. Behalve Willem S., die ligt dood op de tegels.

Een vendetta volgt. Enkele maanden later wordt de auto van John Bestebreurtje in brand gestoken en niet veel later wordt zijn geparkeerde auto een paar maal doorzeefd. Op 15 augustus 1988 staat Bestebreurtje met zijn vrouw in een Mercedes Cartier voor een stoplicht in Rotterdam. Een motor bestuurd door Cory S. stopt naast de auto en duopassagier Rick U. opent het vuur op Bestebreurtje, waarna de motor er vandoor gaat.

John Bestebreurtje is dood en wordt ten grave gedragen door de leden van de door hem gesponsorde Rotterdamse vechtsportclub. Cory S. en zijn handlanger, de Belg Rick U. worden beiden tot vijftien jaar cel veroordeeld. Cory S. krijgt in 1997 gratie omdat hij aan kanker lijdt.

Laaste nieuws

Voetbal
Huntelaar naar Ajax, Van Persie naar Feyenoord, Sneijder naar Utrecht, wie blijft er voor PSV over?
Misdaad
Angst en walging in Schafhausen (Z)
Misdaad
Politie start zoekactie naar wapens van de Bende van Nijvel (VIDEO)
Misdaad
Spaanse politie arresteert leden Nederlandse drugsorganisatie
Bizar
Vrouw overlijdt aan vleesetende bacterie die ze opliep tijdens seksspel
Hebbes
WIN: Hasbro The Last Knight Armor Turbo Changer Figuur
Misdaad
Vrouw steelt peperdure Lamborghini en rijdt ermee naar Londen (VIDEO)
Bizar
Mooiste golfster ter wereld: ‘mijn borsten zijn te groot voor de golforganisatie’ (FOTO’S)
Formule 1
Giovinazzi vertrouwt Ferrari voor zitje in 2018
Humor
Vader maakt achtbaan voor zijn dochter (VIDEO)
Algemeen
Op bezoek bij Motorclub de Harde Mannen
Misdaad
Bij de politierechter: het is ook gewoon een leuke winkel
Lomans
Mannenpraat: een blote Freek Vonk kan dagelijks gespot worden in Nederland
Algemeen
Dylan Groenewegen wint op Champs Élysées