DOSSIER

Johan V.

Johan V. – bijnaam: De Hakkelaar - wordt op 2 juli 1954 in Leidschendam geboren. V. brengt zijn jeugd afwisselend door in woonwagens en op woonboten. Zijn komaf bepaalt dan ook voor een belangrijk deel zijn levensloop. Zijn eerste geld verdient V. met de handel in tweedehands auto's bij tankstation De Hackelaar, aan de A1 bij Muiden. Omdat hij last heeft van een klein spraakgebrek wordt hem die, ook recht in zijn gezicht, als bijnaam gegeven.

Johan V. is een handige jongen, de zaken gaat goed en in de jaren klimt hij op tot verkoper van exclusieve bolides in Blaricum, waar hij op een steenworp afstand van Mies Bouwman een villa bewoont. De klanten van V. zijn voornamelijk kampers en hasjhandelaren.

De Hakkelaar heeft zijn trots
Geleidelijk wordt V. steeds machtiger en op een dag benadert hij Klaas Bruinsma om samen te werken. Bruinsma, komend uit een ander milieu, doet wat spottend over dit verzoek van iemand van lagere afkomst. V. is hier woedend over en hij besluit de zaken van Bruinsma geleidelijk aan over te nemen. Wanneer Klaas dit merkt wil hij alsnog samenwerken, maar nu wijst V. dit af. Wel breidt V. zijn organisatie uit en in 1985 neemt hij de drugsbende van René S. over.

Ergens in 1986 wordt De Hakkelaar door Kobus L. aan Fouad Haji A. voorgesteld en die verkoopt V. voor het eerst zestien ton hasjiesj. Johan V. blijkt traag van betalen te zijn, waarop A. contact legt met Bertus K. en diens partner, de Antilliaanse Nederlander Henk Orlando Rommy. De laatste is één van de grootste drugshandelaren in Nederland, die ook in heroïne, cocaïne en ecstasy doet.

Johan V. stort zich vol overgave in de drugshandel. Nu kan hij de ervaringen die hij opdeed bij de verkoop van auto's ten volle benutten. Hij wordt een gehaaide zakenman en als Justitie halverwege de jaren 80 een concurrerende hasjbende oprolt, slaagt hij erin de restanten van die organisatie vrijwel in zijn geheel over te nemen. Samen met Koos R. groeit V. op die manier uit tot een zeer grote en belangrijke hasjhandelaar.

In snel tempo wordt De Hakkelaar de manager van een strak geleide organisatie, die hij imiteert van het Bruinsma-syndicaat. Hij werkt nauw samen met andere drugsbendes. Zijn vriend en assistent Koos R. leidt de divisie verkoop en incasso, Bertus K. met zijn zes broers de divisies Opslag en Magazijn. Dirk de G. staat aan het hoofd van de divisie Import en Transport en de voormalige bordeelhouder Ron G. is de boekhouder van de organisatie. V. werkt soms ook samen met de organisaties van Klaas Bruinsma, Charles ZwolsmanCees H. en Henk Rommy.

Johan legt zich toe op groot transport
Dat samenwerken is vaak van korte duur en daarna gaat men elk weer zijn eigen weg. Aan het begin van de jaren 90 werkt Johan V. met volstrekt andere mensen dan halverwege de jaren 80. Zijn organisatie, waaraan ook huurmoordenaars deelnemen, heeft zich in de jaren helemaal toegelegd op de internationale drugsgroothandel in de vorm van zeer riskante - maar als ze slagen ook zeer lucratieve - transporten van enorme hoeveelheden hasjiesj en cocaïne.

In 1988 vertrekt V. uit Nederland en vestigt zich in Paraguay. In de loop der jaren verwerft hij daar zelfs een diplomatieke status. Vanaf datzelfde jaar brengt zijn organisatie met drie schepen hasj naar Nederland: de Aquarius vervoert 30.000 kilogram hasjiesj, de Lucas 70.000 kilogram en de Coral Sea 2 52.000 kilogram.

Boekhouder Ron G. blijkt betrokken te zijn bij een groot aantal dubieuze transacties waarbij ook de naam van Robert Jan D. opduikt. Riggins, één van Roberts besloten vennootschappen, verstrekt een hypotheek van ruim 700.000 gulden voor een pand van de organisatie in Laren. Ron G. laat vervolgens onder meer met dit geld 1,5 miljoen betalen voor het schip Pacific Tyde 2. Tussen eind 1988 en januari 1991 stort de organisatie bij de Femisbank op rekeningen met de codenamen Lekker en Oxford zo’n 16 miljoen gulden. Daardoor wordt het de meest prominente rekeninghouder van deze bank; een bank die overigens in 1991 failliet gaat.

Ook al woont Johan V. in Paraguay, zijn luxejacht The City of Newport ligt vaak in Puerto Banús, nabij Marbella, waar zijn vriend Koos R. een luxueuze haciënda bezit. V. wordt door Justitie meer gezien als een makelaar in illegale goederen dan als de leider van een criminele organisatie. Als zodanig probeert de organisatie het risico van de transporten dan ook te spreiden. Grote transporten leveren de grootste winsten op, maar lopen ook het meeste gevaar te worden onderschept. Het risico wordt soms ook gedeeld, de leverancier krijgt de helft van de prijs pas betaald als de lading veilig in de haven is gearriveerd.

In momenten van stress pakt De Hakkelaar de gitaar
Bij ten minste één onderschepte partij drugs is aan de verpakking te zien dat zij is gefinancierd door zes verschillende groothandelaren of transporteurs. Het betreft een partij van 3.000 kilo cocaïne, die in maart 1994 op een industrieterrein in Zeewolde wordt onderschept. Met verschillende kleuren is aangegeven voor wie welke partij bedoeld is. V. staat bekend als een man met veel gevoel voor humor. Op die ogenblikken dat de stress dreigt toe te slaan grijpt hij naar zijn gitaar en door zomaar wat voor zich uit te gaan tokkelen breekt hij de spanning.

Aan de andere kant heeft V. een kort lontje en door zijn hardvochtige reputatie is het voor Justitie bijna niet mogelijk belastende verklaringen over V. los te krijgen. Op 21 januari 1996 wordt V. gearresteerd, samen met zijn vriendin Marie. Een tijd later wordt ook Koos R. gearresteerd.

Kroongetuige in de rechtszaak tegen V. en consorten is de hasjleverancier Fouad A., die jarenlang aan hem heeft geleverd. De aanklacht luidt: het deelnemen aan een criminele organisatie en het verhandelen, vervoeren en verkopen van 200.000 kilogram hasjiesj tussen 1988 en 1996. Op 6 februari 1997 wordt V. tot zes jaar cel veroordeeld.

Het proces tegen De Hakkelaar is in die tijd het gesprek van de dag, getuige dit lange item bij Jack Spijkerman met onder meer Rob Kamphues.

Vooral problemen met de Belastingdienst
Op 18 maart 2000 komt V. vrij, maar kort daarna wordt hij een jaar lang gegijzeld door Justitie omdat hij weigert een terugvordering van 275 miljoen gulden (!) te betalen aan de Belastingdienst. In 2004 maakt Justitie daarvoor een strafzaak aanhangig en op 29 april van dat jaar wordt V. tot twee jaar cel veroordeeld door de rechtbank, wegens het niet betalen van de vordering.

Op 3 juli 2007 wordt V. opnieuw gearresteerd - nu op een landgoed in 's-Graveland - in een onderzoek naar het witwassen van losgeld van de Heineken-ontvoering. Een aantal bordelen van Cor van Hout zouden volgens Justitie begin 2007 door Rob G. zijn overgedragen aan katvangers van V., waaronder zijn vriendin Marie. Justitie denkt dat de panden zijn betaald met drugsgeld. V. heeft op het moment van de arrestatie nog een belastingschuld openstaan van meer dan 100 miljoen euro.

Dertien dagen later komt hij alweer vrij. Er zouden onvoldoende aanwijzingen zijn voor zijn rol bij het witwassen van een deel van het Heineken-losgeld. Zijn advocaat, mr. Bram Moszkowicz, betoogt dat elk bewijs ontbreekt voor de stelling van Justitie dat V. via katvangers zou hebben geïnvesteerd in prostitutiepanden op de Achterdam in Alkmaar. De rechtbank blijkt dat met hem eens en laat V. voorlopig vrij. Hij blijft wel verdachte.

Op 5 november 2009 besluit het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep dat Justitie V. niet meer strafrechtelijk aan mag pakken. Het gerechtshof verklaart het OM niet ontvankelijk omdat Justitie niet van de ingeslagen civielrechtelijk weg mag afwijken.

'De Hakkelaar wilde kinderen Fred Teeven ontvoeren'
In 2011 verschijnt er een boek over Ernesto Hoost. Hierin beweert kickbokstrainer Jan Plas, die in 2010 overleed, dat Johan V. in de jaren negentig de kinderen van toenmalig officier van Justitie Fred Teeven wilde ontvoeren. "Die imbecielen kregen het zo in hun bol. Die dachten dat ze alles konden flikken. Maar om de kinderen van officier van justitie Fred Teeven te ontvoeren, ging mij tien bruggen te ver. Dat waren ze heel serieus van plan." Jan Plas zegt verder dat hij Teeven, nu staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, hierover heeft ingelicht. "Hij en zijn gezin hebben een hele tijd beveiliging gekregen, maar hij liet zich niet van de zaak afzetten."

In oktober 2012 wordt Johan V. aangehouden in Amsterdam, nu voor witwassen. De Nationale Recherche en de FIOD zoeken op acht plaatsen in Nederland naar het vermogen van De Hakkelaar. Er worden drie vuurwapens, 5000 xtc-pillen, een hoeveelheid MDMA en een tabletteermachine voor synthetische drugs in beslag genomen. Ook leggen rechercheurs beslag op computers, administratie, mobiele telefoons, auto's, een boot en een caravan.

In mei 2013 lijkt Justitie de zaak tegen Johan V. op te geven. Het OM seponeert de zaak tegen de drugshandelaar.

De fiscus geeft zich echter niet zomaar gewonnen. Op 1 juli 2013 plaatst het een advertentie in Het Parool: Johan V. is zoek, beweert de Belastingdienst.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Opgepast: de Kluivert Klonen veroveren de wereld
Misdaad
Spectaculair: politie schiet en arresteert met bodycamera om (VIDEO)
Misdaad
Nederlander Nicolas Dennis Lijnzaat in problemen op Indonesië
Blog - sexy
Nieuw: Seksrobot die te besturen is met Playstation-controller (FOTO’S en VIDEO)
Formule 1
Max mania leidt tot nagenoeg uitverkocht Spa-Francorchamps
Misdaad
Olifant neemt wraak door ‘baasje’ te spietsen 
Misdaad
Openluchtpresentatie wapenvondst Honduras
Misdaad
Eis voor dollemansrit van Arthur M. 4 jaar
Voetbal
Donny van de Beeks doelpunt voor Ajax moest zo zijn
Fail
Inbreker probeert te ontsnappen door zich te verkleden als spook en faalt (VIDEO)
Humor
Deze hond maakt een bezoekje aan Ikea overbodig (VIDEO)