DOSSIER

Joep van den Nieuwenhuyzen

Josephus Antonius Johannes van den Nieuwenhuyzen, roepnaam Joep, wordt op 17 november 1955 in Vught geboren. Joep maakt in de jaren tachtig naam als ‘bedrijvendokter’ door slechtlopende en failliete bedrijven op te kopen en weer winstgevend te maken. Hij start in 1983 bij de dan in surseance van betaling verkerende machinefabriek Stramproy. Hij zou dit bedrijf van zijn schoonvader Gerrit van der Valk ontvangen hebben als beloning voor zijn woordvoerderschap in 1982 bij de ontvoering van diens vrouw, Toos van der Valk.

Vanaf 1984 wordt in de economische crisis van de jaren 80 in ijltempo een hele rits van bedrijven overgenomen, waaronder in 1985 voor 2 miljoen gulden Royal Begemann Group, dat wordt opgebouwd op het fundament van de failliete Koninklijke Nederlandsche Machinefabriek te Helmond. Dat wordt vanaf dat moment de kapstok voor zijn rijgwerk. De Begemann-groep groeit in enkele jaren uit tot een concern met 140 dochterondernemingen met een waarde van 1,35 miljard gulden.
Van den Nieuwenhuyzen wordt in 1991 beschuldigd van handel met voorkennis rond het automatiseringsbedrijf HCS.

Hoewel hij bij arrest van 17 oktober 1994 voor handelen met voorkennis veroordeeld wordt tot zes maanden gevangenisstraf, wordt deze uitspraak op 27 juni 1995 door de Hoge Raad vernietigd. Het gerechtshof te Den Haag spreekt hem in 1996 vrij. Zijn schadeclaim dient hij in 1997 in via de daarvoor opgerichte Stichting Begaclaim. Tevens worden de Begemann-aandelen gesplitst in een A- en een B-aandeel, waarbij de B-aandelen onder de naam 'Begaclaim' de claim vertegenwoordigen. De claim wordt echter in september 2004 afgewezen. In januari 2005 besluit Begaclaim tegen de uitspraak in cassatie te gaan, maar in 2007 wordt de procedure afgeblazen.

De overname van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij leidt opnieuw tot een aanklacht wegens voorkennis maar daarvan wordt hij vrijgesproken. RDM wordt echter geen succes, verschillende onderdelen worden failliet verklaard en Van den Nieuwenhuyzen komt opnieuw negatief in het nieuws wanneer blijkt dat het Rotterdams Havenbedrijf ten onrechte garanties van 180 miljoen euro aan RDM heeft verstrekt. De ondergang van RDM leidt ook tot het grotendeels instorten van de Begemann-groep.

In 2005 wordt Joep van den Nieuwenhuyzen onderwerp van een onderzoek van de nationale recherche over de rechten op geheime ontwerp- en bouwgegevens van onderzeeërs. Begin 2005 ketst een order van de Nederlandse Staat voor politiehelikopters bij Helifly/MD Helicopters van Van den Nieuwenhuyzen af, omdat deze niet op tijd geleverd kunnen worden.

In september 2005 raakt Van den Nieuwenhuyzen in opspraak omdat de RDM 1,6 miljoen dollar betaalt aan Oscar Aitken, een adviseur van de Chileense oud-dictator Augusto Pinochet. Vermoed wordt dat steekpenningen betaald worden aan de Chileense legerleiding, om tweedehands Leopard 1-tanks van de Nederlandse Landmacht aan Chili te verkopen. Volgens Van den Nieuwenhuyzen gaat het hier echter om commissies voor geleverde diensten aan de Chileen Oscar Aitken.

Op 15 november 2006 wordt in een civiele zaak RDM Holding van Van den Nieuwenhuyzen veroordeeld tot terugbetaling van 6,8 miljoen euro aan de curator in het faillissement van SP Aerospace, dat eveneens een bedrijf in het conglomeraat van Van den Nieuwenhuyzen is. Kort voor het faillissement heeft hij dit bedrijf 6,8 miljoen euro laten betalen aan RDM Holding voor onderdelen van tanks en houwitsers. Volgens de rechtbank te 's-Hertogenbosch benadeelt deze overeenkomst daarmee bewust de schuldeisers van SP Aerospace. De rechter oordeelt dat het gehele bedrag vermeerderd met wettelijke rente aan de curator van SP Aerospace moet worden terugbetaald. De rechter bepaalt verder dat er sprake is van moedwillige benadeling van schuldeisers in een faillissement (Actio pauliana). Tegen de uitspraak zegt Van den Nieuwenhuyzen in beroep te gaan.

Joep van den Nieuwenhuyzen gepakt in Zwitserland

Op 23 oktober 2007 wordt Van den Nieuwenhuyzen in Zwitserland gearresteerd op verzoek van de Nederlandse autoriteiten naar aanleiding van mogelijke faillissementsfraude bij vier van zijn voormalige ondernemingen. Op 19 november 2007 wordt hij aan Nederland uitgeleverd. Een voormalig directeur van enkele van zijn bedrijven en secretaresse worden eveneens gearresteerd. Een week later meldt de Stichting Begaclaim dat zij haar schadeclaim tegen de staat intrekt. Op 4 december 2007 wordt het voorarrest met twee maanden verlengd, maar voor een borg van 10 miljoen euro en inlevering van zijn paspoort wordt hij op 11 januari 2008 in afwachting van het onderzoek vrijgelaten.

Begin april 2008 wordt hij op verzoek van de Chileense autoriteit gehoord in de smeergeldverdenking rond de levering van tanks aan Chili.

Op 4 april 2013 begint de rechtszaak tegen Van den Nieuwenhuyzen. Op 19 juli 2013 beslist de Rotterdamse rechtbank dat Van den Nieuwenhuyzen 2,5 jaar de gevangenis in moet. De rechters achtten hem onder meer schuldig aan omkoping, valsheid in geschrifte, faillissementsfraude, meineed en bezit van een vals paspoort.

Het Openbaar Ministerie had om een straf van 5,5 jaar gevraagd. De rechtbank spreekt hem vrij van het opmaken van valse raamovereenkomsten. Omdat Van den Nieuwenhuyzen meer dan vijf jaar op zijn strafzaak moest wachten, trokken de rechters zes maanden van zijn straf af.

De zakenman gaat vervolgens in hoger beroep.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'