DOSSIER

Jesse R.

Jason Franklin R., roepnaam Jesse, wordt op 31 mei 1968 geboren. Hij is een zoon van de beruchte crimineel Greg R. Bij de geboorte van Jesse R. is Henk Orlando Rommy aanwezig, hij wordt de peetvader van de kleine Jesse.

Jesse R. raakt betrokken bij meerdere liquidaties. In december 1993 pleegt hij een overval op een geldtransport in Mijdrecht. Het komt tot een schietpartij met de politie en Jesse raakt gewond. In datzelfde jaar wordt hij verdacht van de moord op sportschoolhouder Tonnie van Maurik. Hij wordt gearresteerd, maar komt vrij wegens gebrek aan bewijs.

Kort daarop wordt hij verdacht van een overval. Wanneer R. wordt gearresteerd schiet hij op twee agenten van wie er één ernstig gewond raakt. Hij wordt hiervoor later (in 1996) tot 12 jaar veroordeeld. In 1994 wordt hij ook aangehouden als verdachte van de moord op Henie Shamel in mei 1993 in Antwerpen. Ook nu komt hij al snel weer vrij wegens gebrek aan bewijs.

Aan het eind van de jaren 90 gaat Jesse samen met Giuseppe la S., ook bekend als Vieze Peter, die hij rond 1997 in de gevangenis in Utrecht heeft leren kennen, in de drugshandel. Een hasjhandelaar die vanuit Marokko opereert verklaart later dat La S. een zakenpartner heeft willen laten vermoorden door twee junks. De zakenpartner raakt gewond, maar overleeft de aanslag. De man verklaart dat hij geïnvesteerd geld heeft teruggeëist van La S. en Jesse R. en dat hij vermoedt dat het tweetal achter de aanslag zit.

Verband met vele liquidaties
Jesse R. wordt vervolgens  in Marokko gearresteerd en Nederland verzoekt om zijn uitlevering. Hij wordt verdacht van onder meer de moorden op Kees Houtman en Cor van Hout. Volgens La S. zit Jesse ook achter een mislukte aanslag op 1 juli 1999 op de Joegoslavische crimineel Milete P.

In november 2004 wordt R. uit de gevangenis bevrijd door o.a. Peter la S. Na ongeveer een maand wordt hij weer gearresteerd. Jesse R. heeft intensief contact met Sjaak B., die wordt verdacht van het leveren van wapens voor diverse liquidaties. Uit afgeluisterde telefoongesprekken blijkt dat de twee zich grote zorgen maken over de contacten van La S. met de politie.

Eind januari 2008 wordt R. door Marokko uitgeleverd aan Nederland. Justitie verdenkt hem ook van betrokkenheid bij de moorden op Djordje Ilic en Salim Hadziselimovic in 1993. La S. verklaart in 2006 dat R. hem heeft verteld dat hij Tonnie van Maurik heeft vermoord en dat Freek S. en Mohammed 'Moppie' R.  hem daarbij hebben geholpen. Volgens La S. is R. ook betrokken bij de liquidatie van Cor van Hout, hij zou hebben verteld dat hij 500.000 gulden kon verdienen met de aanslag. Ook vertelt La S. dat R. er heel trots op was dat hij de opdracht voor de moord op Van Hout kreeg.

Volgens La S. is R. ook betrokken bij de moorden op Arnold PelsGerrie Betlehem en Nedim Imac. De opdracht voor de moord op Pels zou van Danny K. zijn gekomen en Betlehem zou zijn vermoord na een conflict over 130 kilo softdrugs of cocaïne. Volgens La S. heeft R. hem een foto laten zien van het lichaam van Betlehem.

In 2008 verklaart Vieze Peter dat Jesse R. betrokken is bij de mislukte moordaanslag op de Engelsman Russel J. Die wordt op 26 oktober 2000 beschoten op het IJsbaanpad in Amsterdam. Volgens La S. zijn het Jesse R. en Gilbert, zoon van Henk Orlando Rommy, die de aanslag hebben gepleegd.

Mishandeld in Marokkaanse cel & in Vught door Mohammed B.
De advocaat van R. vindt dat de Nederlandse staat schuldig is aan het feit dat zijn cliënt een onmenselijke en vernederende behandeling heeft ondergaan in een Marokkaanse gevangenis. Hij zou 'herhaaldelijk in elkaar zijn geslagen' en meer dan tien maanden in complete afzondering hebben doorgebracht. Aan het begin van maart 2009 verwerpt de rechtbank in Amsterdam dat betoog. R. is, volgens de rechtbank, kennelijk vrijwillig naar Marokko gegaan en hij neemt zo bewust het risico dat hij daar in de cel kan belanden. Door zich er tegen te verzetten, heeft hij de uitlevering niet bespoedigd, meent de rechtbank.

In mei 2011 is Jesse R. betrokken bij een spraakmakend incident in de EBI in Vught. Medegedetineerde Mohammed B. gaat hem te lijf. Volgens de assistente van Jesse was het een '''laffe verrassingsaanval'' van B., waarin Jesse slechts één keer door B. wordt geraakt. B. blijft volgens haar de confrontatie opzoeken, maar Jesse zou de rust bewaard hebben. Eerst weigert Jesse R. een klacht in te dienen tegen Mohammed B. Een half jaar later besluit hij dat wel te doen.

Op 11 oktober 2011 wordt Harrie W. als getuige gehoord in het grote liquidatieproces. Hij verklaart dat Jesse R. iets in vertrouwen is verteld over enkele liquidaties door Henk Orlando Rommy en Mohammed 'Moppie' R. Zo hebben ze hem iets verteld over de liquidaties van Van Maurik, Ilic, Hadziselimovic, Shamel en Anne de Wit. Ook verklaart W. over de moord op drugshandelaar Ton de Bruin in 1992. Jesse R. zou in vrouwenkleren bij De Bruin hebben aangebeld en hem hebben doodgeschoten. Jesse R. heeft in de rechtbank geen behoefte om te reageren op de verklaringen van Harrie W.

Levenslang
Op dinsdag 29 januari 2013 wordt in het Passage-proces voor de Amsterdamse rechtbank de dan 44-jarige Jesse R. schuldig bevonden aan meerdere liquidaties in de onderwereld. De rechtbank acht bewezen dat hij bij zes moorden en twee moordpogingen betrokken is en één moord heeft uitgelokt. De rechtbank veroordeelt hem tot levenslange gevangenisstraf. Jesse R. gaat in hoger beroep, de zaak loopt nog en er zijn dus nog geen onherroepelijke uitspraken gedaan.

In juni 2013 adviseert de de beroepscommissie van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming dat Eric Jan Q. en Jesse R. naar een gevangenis met een lichter strafregime moeten worden overgeplaatst. Justitie wil de twee in de EBI houden.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'