DOSSIER

Janus van W.

Adrianus van W. - roepnaam Janus, bijnaam Harrie Potter - wordt in 1961 geboren en groeit op in Eindhoven, op het beruchte woonwagenkamp aan de Pagelaan. Zijn vader is een van de kopstukken van het kamp en verdient zijn geld met de handel in auto's en schroot.

In de jaren negentig begint Janus met de handel in softdrugs en volgens politie en Justitie ook met een strak georganiseerde handel in ecstasy, waarbij geweld niet wordt geschuwd. In 1997 wordt Van W., samen met zijn vader, veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf voor drugssmokkel. In 2000 wordt hij door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot het betalen van 1,6 miljoen euro aan drugsgelden.

De bende van Van W. is onder meer verantwoordelijk voor een onderschept transport van bijna 900.000 ecstasy-pillen naar Australië. De partij wordt in 2003 in een zeecontainer in Sydney ontdekt. Het spoor leidt naar Van W., die zich als handelaar in landbouwmachines presenteert. Voor die partij krijgt hij een celstraf. Wanneer hij vrijkomt verdwijnt hij over de grens van België en geeft Justitie het nakijken met haar vordering. Van W. nestelt zich in Lommel en maakt kennis met Eric S.

Schietpartij op de parkeerplaats van de McDonald's
Op 2 februari 2009 wordt Janus van W. beschoten op de parkeerplaats van de McDonald's in Best. Hij wordt in zijn arm geraakt en houdt daar blijvende invaliditeit aan over. De gearresteerde schutter - kamper Piet P. uit Eindhoven, tevens achterneef van Janus - loopt volgens Justitie ernstig gevaar. Deze wordt tijdens de rechtszaken vervoerd in een speciale auto en hij draagt een kogelvrij vest.

Op 14 juni 2009 wordt Van W. op 48-jarige leeftijd gearresteerd op recreatiepark De Parelstrand in Lommel. Volgens de Belgische Justitie is Van W. de leider van een internationaal drugskartel dat handelt in cannabis, amfetamine en cocaïne. Bij het oprollen van de bende van Van W. worden invallen gedaan in Lommel, Overpelt, Antwerpen en Schilde in België en in Eindhoven, Nuenen, Etten-Leur, Veldhoven, Amsterdam, Tilburg en Maarheeze in Nederland. Vijf dagen later wordt Van W. met twee medeverdachten vervoerd naar het gerechtsgebouw in Hasselt waar de rechtszaak tegen hem plaats vindt.

Janus blijft geboeid tijdens operatie
Achterneef Piet P. staat op 30 juni 2009 voor de rechtbank in Den Bosch in verband met de schietpartij. Volgens de schutter had hij een financieel geschil met Van W. en zou deze het eerste schot hebben gelost. De politie vindt veertien kogelhulzen, waarvan er 13 door P. zijn afgeschoten. Op 21 februari 2010 beweert Van W. dat hij een aantal hartinfarcten heeft gehad in de gevangenis van Hasselt. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht en daar geopereerd. Tijdens de operatie blijft hij geboeid.

Het OM in Den Bosch beslist op 1 juni 2010 dat Van W. niet vervolgd wordt wat betreft de schietpartij omdat er gebrek aan bewijs is. Piet P. is eerder in 2010 al veroordeeld tot twaalf jaar cel voor zijn rol in de schietpartij. Op 22 november 2010 begint het proces tegen Van W. in Hasselt. Op 19 januari 2011 wordt er tien jaar cel geëist tegen Van W. Op diezelfde dag wordt bekend dat Eindhovenaar Lesley Tunk dood is gevonden op de dag dat het proces tegen Van W. begint. Tunk zou hebben gewerkt als geweldsman voor Van W.. Hij zou in Zuid-Afrika o.a. de crimineel Walter D. hebben moeten liquideren.

Op 16 maart 2011 wordt Van W. door de correctionele rechtbank in Hasselt tot tien jaar celstraf veroordeeld. Hij gaat in hoger beroep maar dat heeft geen zin: 23 juni 2011 veroordeelt het Hof van beroep in Antwerpen Janus óók tot tien jaar celstraf.

In oktober 2012 krijgt Janus er nog eens zes jaar bovenop vanwege ecstacy-smokkel naar Australië.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Medium aan me hoela: Derek Ogilvie liegt dat hij barst
Misdaad
Belgische jongen die in boeken poept betrapt
Formule 1
De tien mooiste foto's van de grand prix van Azerbeidzjan
Blog - sexy
Dit zijn de tien mooiste vrouwen van Polen (FOTO'S)
Fail
MMA’er poept in de ring (VIDEO)
Algemeen
Ophef in België over racistische Suske en Wiskestrip
Misdaad
Inmiddels twee aanhoudingen in onderzoek Benbouker en Ceviz
Formule 1
Vettel haalt uit naar Hamilton, Lewis bijt op tong
Misdaad
Recordvangst 1,2 ton coke in Dominicaanse Republiek
Algemeen
Politieachtervolging leidt tot dood automobilist (VIDEO)
Humor
Een natuurlijke 'puist' wordt lekgeprikt (VIDEO)