DOSSIER

Jan van Zantvoort

Jan van Zantvoort staat bekend als een internationaal opererende cocaïnesmokkelaar. Hij wordt in 2009 nog veroordeeld tot vijf jaar cel in verband met de invoer van 420 kg cocaïne.

Op 8 september 2010 wordt in Callao, een havenstad in Peru, een container - gezegeld met het nummer: P252387 - met als afzender SQM Salar S.A. uit Santiago de Chili, aan boord gehesen van het containerschip Rio Lontue. Op 2 oktober 2010 meert het schip aan bij kade 1700 van de haven in Antwerpen. De container is bestemd voor SQM Europe in Antwerpen. Het parket stuurt een mail te bevestiging van de vangst: “Joris, in de container die je doorgaf wordt op 06.10.10 een partij van 31,5 kg cocaïne aangetroffen. De container werd op 2 oktober 2010 gelost aan kaai 1700 en op 6 oktober 2010 per vrachtwagen naar kaai 178 om uit te laden – waarin de drugs werden gevonden.”

Jan van Zantvoort, die nauw betrokken is bij het transport, schrijft een mailbrief ter verduidelijking van het gebeurde aan de leider van de criminele organisatie. “Container ging normaal naar 742, waar volledige controle zou zijn. Maar ging uiteindelijk naar 1700, waar er geen controle was. Door het feit dat we geen mensen hebben daarbinnen om te helpen, zelfs al zouden we die hebben, dan is het nog bijna onmogelijk daar te werken omdat de kaaien daar volledig geautomatiseerd zijn en daarom weinig marge laten om containers te manipuleren.” Hierna volgt het telefoonnummer waar hij is te bereiken.

In de ochtend van 9 april 2011 verlaat Van Zantvoort zijn woning in Nueva Andalucia, een buitenwijk van Marbella. Hij vertrekt op zijn Gilera scooter met het Spaanse kenteken 7201 GVK naar het centrum van de stad, waar hij een afspraak heeft met de dan 51-jarige Mink K., bijnaam De Lange. In de loop van de dag belt Jan nog naar de nanny van zijn dochtertje Clara om te zeggen dat hij te laat zou zijn om zijn dochtertje eten te geven en in bed te stoppen. Daarna hoort niemand nog iets van hem.

Navraag bij Mink K. persoonlijk is onmogelijk omdat die in Libanon in de gevangenis zit op verdenking van cocaïnehandel. Zijn advocaat in Nederland bevestigt dat Mink K. hem heeft verteld dat hij Van Zantvoort op die bewuste 9 april 2011 heeft ontmoet in Marbella. Hij beweert dat Van Zantvoort hem vertelde dat hij problemen had omdat er een partij cocaïne was verdwenen in de haven van Antwerpen.

Volgens sommigen is Jan van Zantvoort ondergedoken

Alles wijst erop dat Jan van Zantvoort verantwoordelijk wordt gesteld voor het verdwijnen van de partij cocaïne. Het is echter niet zeker dat hij omgelegd is. Volgens sommigen in het milieu is van Zantvoort ondergedoken of zit hij in een getuigenbeschermingsprogramma. Anderen beweren weer dat hij door Nederlandse criminelen werd doodgeschoten in verband met een aantal mislukte drugstransporten. Volgens de ene deed Jan zaken met die Mink K., maar anderen beweren dan weer dat hij Mink K. slechts heel vaag kende.

De Amsterdamse crimineel Patrick Brisban zou ook meer weten van de verdwijningszaak van zijn oude compagnon Jan van Zantvoort, zegt een bron in het Antwerpse wereldje. Patrick zei dat we niet meer naar Jantje hoefden te zoeken, omdat hij nooit meer zou terugkomen. Ook de vader van Jan van Zantvoort hoorde een soortgelijk verhaal, waarvan Brisban de bron was. Jan zou door een verdwenen partij cocaïne problemen hebben gekregen met een paar Hells Angels. Een zekere Peer zou hem door het hoofd hebben geschoten.

Op 26 juni 2012 opent het Antwerpse parket een onderzoek naar het lot van Jan van Zantvoort.

Begin december 2012 wordt Patrick Brisban geliquideerd in Amsterdam.

Laaste nieuws

MannenPraat
Mannenpraat: Humberto Tan heeft last van territoriumdrift
Humor
Mop van de dag: 19 augustus
Misdaad
Tienduizenden xtc-pillen aangetroffen in Limburgs huis
Formule 1
Terugblik: Gifbeker nog niet leeg voor Max, Bottas pakt overwinning
Blog - Sexy
Deze vrouwen zijn Nederlands grootste Instagrammers
Misdaad
Finland, een dag later: steekpartij is terreurdaad (VIDEO)
Humor
Deze coole kat heeft zijn eigen handshake (VIDEO)
Misdaad
Misdaadklassieker: geschaduwd, afgeluisterd, vervolgd, veroordeeld - Danny K. doorbreekt het zwijgen
Formule 1
Lowe: 'Onze eerste seizoenshelft was een teleurstelling'
Algemeen
Steven Kruijswijk gaat voor succes in Vuelta: ‘Wat Tom kan, kan ik ook’
MannenPraat
Mannenpraat: Tim Hofman is nóg irritanter dan Willibrord Frequin
Humor
Feitje van de dag: 18 augustus
Hebbes
WIN: Terminator 2: Judgment Day – 3D bioscoopkaarten