DOSSIER

Jan van Hensbergen

Jan van Hensbergen – bijnaam: Lange Jan – wordt in 1946 geboren in Tiel. Hij is een zoon van een kamper, die drinkt en met oplichting zijn brood verdient, onder andere met de verkoop van nepgoud. Jan heeft twee broers en een zus. Zijn moeder overlijdt wanneer hij 12 jaar oud is en Jan gaat naar de ambachtsschool. Daar haalt hij zijn diploma voor huisschilder. Wanneer zijn vader opnieuw trouwt, kan Jan met zijn stiefmoeder niet zo goed opschieten en al snel gaat hij het huis uit. Vaak slaapt Jan in de cabines van vrachtwagen die hij openbreekt of waarvan hij een ruit inslaat.

Zijn puberteitsjaren zijn moeilijk, hij is agressief en heeft een kort lontje. Op een avond krijgt hij in een café ruzie met een drietal Fransen. Hij geeft één van de mannen een kopstoot, raakt in gevecht en achtervolgt een Fransman wanneer die vlucht. Die man slaat hij behoorlijk in elkaar, zo erg dat die door een ambulance naar het ziekenhuis moet worden vervoerd. Dit is de kentering in zijn leven: Jan wordt crimineel. Hij laat zich door niemand iets zeggen en belandt een half jaar in de gevangenis.

Het is een klotetijd, maar Jan heeft bewondering voor de bajesklanten, die zijn goed gevuld en dwingen respect af. Gevangenisstraf is de leerschool voor de criminaliteit, althans voor Jan van Hensbergen. Hij leert daar een crimineel kennen die een goede vriend van hem wordt. Na zijn straf koopt Jan een wapen, een bivakmuts en regelt hij een Golf GT.

Samen met twee vrienden gaat Jan banken overvallen en dat geeft hem een kick. De eerste keer zit hij met een bivakmuts op achter het stuur terwijl zijn kompanen binnen zijn. De passanten doen niets, kijken naar hem en denken schijnbaar dat ze in een opname van Banana Split terecht zijn gekomen.

Bij andere overvallen gaat Jan mee naar binnen, dat gaat gepaard met veel geschreeuw en gedreig van wapens. Ze hebben tijdens zo'n overval nooit hoeven schieten, hooguit een slag met de kolf van het pistool. De buit bedraagt iedere keer zo'n 20.000 tot 30.000 per persoon. Dat wordt uitgegeven aan hoeren en snoeren en dikke auto's. Jan gaat opnieuw voor een jaar achter slot en grendel en ontwikkelt zich daarna verder in de criminaliteit.

Op een avond ontmoet hij een hoertje in een café, daar wordt hij de pooier van. Al gauw heeft hij zes of zeven meisjes in een huis zitten, het is een echte seksclub met jacuzzi en alles wat erbij hoort. Met die meisjes heeft hij zelf geen seks. Want: “Je moet niet in je eigen nest zitten schijten.” Het werk van Jan bestaat uit het beschermen van de meisjes. Hij neemt het kenteken op van de auto’s van klanten en rijdt achter ze aan, zodat de meisjes weten dat hij altijd in de buurt is als ze in moeilijkheden zouden raken.

Jan van Hensbergen heeft wietplantages, handelt in drugs en het geld stroomt binnen. In de weekenden gaat hij naar Barcelona en Real Madrid om voetbal te kijken, rijdt in dure auto's en eet en drinkt in de duurste gelegenheden. Hij heeft altijd een 9mm pistool in zijn broekband. Die gebruikt hij om te dreigen, niet om te schieten. Het is puur ter beveiliging, zegt hij: “Uit de kist kom je niet terug, wel uit de gevangenis. Ik houd er niet van als ze me pijn doen. Ik vergeet nooit, kom later terug en geeft ze een draai om de oren.”

Ergens in 1982 - Jan heeft dan net een nieuwe Mustang cabriolet gekocht - parkeert hij zijn auto voor zijn huis. Hij stapt uit, wil net het huis binnen gaan wanneer een man uit de schuur komt die hem met twee schoten neerschiet. Jan ligt op de rug, de man komt naar hem toe, gaat over hem heen staan om hem het genadeschot te geven. Jan trapt zijn aanvaller in het kruis, die daarop krimpend van pijn wegvlucht. Aan het postuur en aan de manier van lopen, weet hij wie de man is. Droog is zijn opmerking wanneer hij tegen de documentairemakers van Echte Penoze zegt: “Die is later ook geliquideerd.”

Hoeren, xtc, speed: Jan van Hensbergen gaat diversificeren

Jan wordt echt groot in de prostitutie, zit onder de prijs en maakt daardoor veel vijanden. Ook gaat hij in de xtc- en de speedhandel. Zijn zwager heeft een laboratorium. Om niet getraceerd te worden sluiten ze zich een maand lang in het lab op en gaan met mdma-poeder (methyleendioxyamfetamine) en bruine suiker aan de slag. Na die maand wordt het lab geruimd en worden de capsules voor tien gulden stuk verkocht.

“Ach, half Brabant zit in die handel,” merkt hij daar over op. Ook handelt Jan in antiek. Op een dag, het is half ze in de morgen, hoort Jan geschreeuw buiten. Hij doet het rolluik van zijn huis omhoog en ziet overal op zijn lichaam rode stippen. “Die deur eruit. Ik heb hem in de vuurlinie,” hoort hij de politie schreeuwen. Wanneer twee politieagenten hem in de boeien sluiten, zegt een van de mannen: “Zo Hollands welvaart.” Jan wordt veroordeelt tot drie jaar en van het Openbaar Ministerie hoort hij dat er een prijs op zijn hoofd staat. Jan heeft wel een idee uit welke hoek die prijs komt. Het moet te maken hebben met zijn getuigenis in de zaak Yaacoubi.

Vanaf februari 2004 legt hij maar liefst zeven keer een verklaring af bij de politie. Daarin laat hij zich niet alleen uitgebreid uit over de achtergronden van moord op Yaacoubi maar ook over de liquidatie van Robbie Sengers. Deze Brabantse crimineel wordt op 8 september 2004 doodgeschoten. Hij is een zakenpartner van Mohamed Yaacoubi en zou medeverantwoordelijk gehouden zijn voor de rip van een dure grondstof voor xtc. Yaacoubi werkte als laborant maar zou 450 PMK (piperonylmethylketon) hebben gestolen. In ruil voor zijn verklaring wil Jan van Hensbergen een betalingsregeling voor een schadevergoedingsmaatregel van 68.000 euro die hem is opgelegd door justitie. Hoewel deze regeling tot op heden nooit tot stand is gekomen, blijft Jan bij de verklaringen die hij heeft afgelegd.

Jan zegt dat hem al een paar keer opname in het Getuigenbeschermingsprogramma is aangeboden, maar daar voelt hij niets voor. “Veel van mijn vrienden zijn dood, allemaal geliquideerd. We weten allemaal dat er eens een einde is.” Miljonair is Jan al lang niet meer, zo zegt hij. Al het geld is verbrast. Hij is vier keer getrouwd geweest en rust nu op zijn lauweren. Als Ewout Genemans van RTL's Echte Penoze vraagt: “Je bent toch nog wel bezig?” is zijn antwoord: “Ja, dat gaat nooit meer weg.”

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Opgepast: de Kluivert Klonen veroveren de wereld
Misdaad
Spectaculair: politie schiet en arresteert met bodycamera om (VIDEO)
Misdaad
Nederlander Nicolas Dennis Lijnzaat in problemen op Indonesië
Blog - sexy
Nieuw: Seksrobot die te besturen is met Playstation-controller (FOTO’S en VIDEO)
Formule 1
Max mania leidt tot nagenoeg uitverkocht Spa-Francorchamps
Misdaad
Olifant neemt wraak door ‘baasje’ te spietsen 
Misdaad
Openluchtpresentatie wapenvondst Honduras
Misdaad
Eis voor dollemansrit van Arthur M. 4 jaar
Voetbal
Donny van de Beeks doelpunt voor Ajax moest zo zijn
Fail
Inbreker probeert te ontsnappen door zich te verkleden als spook en faalt (VIDEO)
Humor
Deze hond maakt een bezoekje aan Ikea overbodig (VIDEO)