DOSSIER

Jan S.

Jan S. – bijnaam: Het monster van Assen - wordt op 14 juni 1954 in Emmen geboren. In 1996 is Jan S., die op dat moment met zijn Poolse vrouw en zoon in Polen woont, na een echtelijke twist enige tijd in Nederland.

Hij zoekt een aantal oude bekenden op waaronder een ex, maar allen wijzen hem af. Op 17 mei 1996 stapt hij, na alcohol te hebben geconsumeerd, in een auto op zoek naar sex. Hij probeert in eerste instantie een jong meisje zijn auto in te sleuren, maar dat mislukt. In het Drentse Klazienaveen lukt het hem een 15-jarig meisje de auto in te trekken, terwijl hij haar om een vuurtje vraagt. Hij verkracht haar op een parkeerplaats en zet haar midden in de nacht uit de auto.

Jan S. vlucht direct Nederland uit, maar wordt bij de Poolse grens aangehouden. In december 1996 wordt hij tot vier jaar celstraf veroordeeld, nadat zes jaar is geëist. Eind 1998 komt hij vervroegd vrij, en met vrouw en kind betrekt hij vervolgens een huis in Assen.

Eind juni 1999 verkracht hij zijn vrouw op grove wijze, voor de ogen van zijn kind. Vrouw en zoontje verlaten het huis uit angst voor de gewelddadige Drent. Op 21 juli 1999 verdwijnt de 7-jarige Chanel-Naomi Eleveld uit Assen (zie foto)  spoorloos. Jan S. verkracht het meisje verschillende malen, sluit haar vervolgens op in een kast en wurgt haar de volgende morgen.

Enkele dagen na de verdwijning van het meisje slaat hij op de vlucht en logeert vervolgens in diverse hotels in Nederland. Al vluchtend verkracht hij op een hotelkamer in Heerlen op agressieve wijze een prostituee die hij kort daarvoor op het station heeft opgepikt. Jan S. wordt door de politie verdacht en gezocht omdat hij wegens een zedendelict al eerder is veroordeeld.

Medio augustus 1999 wordt Jan S. gearresteerd op het station van Zwolle. De dag na zijn arrestatie vindt de politie in de kruipruimte van zijn woning het lichaam van het verdwenen meisje. De verdwijning van Chanel-Naomi en het nieuws dat ze verkracht en vermoord is, leidt tot veel maatschappelijke beroering. In de Tweede Kamer wordt naar aanleiding van de moord opgeroepen tot strengere straffen voor pedoseksuelen. Politici stellen dat ontuchtplegers, ook nadat zij hun straf hebben uitgezeten, door de politie op de voet moeten worden gevolgd. CDA-leider Jaap de Hoop Scheffer zegt na de arrestatie van Jan S. dat de kindermoordenaar nooit meer als vrij man in de maatschappij terug mag keren. Er klinken ook genuanceerdere geluiden.

Op 11 februari 2000 wordt Jan S. tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens verkrachting en moord op Chanel-Naomi, verkrachting van zijn vrouw en verkrachting van een prostituee. Op 20 juli 2000 wordt het vonnis in hoger beroep bevestigd. Het Pieter Baan Centrum verklaart Jan S. verminderd toerekeningsvatbaar. Hij heeft volgens de psychiaters geen pedofiele neigingen, maar zoekt slachtoffers op die hij de baas kan. Jan S. lijdt aan verlatingsangst en wil door veel alcohol en agressieve sex de problemen ontvluchten. Hij zou in zijn jeugd seksueel zijn misbruikt. Ondanks de verminderde toerekeningsvatbaarheid krijgt Jan S. levenslang. De rechter acht de kans op herhaling zo groot, dat hij van mening is dat de veroordeelde niet meer in de maatschappij mag terugkeren. TBS wordt verworpen omdat Jan S. bij een levenslange straf toch niet meer vrij zal komen.

Laaste nieuws

Algemeen
Amsterdam en Stockholm kleuren rood en wit
Formule 1
Spectaculaire crashes: Grosjean, Hamilton, Pérez, Alonso
Misdaad
De jacht op de Utrechtse serieverkrachter
Misdaad
Oud-FC Barcelona president Sandro Rosell gearresteerd
Algemeen
De la Hee, kijkt TV: Die kleine van Sterretje
Misdaad
Eisen van 12 en 18 jaar voor verdachten moord Aziz Anzi
Hebbes
WIN: TOEGANGSKAARTEN CHINA, THE RISE OF AN EMPIRE IN OMNIVERSUM
Voetbal
7 feitjes over de finale tussen Ajax en Manchester United
Misdaad
Lijfstraf voor homoseksuelen in Indonesische provincie
Humor
Man voelt hoe het is om te bevallen (VIDEO)
Misdaad
Vrouw snijdt penis man af uit zelfverdediging