DOSSIER

Jan Femer (†)

Jan Jacobus Femer - bijnaam: De Snor - wordt op 15 oktober 1943 geboren als zoon van een politieagent. Jan is een echte straatjongen die zijn vader haat en daardoor ook de politie. De jongen droomt van kracht en macht en daarbij is hij een echte doorzetter. Met zijn grote, borstelige snor, zijn kale kop en de vele tatoeages, is hij een imponerende verschijning: groot, gespierd, sterk en echt voor niemand bang. Voor wie Femer sympathie koestert is hij een joviale gabber, maar een kwaaie voor wie hem tegenzit of de voet dwars zet.

Femer is taxichauffeur, portier bij o.a. discotheek Boston en hij werkt in de havens. Hij houdt zich ook bezig met inbreken en kluizen kraken. Daarnaast werkt De Snor als lijfwacht en chauffeur van grotere criminelen. Op 26 juni 1977 leent hij het pistool van Klaas Bruinsma en schiet een Chinese portier dood en verwondt een crimineel.

De miljonair die blijft inbreken
Aan het eind van de jaren 80 sluit hij zich aan bij Mink K. Na de dood van Bruinsma vormt hij samen met Stanley Hillis en Mink K. de werkelijke top van de Delta-organisatie. Die houdt zich bezig met grootschalige handel in drugs en wapens. Ondanks dat hij zich bezighoudt met serieuze misdaad, blijft Femer ook inbreken en kluizen kraken. Dit tot ergernis van Mink K..

De naam Femer komt in de jaren negentig naar voren bij tal van politie-onderzoeken, onder meer naar grootschalige drugshandel en liquidaties, maar hij wordt nooit voor langere tijd veroordeeld. Femer wordt op 8 november 1992, samen met Mink K. en Rudi van Efferen, in het Friese Oude Bildtzijl door agenten gecontroleerd. Dit is een dag nadat daar grote hoeveelheden drugs en explosieven zijn gevonden. In de eerste maanden van 1993 worden de kopstukken van de Delta-organisatie vrijwel permanent gevolgd door het IRT. Femer is volgens de verslagen in die tijd druk bezig met het laden van chemicaliën, het dumpen van resten van ecstasyproductie en het vervoeren van allerlei dozen en pakketten. Het IRT wordt in december 1993 ontbonden vanwege ongeoorloofde opsporingsmethoden, zoals het gecontroleerd doorlaten van drugstransporten.

Arrestatie in gezelschap van een hoofdagent
Op 10 april 1993 wordt in Alkmaar Jaap van der Heiden vermoord, met behulp van een bom in een tas aan zijn voordeur. Femer zou, zo blijkt uit gsm-gegevens, bij deze aanslag aanwezig zijn geweest en is mogelijk degene die de bom tot ontploffing heeft gebracht.

Kort voor de moord vraagt hij bij een corrupte rechercheur om informatie over Van der Heiden. Femer beschikt over tal van corrupte contacten binnen de opsporingsdiensten. Zo wordt hij op 24 juni 1993 gearresteerd bij het CS van Amsterdam in gezelschap van een hoofdagent. Bij zijn arrestatie draagt Femer een doorgeladen Glock pistool bij zich en bij huiszoeking worden 500 ecstasypillen en 40.000 gulden gevonden. Hij wordt tot anderhalf jaar cel veroordeeld.

Op 19 juni 1994 organiseert Femer een reisje naar de WK voetbal in de Verenigde Staten met negentien liefhebbers, dit als cadeau voor Donald G. die gaat trouwen. Het Nederlands elftal zal daar de volgende dag, in het Robert F. Kennedy Memorial Stadium een voetbalwedstrijd tegen Saudi Arabië spelen. De groep wordt op het eerste vliegtuig naar huis gezet. In juli van dat jaar reist het gezelschap alsnog samen af, dit keer naar Benidorm.

Moord in de Haarlemmerstraat
In datzelfde jaar wordt Femer betrapt, wanneer hij een corrupte rechercheur 250 gulden aan steekpenningen geeft. Hij krijgt anderhalf jaar celstraf voor dat feit, overigens een straf die hij pas in 1999 uitzit. Eind april, begin mei 1995 valt de politie de coffeeshop Betty Boop in Amsterdam binnen en arresteert drie verdachten: Donald G., Jan Femer en de eigenaar van de shop Robert Mink K.

Tijdens een weekendverlof op 23 september 2000 heeft hij met drie kennissen afgesproken in pizzeria Pastorale. Wanneer Femer zijn Volkswagen Golf op de Haarlemmerdijk geparkeerd heeft, komt er een man met een vuurwapen aanlopen, die lost verschillende schoten op de 56-jarige Femer, die vrijwel meteen sterft. Femer wordt enkele dagen later gecremeerd.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'