DOSSIER

Jan-Dirk Paarlberg

Jan-Dirk Take Paarlberg wordt op 17 februari 1957 in Amsterdam geboren als hoogbegaafde zoon van een aardappelenhandelaar. Op het gymnasium verveelt hij zich en slaat er een klas over. Na zijn examen vertrekt hij, net zeventien jaar oud, naar New York. Daar wordt hij jongste bediende bij zakenbank Bear Stearn, en daar krijgt hij de gelegenheid te studeren. Vervolgens keert hij een korte periode terug naar Nederland. Hier werkt Paarlberg achtereenvolgens voor Bear Stearns en Rabobank.

Later verhuist hij naar Londen, waar hij opklimt bij zakenbank Salomon Brothers. Af en toe is hij in Nederland en hij koopt in 1990 voor 1 gulden het technisch failliete reclamebedrijf Mediamax op. In 2000 verkoopt hij dit bedrijf voor enkele honderden miljoenen guldens aan Viacom.

Paarlberg werkt in de jaren 90 onder meer samen met de vastgoedhandelaren Klaas Hummel, John Wijsmuller en Willem Endstra. Aan de laatste verkoopt hij later de jachthaven Seaport Marina in IJmuiden. Paarlberg is eigenaar van de Ridderhofstad Bolenstein in Maarssen, die hij koopt van Matthijs van Heijningen.

In de eerste jaren van deze eeuw groeit Paarlberg uit tot een ondernemer met een geschat vermogen van 280 miljoen euro. Hij is de man achter de restaurants van de Oyster Groep, en is mede-eigenaar van de Merwede Groep, die onder andere een groot deel van de winkelpanden in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat en in de Rotterdamse Lijnbaan bezit. Hij is een liefhebber van dure sportauto's en kunst. In zijn kunstcollectie bevinden zich onder meer schilderijen van Kees van Dongen, Karel Appel en Pablo Picasso. Ook bezit Paarlberg privé-woningen in onder meer New York City, Londen, Portugal en Nederland. Hij is geruime tijd goed bevriend met Neelie Kroes, aan wie hij kantoorruimte beschikbaar stelt.

Witwassen
Maar Paarlberg is ook betrokken bij de criminaliteit, hij wordt al geruime tijd verdacht van banden met het criminele milieu en van het witwassen van crimineel geld. Onder andere zou hij 17 miljoen euro hebben geïnvesteerd, die Willem Holleeder afperst van de Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem Endstra. Het kan ook zijn dat Paarlberg zelf wordt afgeperst, dan wel onder druk geld witwast.

Na de moord op Willem Endstra in 2004 wordt Paarlberg als verdachte aangehouden - waarop Kroes onmiddellijk haar eerder betrokken kantoor verlaat en zich distantieert van haar voormalige vriend. Maar na drie dagen wordt hij weer vrijgelaten. Eind oktober 2006 wordt door de erven Endstra beslag gelegd op zijn landgoed Bolenstein en op de bankrekeningen van Paarlberg. Drie dagen later wordt bekend dat Justitie de vastgoedhandelaar gaat vervolgen wegens witwassen en fraude.

Paarlberg zou bij de verkoop van Viacom een vals document hebben opgesteld waarin zou staan dat de overnamesom in zes jaarlijkse termijnen zou worden betaald, en op basis hiervan zou hij bij twee banken ten onrechte een lening hebben gekregen. Tevens dient de Belastingdienst een claim van 47 miljoen euro in omdat Paarlberg sinds 2000 ten onrechte geen inkomstenbelasting in Nederland heeft betaald. Paarlberg wordt bijgestaan door de Amsterdamse advocaat mr Gabriel Meijers.

In 2008 schat Quote Paarlbergs vermogen in op 280 miljoen.

 

Jaren achter tralies
In januari 2009 verschijnt Paarlberg voor de rechter als getuige in het proces tegen Willem Holleeder. Paarlberg geldt ook nog als verdachte in de afpersingszaak, maar zijn proces is afgesplitst van het proces tegen Holleeder. Justitie verdenkt hem van het innen en witwassen van 17 miljoen euro afpersingsgeld afkomstig van de later vermoorde Endstra. Paarlberg stelt dat de geïncasseerde 17 miljoen van Endstra zakelijke achtergronden hebben.

Ruim een jaar later, in april 2010, wordt bekend dat Paarlberg heeft bekend dat hij in 2003 valsheid in geschrifte heeft gepleegd in verband met de overname van zijn reclamebedrijf Mediamax in 2000. Hij zet in 2003 zijn handtekening onder een vals opgemaakt stuk om een banklening van anderhalf miljoen euro te kunnen krijgen. Hij wil niet zeggen wie het stuk heeft opgemaakt. In het stuk staat ten onrechte dat hij nog inkomsten verwacht van de verkoop van Mediamax.

Op 8 juni 2010 wordt Paarlberg veroordeeld tot 4,5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf onder meer wegens witwassen, valsheid in geschrifte en oplichting. Hij gaat in hoger beroep. Het helpt - een beetje. Want in mei 2012 wordt de kasteelheer ook in hoger beroep tot vier jaar cel veroordeeld, met aftrek van voorarrest. Het Hof achtte bewezen dat Jan-Dirk Paarlberg samen met Willem Holleeder 17 miljoen euro van Willem Endstra in ontvangst heeft genomen en witgewassen. Over een periode van vijf jaar, van 1999 tot 2004 heeft Paarlberg zich schuldig gemaakt aan onder meer witwassen, oplichting, valsheid in geschrifte en belastingontduiking.

In 2012 is zijn geschat vermogen volgens Quote 51 miljoen euro.

In januari 2013 wordt bekend dat Justitie ook nog 25,7 miljoen euro eist van Paarlberg.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'