DOSSIER

Jan Boellaard

Jan Boellaard, bijnaam De Poes, wordt op 23 oktober 1952 in Amsterdam geboren. Hij wordt door zijn vrienden zo genoemd, omdat hij tijdens het praten vaak zijn hoofd schuin houdt.

Jan Boellaard groeit op in dezelfde Amsterdamse volksbuurt als Willem Holleeder en Cor van Hout. Hij is ook één van de vier mannen die biermagnaat Freddy Heineken op 9 november 1983 overmeestert wanneer die samen met zijn chauffeur Ab Doderer naar zijn auto bij het Amsterdamse kantoor 'het Pentagon' loopt. Wegens zijn aandeel in de bekendste Nederlandse ontvoering wordt Jan Boellaard tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld.

In 1986 ontsnapt hij uit de strafgevangenis te Scheveningen, onder het oog van Peter R. De Vries die bij hem op bezoek is. Een Italiaanse medegevangene, die een straf uitzit voor de ontvoering van Toos van der Valk, blijkt een pistool te hebben bemachtigd waarmee hij tijdens het bezoekuur enkele bewaarders bedreigt. Jan Boellaard sluit zich hierop aan bij de Italiaan en tezamen lukt het hen te ontsnappen. Binnen een half uur wordt Boellaard alweer gearresteerd.

Na het uitzitten van zijn straf schiet Jan Boellaard, in januari 1994, de douanebeambte Jan-Willem Holm dood. De douanier wil een controle instellen bij een boot in het Westelijk Havengebied omdat hij vermoedt dat er drugs aan boord zijn. Wanneer Jan Boellaard en zijn mededader van het schip komen en in een auto wegrijden, zet Holm met een collega de achtervolging in. Bij het voormalige Wilhelmina Gasthuis ontstaat een schietpartij, waarbij Holm om het leven komt. Boellaard blijkt bij zijn arrestatie een smokkelvest met tien kilogram zuivere cocaïne te dragen.

De volksjongen Jan Boellaard is keihard geworden in de gevangenis, tijdens de rechtszaak toont hij dan ook geen enkel berouw. Jan Boellaard wordt tot twintig jaar detentie veroordeeld en komt in 2007 vrij.

In november 2011 komt Jan Boellaard in het nieuws omdat hij, samen met mede Heineken-ontvoerder Frans Meijer, een rechtszaak tegen de makers van de film De Heinekenontvoering wil beginnen. Volgens de advocaten van beide mannen zullen ze geen verbod eisen, maar willen ze vaststellen wat waarheid en fictie is in de film. Het gaat ze daarbij vooral om het gebruik van vuurwapens tijdens de ontvoering en het schieten op een taxichauffeur. Ze willen niet dat het publiek denkt dat zij die zaken op hun geweten ebben. De rechter beslist hierop dat de producenten van de film niet aan hoeven te passen.

Laaste nieuws

Formule 1
Stroll: 'Ook op Playstation heb ik moeite met de bochten'
Lomans
Mannenpraat: de ex van Guus Meeuwis komt er warmpjes bij te zitten. Zeven miljoen ofzo
Algemeen
Tom Dumoulin verliest roze trui in Giro
Blog - sexy
Zeven producten die je NIET moet eten en drinken voor seks
Voetbal
Hooligans zijn zielig, maar die in Zuid-Limburg helemaal! 
Algemeen
Huub van der Lubbe: 'Het westen vindt zichzelf bijna slachtoffer'
Formule 1
Button verbaast zich: 'Zo laat remde ik nog nooit'
Misdaad
Politie doet onderzoek naar tuinkabouters in Assen
Misdaad
Mega-ontsnapping uit Braziliaanse gevangenis (VIDEO)
Misdaad
Man met militair pak en uitrusting aangehouden
Misdaad
Megapartij onderschepte hasj in Spanje ook op film (VIDEO)