DOSSIER

Jacob B.

Jacob B. - roepnaam: Sjaak, bijnaam De Malle - wordt op 19 september 1970 geboren in Badhoevedorp. Al op zeer jeugdige leeftijd komt hij in aanraking met de politie en als hij 25 is, heeft hij al een lang strafblad opgebouwd.

Het is de avond van 25 november 1994, rond een uur of elf, als vier jongemannen via een trappetje het café The Royal Basement, ook wel Het Keldertje genoemd, in Badhoevedorp binnenlopen. De eigenaar van het café deelt de vrienden mee dat ze niet welkom zijn. Er ontstaat een handgemeen en twee bezoekers komen de bareigenaar te hulp. Dan trekt Sjaak B. een vuurwapen en knalt zijn hele magazijn met 9 mm-kogels in het schemerige barretje leeg. Stamgast Olav Vis krijgt vijf kogels in zijn lichaam; hij wordt onder meer geraakt in zijn lever en been. Een andere gast wordt geraakt in dijbeen, buik en arm. Iemand die bij een gokkast staat, vangt ook nog een kogel op. In de verwarring die ontstaat, nemen de vier gewelddadige vrienden de benen. Zij worden spoedig daarna aangehouden. Alleen de schutter weet enige tijd onder te duiken.

Rond 20 december 1994 geeft B. zichzelf aan bij de politie. In april 1995 wordt hij veroordeeld tot acht jaar cel wegens mishandeling, doodslag, poging tot doodslag, bedreiging en handel in strijd met de Opiumwet. Hij blijkt al eerder te zijn veroordeeld voor diefstal, vuurwapenbezit en ‘het veroorzaken van een ontploffing’. Een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden die hem is opgelegd door de rechtbank Alkmaar, wordt alsnog ten uitvoer gelegd. In hoger beroep wordt het vonnis bekrachtigd.

Jacob B. gaat functionarissen van politie schaduwen

Na zijn vrijlating komt B. in dienst bij Sam Klepper en John Mieremet. Hij is betrokken bij diverse schietpartijen met de Joego’s waarmee Klepper en Mieremet een conflict hebben. B. wordt ingezet bij het observeren van functionarissen van politie en Justitie. Na de dood van Klepper en de mislukte aanslag op Mieremet sluit B. zich aan bij de groep Willem Holleeder en Dino S.

In 2003 worden in een Vinkeveense villa van Katja Schuurman een partij wapens gevonden. Fred R. en Jesse R. (geen familie) worden voor deze partij wapens gearresteerd.

De wapens zijn van Jacob B. - Fred R. en Jesse R. verlangen van B. dat hij zich aangeeft bij Justitie als eigenaar van de wapens. Dan zouden zij vrij komen. B. weigert dit en dat zet kwaad bloed bij de twee.

Op de dodenlijst van Fred R.

In 2006 wordt B. aangehouden nadat er bij een politiecontrole een vuurwapen bij hem wordt gevonden. B. voelt zich bedreigd en volgens zijn advocaat heeft hij dat wapen bij zich om zichzelf te beschermen. Volgens verklaringen van Giuseppe ‘Vieze Peter’ la S. zou B. een dubbelrol hebben gespeeld bij de liquidatie van Nedim Imac. Hij is betrokken bij de voorbereidingen van die liquidatie, maar heeft Imac daarna ook gewaarschuwd. Fred R. en Jesse R. zijn hier achter gekomen en hebben daarvoor B. op de dodenlijst gezet.

In april 2007 wordt B. in zijn cel opnieuw gearresteerd. Volgens La S. zou hij de wapens voor de liquidaties op Thomas van der Bijl en Kees Houtman hebben geleverd en zou hij zaken doen met terroristische organisatie als de IRA en ETA. Op 20 juni 2008 bepaalt de rechtbank in Amsterdam dat er onvoldoende bewijs is voor de betrokkenheid van B. bij de moord op Kees Houtman. Volgens La S. is B. de moordenaar van Cor van Hout. Hij is volgens de kroongetuige in 2003 de schutter geweest en zat achter op de motor bij Fred R.

Aanslag op zijn leven in Panama

Eind januari 2015 schiet een man Sjaak B. van achter door zijn hoofd in een restaurant in Panama City. Wonderwel is de wapenhandelaar niet op slag dood, hij wordt behandeld op de intensive care van het Hospital Santo Tomás in de stad. Bewakingscamera's leggen de liquidatiepoging vast:

Terug in Nederland

Half april wordt bekend dat Sjaak B. zich weer in Nederland bevindt. Hij wordt verpleegd in een niet nader genoemd ziekenhuis en zou nog steeds zwaargewond zijn.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Medium aan me hoela: Derek Ogilvie liegt dat hij barst
Misdaad
Belgische jongen die in boeken poept betrapt
Formule 1
De tien mooiste foto's van de grand prix van Azerbeidzjan
Blog - sexy
Dit zijn de tien mooiste vrouwen van Polen (FOTO'S)
Fail
MMA’er poept in de ring (VIDEO)
Algemeen
Ophef in België over racistische Suske en Wiskestrip
Misdaad
Inmiddels twee aanhoudingen in onderzoek Benbouker en Ceviz
Formule 1
Vettel haalt uit naar Hamilton, Lewis bijt op tong
Misdaad
Recordvangst 1,2 ton coke in Dominicaanse Republiek
Algemeen
Politieachtervolging leidt tot dood automobilist (VIDEO)
Humor
Een natuurlijke 'puist' wordt lekgeprikt (VIDEO)