DOSSIER

Jack Voets

Jack Voets - bijnaam: de Nederlanse Papillon - is een Nederlandse schipper.

Het is juni 2005 als Jack Voets wordt gevraagd de zeilboot The March, van de Canarische Eilanden naar het Caraïbisch gebied te varen. De formele lezing luidt dat de boot voor een zeilschool op Sint Maarten is bedoeld. Voets heeft geen flauw benul dat het schip in werkelijkheid voor drugstransporten is bestemd. (Tenminste, dat beweert hij zelf.)

Twee Nederlanders komen aan boord die Voets dwingen de koers naar Marokko te verleggen en daar wordt 1100 kilo hasjiesj aan boord geladen. Wanneer Voets van de Afrikaanse kust wegzeilt, nadert een snelle rubberboot met zes gemaskerde en zwaarbewapende mannen de zeilboot. De mannen, kennelijk agenten of militairen, enteren de boot en bevelen Voets naar het noorden te zeilen. Daar wacht een Spaans marinefregat het gezelschap op. Een formele aanhouding is dan nog niet verricht, maar dit verandert als op het marineschip Portugese politie wordt ingevlogen. De zeilboot wordt op sleeptouw genomen en het marineschip vaart naar de Portugese havenstad Faro.

In de haven staat een arrestatieteam klaar om de verdachten in te rekenen. Voets krijgt een zak over zijn hoofd getrokken en wordt in een cel gezet. Later zal hij voor de rechtbank moeten verschijnen. De hele gang van zaken is opmerkelijk, want de drugsboot is in internationale wateren ontdekt. In dat geval geldt het recht van de vlag waaronder het schip vaart, in dit geval de Nederlandse. Justitie beweert dat de drugs voor Portugal zijn bestemd, maar dat is aantoonbaar onjuist, zo stelt Voets' advocaat Adam Doesburg.

De rechter in Faro lijkt ook met de toestand in de maag te zitten en weigert de zaak te behandelen. Voets gaat vervolgens op speciaal transport, zijn handen en voeten worden geboeid en hij wordt door twee politiemannen met shotguns bewaakt. Hij moet weer de cel in, en de maanden daarop wordt hij geregeld naar en van de rechtbank teruggebracht.

Met negen man en vijf tv’s op 2 bij 4 meter
Ruim twee jaar zucht Voets in de bajes zonder dat een rechtbank zijn zaak wil behandelen. Uitlevering aan Nederland is onmogelijk, zo wordt hem verteld, want dan dient hij eerst te worden veroordeeld. Uiteindelijk belandt hij in de gevangenis van Setúbal, een plaatsje in de buurt van Lissabon. Voets wordt in een celletje van 2 bij 4 meter opgesloten en daar liggen negen man in. Het toilet is een gat in de grond, maar de gevangenen hebben wel liefst vijf televisies in hun cel. Als één van de gevangenen zijn afstandsbediening bedient, springen alle televisies op dezelfde zender. Je kunt wel nagaan wat voor stress dat geeft.

Drie maanden zit Voets daar en hij leert een aardig woordje Portugees van al het geteisem waar hij tussen zit, van moordenaars tot verkrachters. Een van de mannen, een grote neger, heeft in Zwitserland iemands benen weggeschoten. Het is daar echt overleven, er zijn ruimschoots wapens voorhanden en regelmatig wordt een gedetineerde neergestoken.

Wanneer Voets wordt betrapt bij het voorbereiden van een vluchtpoging wordt hij overgeplaatst naar de gevangenis in Caxias. Daar is het nog veel slechter dan in Setúbal. Hij zit daar met zestien man in een cel en voor het drinkwater moet hij betalen. De directie is corrupt, die stopt het geld dat bestemd is voor voedsel en zeep in eigen zak. Voets gaat in hongerstaking en houdt dat tien dagen vol.

Medio 2007 staat Voets dan eindelijk terecht. De rechtbank in Faro heeft een oplossing bedacht: Voets wordt volgens Nederlandse maatstaven berecht en hij wordt veroordeeld tot vier jaar en zes maanden. Hoger beroep wordt afgewezen.

Ontsnappingsplannen
Eind augustus 2007 wordt Voets, hij zit dan in de Algarve gevangen, weer uit zijn cel gesleurd en gaat voor de zoveelste keer op transport. Onder begeleiding van een escorte wordt hij naar het vliegveld gebracht en vandaar wordt hij naar de hoofdstad Funchal van het Portugese eiland Madeira gevlogen. Hij neemt alles goed in zich op, merkt dat de gevangenis op een berg ligt en wanneer hij in een auto naar de gevangenis wordt vervoerd let hij goed op welke uitvalswegen er zijn.

De gevangenis daar is vrij hygiënisch, de directeur is een correcte man en iedere gevangene heeft een cel voor zichzelf. Na enkele dagen van acclimatiseren maakt Voets een plan om te ontsnappen. De luchtplaats wordt met camera's bewaakt, maar als het mistig is, hebben die camera's maar heel weinig zicht. Die kunnen vanuit de hoek waar ze hangen dan zeker de muur niet zien die de plaats omzoomt. Achter de muur is een veldje, dan is er een hek, daarachter is nog een muur en daarover lonkt de vrijheid.

Nu hij het plan heeft te ontvluchten laat Voets zijn haar groeien. Hij fabriceert een loper van het ijzer uit een multimap. Die maakt hij gloeiend heet en drukt die in het plastic van een aansteker, daardoor heeft hij een loper die op bijna alle deuren past. In de tijd dat hij er zit maakt Voets vele vrienden. De jongens die in de werkplaats werken maken een haak. Ook zorgen ze voor touw dat ze bij een slachtoffer onderbrengen (slachtoffers zijn gedetineerden die voor een stuk chocola niet moeilijk doen, of het wel opwindend vinden iets voor hun kompanen te verbergen).

Voets heeft bedacht dat de vlucht tussen twee appèls moet gebeuren. Hij kiest ervoor tussen twee en vijf uur ’s middags te ontsnappen, dan wordt er gegeten en de gevangenen weer geteld. Omdat Voets altijd op zijn cel eet, heeft hij twee uur langer de tijd voordat ze zijn vlucht zullen ontdekken. Zonder hulp van buiten is het bijna onmogelijk te ontsnappen. Via tussenpersonen regelt Voets een vluchtauto die hem naar de haven moet rijden en een vissersbootje dat hem naar Portugal overbrengt. Mocht de boot er niet zijn, dan heeft hij een vakantiehuisje op Madeira geregeld met voor twee weken voedsel. In het geval de vluchtauto er niet is, heeft hij eveneens voorzorgsmaatregelen getroffen. Door een slordige controle van het personeel beschikt hij over zijn eigen kleren, die zal hij bij zijn vlucht onder zijn gevangenispak dragen.

Onverwacht stapt Voets de Canadese ambassade binnen
Op woensdag 5 december 2007 is het zover. Mist! Het is twee uur 's middags en Voets vraagt of hij zijn cel uit mag. Hij loopt naar boven, naar het gangetje met de telefooncellen, waar medegedetineerde A. al klaar staat. Veronderstel dat een bewaker zijn naam zou roepen, dan kan A. in elk geval iets terugroepen. Met de loper opent Voets de deur naar de luchtplaats. A. wil niet mee, die is bang dat hij na zeventien jaar niet aan het leven buiten de poort kan wennen. Voets omarmt hem en werpt het touw met een flinke zwieper op de muur. In één keer raak! Hij hijst zich omhoog, springt over de muur en neemt het touw onder zijn arm mee. Dit is noodzakelijk, anders wordt de ontsnapping snel ontdekt.

Alles verloopt volgens plan en ook de volgende horden worden moeiteloos genomen. Hij trekt zijn gevangenispak uit en rolt dat op. Tien minuten later zit hij in de vluchtwagen en dan heeft Voets voor het eerst een gevoel van opluchting. Want je weet dat ze dan niet meer op je kunnen schieten. De vissersboot ligt netjes in de haven te wachten. Rustige jongens blijken dat te zijn en ze hebben een flesje port, brood en kaas voor Voets meegenomen.

In twee dagen varen ze naar het vasteland. Na geestelijk en lichamelijk te hebben bijgetankt in een dorpje en zijn lange haar te hebben kort geknipt, reist Voets, die zowel de Nederlandse als de Canadese nationaliteit bezit, naar de Canadese ambassade in Lissabon. Terwijl het personeel (dat hem wel kent), hem vol verbijstering aankijkt, haalt hij daar zijn paspoort op. Enkele dagen later vliegt hij naar een veilige bestemming. Het ticket wordt gekocht met een vervalst document en met de creditcard van iemand anders.

Begin 2008 doet Voets zijn verhaal in Nieuwe Revu.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'