DOSSIER

Jack S.

Jack S. - roepnaam Jakkie - wordt in Volendam geboren. Hij is garnalenhandelaar en samen met de Amsterdamse penozekoning Frits van de Wereld is hij in de jaren zeventig één van de pioniers van de Nederlandse hasjhandel.

In Volendam kent iedereen zijn schaduwbestaan. Jack rijdt trots in een rode BMW 815i door het dorp. Op 24 april 1974 wordt S. gearresteerd als een van de verdachten van het hasjtransport met de kotter Lammie. Onmiddellijk na de arrestaties duikt David Vaz Dias onder in Hilversum. Hij is een grossier in gestolen diamanten en actief in de Amsterdamse gokwereld. David wordt op 13 mei 1974 geliquideerd omdat hij de politie betreffende het transport met de Lammie heeft getipt.

Na de roemruchte affaire met de Lammie doet Jack S. zaken met o.a. Klaas BruinsmaEtiënne U. en Norbert S. Drugsbaron Stanley E. woont een tijd in zijn Volendamse villa en Klaas Bruinsma is eregast op zijn bruiloft.

Jacks bende zou ruim honderd ton Pakistaanse hasjiesj hebben vervoerd
Op 26 mei 1997 wordt S. gearresteerd. Volgens Justitie wordt de Afrikaanse westkust, met Liberia als steunpunt, door de organisatie van S. gebruikt als overslagstation. Grote hasjtransporten uit Pakistan worden daar gesplitst en overgeladen op kleinere boten. Sinds begin jaren negentig zou de bende van Jack S. op die manier ruim honderd ton Pakistaanse hasjiesj hebben vervoerd. In maart 1998 eist de Haarlemse rechtbank zeven jaar cel en een boete van 1 miljoen gulden. De contacten met Etiënne U. zijn door Justitie, wegens gebrek aan personeel, niet nader onderzocht, maar zouden anders zeker meer bewijs hebben opgeleverd. Zelf beweert S. dat hij Etiënne U. wel eens heeft ontmoet en hem een partij witgoed en broodroosters uit Roemenië heeft aangeboden, die Etiënne in Suriname dan wel weer kan slijten.

In april 1998 wordt S. veroordeeld tot vierenhalf jaar cel en een boete van honderdduizend gulden, wegens het op grote schaal smokkelen van hasjiesj van Pakistan naar Europa, meestal verstopt in diepgevroren vis en garnalen. In het voorjaar van 2000 wordt bekend dat het Openbaar Ministerie Jack S. voor 33 miljoen gulden wil plukken. Jacks advocaat Adèle van der Plas voert namens hem de onderhandelingen. In april 2004 wordt S. opnieuw opgepakt als verdachte van grootscheepse drugshandel en witwassen.

Volgens zakenblad Quote is Jack S. anno 2012 nog steeds goed voor een vermogen van 41 miljoen euro.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'