DOSSIER

Jack Romijn

Bendeleider Jack Romijn wordt geboren in 1966. In 1999 verhuist hij naar het Belgische Ravels. Enkele jaren later verkast hij naar een manege aan de Lusthoven in Arendonk. Hij woont daar samen met zijn ex-echtgenote en hun vijf kinderen. Noch in Arendonk noch in Ravels hebben ze zich ooit laten inschrijven.

Hier drijft Romijn een autohandel als dekmantel en zijn vrouw leidt officieel haar manege op de Lusthoven 79A in Arendonk. Vanuit zijn manege trekt Romijn, als hoofd van zijn bende, aan de touwtjes. Samen met zijn bende verhandelt hij naar schatting 25 ton hasjiesj. De drugs zitten verstopt in blikken verf en worden vanuit Casablanca naar de haven van Antwerpen vervoerd. Van daaruit worden ze verzonden naar Duitsland, Denemarken en Groot-Brittannië.

Deze drugszaak komt aan het licht wanneer hij in 2003 door een voormalig bendelid wordt verlinkt bij de politie. Volgens de federale politie verdient de organisatie ruim 62 miljoen euro, het hof van beroep in Antwerpen raamt het vermogensvoordeel op slechts 10 miljoen euro. In juli 2005 wordt Romijn door strafrechter Rita Heylen veroordeeld tot acht jaar cel en 110.000 euro boete.

Eis: een vordering van 60,2 miljoen euro
Tot zijn opluchting merkt Romijn dat de rechtbank zijn vrouw vrijspreekt en afziet van de verbeurdverklaring van zijn eigendommen. De rechter kan zich niet vinden in de berekeningswijze van de drugswinsten door het openbaar ministerie. Volgens de openbaar aanklager heeft de bende van Barbapappa tussen 1 september 2003 en 21 april 2004 minstens 25,7 ton hasjiesj verhandeld. Uitgaande van de gangbare kostprijs van 2.339 euro per kilo maakt dat 60,2 miljoen euro, zo rekent het substituut-procureur Marianne Capelle voor. Dat is dan ook het bedrag dat ze van de bendeleden terugvordert.

De rechter oordeelt dat de rechtbank niet kan beschikken over concrete gegevens omtrent de exacte hoeveelheden drugs die worden ingevoerd, noch aan de prijs waarvoor het spul wordt verkocht. In juni 2006 wordt Romijn in Duitsland veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de smokkel van 400 kg hasjiesj. Zijn dekmantel is nu ook overbodig geworden en de handelsrechter in Turnhout verklaart begin februari 2007 de handel in motorvoertuigen van Romijn failliet.

Op 2 december 2010 wordt de acht jaar cel door het Hof van beroep in Antwerpen bevestigd en ook de 110.000 euro boete die Romijn in eerste aanleg kreeg. De 32-jarige Boi R. uit Ravels, de rechterhand van Romijn, krijgt zes jaar effectief om de oren. Hij ronselt chauffeurs en zorgt voor de verdeling van de drugs aan afnemers. De 51-jarige Hendrik L. is verantwoordelijk voor een hennepplantage van de bende in Servië en hij zit een celstraf uit van acht jaar. De 46-jarige Antonius D. hoort zijn vijf jaar cel bevestigd worden en de 51-jarige Frits V. d. K. en de evenoude Karl G. krijgen ieder drie jaar cel.

Nieuw is wel de verbeurdverklaring van 10 miljoen euro, geld dat Romijn heeft verdiend met zijn drugshandel. Romijn en Boi R. mogen hun manege in Arendonk, hun huis in Ravels en hun eetcafé Het Bos in Goirle houden. Ondanks het feit dat daar toevallig bendeleden samenkomen, meent de rechter dat dit onvoldoende is om te besluiten dat de panden ter beschikking staan van de criminele organisatie. Het Hof beveelt tevens zijn onmiddellijke aanhouding omdat Romijn verstek laat gaan op zijn proces.

Wraak op drie magistraten?
Eind 2010 krijgen drie magistraten uit Turnhout die betrokken zijn bij het strafdossier tegen Romijn, politiebewaking. In oktober 2010 valt de federale politie van Turnhout binnen in de woning en manege van Romijn, in het Kempense Arendonk. Op hetzelfde tijdstip wordt zijn cel in Middelburg door Nederlandse speurders binnenstebuiten gekeerd. Romijn zit daar de gevangenisstraf van twintig jaar uit na veroordelingen in Turnhout en Duitsland voor de smokkel van ruim 25 ton hasjiesj. De zwaarlijvige topcrimineel zou opdracht hebben gegeven om onderzoeksrechters Georges Jacobs en Marc De Munck en parketmagistrate Lieve Vanermen om te brengen. Romijn ontkent dit. Zijn reactie: 'Waarom zou ik onderzoeksrechter Jacobs willen ombrengen? Hij is de aardigste rechter in heel Turnhout.'

Laaste nieuws

Voetbal
Huntelaar naar Ajax, Van Persie naar Feyenoord, Sneijder naar Utrecht, wie blijft er voor PSV over?
Misdaad
Angst en walging in Schafhausen (Z)
Misdaad
Politie start zoekactie naar wapens van de Bende van Nijvel (VIDEO)
Misdaad
Spaanse politie arresteert leden Nederlandse drugsorganisatie
Bizar
Vrouw overlijdt aan vleesetende bacterie die ze opliep tijdens seksspel
Hebbes
WIN: Hasbro The Last Knight Armor Turbo Changer Figuur
Misdaad
Vrouw steelt peperdure Lamborghini en rijdt ermee naar Londen (VIDEO)
Bizar
Mooiste golfster ter wereld: ‘mijn borsten zijn te groot voor de golforganisatie’ (FOTO’S)
Formule 1
Giovinazzi vertrouwt Ferrari voor zitje in 2018
Humor
Vader maakt achtbaan voor zijn dochter (VIDEO)
Algemeen
Op bezoek bij Motorclub de Harde Mannen
Misdaad
Bij de politierechter: het is ook gewoon een leuke winkel
Lomans
Mannenpraat: een blote Freek Vonk kan dagelijks gespot worden in Nederland
Algemeen
Dylan Groenewegen wint op Champs Élysées