DOSSIER

Jaap Zillig (†)

Jaap Zillig is een smokkelaar. Hij is afkomstig uit Werkendam en woonachtig in een chaletje op camping ’t Wertje in Wijk en Aalburg, al staat hij geregistreerd als emigrant naar het buitenland. Pieter Vos is eigenaar van de camping.

Jaap Zillig wordt in 2006 tot drie jaar celstraf veroordeeld wegens betrokkenheid bij de smokkel van illegale sigaretten. De rechtbank in Breda acht bewezen dat hij betrokken is bij een criminele organisatie die zich in 2003 en 2004 bezighoudt met het smokkelen van sigaretten. Het transportbedrijf van Zillig speelt daarbij een belangrijke rol. Verborgen in vrachtwagens met partijen peren en wafels, worden in totaal 10 miljoen sigaretten van Spanje naar Engeland verscheept. Zillig wordt in 2006 ook schuldig bevonden aan het bezit van een vuurwapen.

Vrijdagavond 23 december 2011 rijden Jaap Zillig en Pieter Vos vanuit het Noord-Brabantse Wijk en Aalburg naar Houten, bij Utrecht. De man achter het stuur is Jaap Zillig, naast hem zit Pieter Vos. De twee hebben een afspraak bij het Van der Valk hotel aan de Hoofdveste in Houten, langs de A27. Nog voor ze van huis vertrekken rijdt rond 19.00 uur aan de linkerkant van dit hotel al een zwarte Volkswagen Passat de parkeerplaats op. De twee mannen die erin zitten willen niet opvallen en zitten zo'n klein uur onderuitgezakt in de auto te wachten.

Tegen acht uur rijdt Jaap Zillig in zijn zwarte Mercedes het parkeerterrein op en zoekt naar een parkeerplek. Wanneer die is gevonden lopen beide mannen richting de ingang van het hotel. Pieter Vos voorop, Jaap Zillig achter hem aan. Ze merken niet dat ze worden gevolgd en zodra beide mannen de hoek omslaan worden ze van dichtbij neergeschoten. De twee forse mannen uit Wijk en Aalburg sterven ter plekke naast een grote kerstboom voor het hotel. Een week later maakt De Telegraaf bekend dat Zillig informant van de politie is geweest. Hij zou in de jaren voor zijn dood samen met een andere crimineel in het geheim nauw contact hebben met de recherche over zaken die in de onderwereld spelen. Het zou onder meer zijn gegaan om de smokkel van sigaretten die verborgen zaten in fitnessapparatuur en waarvan het transport door de politie wordt onderschept.

De dubbele moord op Jaap Zillig en Pieter Vos wordt toegerekend aan een uit Marokko afkomstige Amsterdammer met een kompaan. Redouan Boutaka is die vermeende hitman.

De liquidatie van Jaap berust op een vergissing. Zillig is in zee gegaan met een paar mannen die hij vertrouwde, die alles zouden hebben geregeld, maar die er al jaren een gewoonte van maakten zulke constructies op te zetten en er zelf met de buit vandoor te gaan. De leverancier van de partij denkt dat Jaap Zillig de boel heeft geript, wacht het gesprek niet af en zonder uit te zoeken waar de fout ligt worden de twee geliquideerd. Pieter Vos heeft geen enkele relatie met de misdaad, hij is een vriend, kennis of huisbaas van Jaap en gaat even mee om een conflict op te lossen met een leverancier betreffende een fout gegane drugdeal waarvoor Jaap niet verantwoordelijk is. Volgens bronnen van De Telegraaf is ook Pieter Vos in de drugshandel gegaan.

Redouan Boutaka wordt een paar maanden later, op 22 april 2012, ook doodgeschoten.

Laaste nieuws

Voetbal
Huntelaar naar Ajax, Van Persie naar Feyenoord, Sneijder naar Utrecht, wie blijft er voor PSV over?
Misdaad
Angst en walging in Schafhausen (Z)
Misdaad
Politie start zoekactie naar wapens van de Bende van Nijvel (VIDEO)
Misdaad
Spaanse politie arresteert leden Nederlandse drugsorganisatie
Bizar
Vrouw overlijdt aan vleesetende bacterie die ze opliep tijdens seksspel
Hebbes
WIN: Hasbro The Last Knight Armor Turbo Changer Figuur
Misdaad
Vrouw steelt peperdure Lamborghini en rijdt ermee naar Londen (VIDEO)
Bizar
Mooiste golfster ter wereld: ‘mijn borsten zijn te groot voor de golforganisatie’ (FOTO’S)
Formule 1
Giovinazzi vertrouwt Ferrari voor zitje in 2018
Humor
Vader maakt achtbaan voor zijn dochter (VIDEO)
Algemeen
Op bezoek bij Motorclub de Harde Mannen
Misdaad
Bij de politierechter: het is ook gewoon een leuke winkel
Lomans
Mannenpraat: een blote Freek Vonk kan dagelijks gespot worden in Nederland
Algemeen
Dylan Groenewegen wint op Champs Élysées