DOSSIER

Jaap van der Heiden (†)

Jacob Adriaan van der Heiden - roepnaam: Jaap, bijnaam: De Strandman - wordt op 11 maart 1946 in Amsterdam geboren. In 1971 trouwt Jaap met de mooie Welmoed Hollenberg, Miss Holland 1969. Als midden twintiger is Jaap al een bekend figuur  in het milieu. Hij houdt zich voornamelijk bezig met softdrugshandel. Jaap is een echte individualist en geen vaste speler in de alsmaar groeiende misdaadorganisaties. Soms participeert hij in een gelegenheidscoalitie of laat zich, als een soort freelancer, inhuren door één van de grote jongens.

Van der Heiden heeft als bijnaam De Strandman, dit omdat hij in die jaren in Bergen aan Zee woont. Hij is een man met twee gezichten. Aan de ene kant is Jaap een joviale man die gemakkelijk vrienden maakt, altijd klaar staat voor anderen en gewoon een 'gezellige' man is. Aan de andere kant houdt hij er een levensgevaarlijke hobby op na: het stelen van partijen drugs van andere gangsters. Hij heeft dan ook veel conflicten met Turken en criminelen in alle delen van het land.

Jaap leeft riant in Spanje met vrouw en kinderen
In de jaren tachtig begint hij enthousiast met de organisatie van een hasjlijn van Spanje naar Nederland. Met aangepaste vrachtwagens vervoert hij grote partijen hasj naar Nederland en van de miljoenen die hij verdient betrekt hij een prachtig huis in Spanje om daar riant te leven met Welmoed (zie foto) en zijn kinderen.

Tijdens haar huwelijk met Jaap komt Welmoed ongewild in aanraking met mensen uit het milieu. Ze worden samen gezien op een roemrucht feest van drugsbaas Ruud H. in Amsterdam, waar onder anderen Vanessa en André Hazes voor het muzikaal vertier zorgen.

Van der Heiden staat in de jaren tachtig in het milieu bekend als de transporteur die alles kan regelen. Maar in 1987 loopt alles even niet zo als hij heeft gepland. In het begin van dat jaar worden twee van zijn transporten onderschept. Een vrachtwagen, die uit de buurt van Marbella naar Vinkeveen rijdt en waarin achter een paar schotten 150 kilo hasj is verstopt, wordt onderschept. Zo ook een partij van 400 kilo hasj die bijna 'thuis' is, en door de politie in Brabant wordt geconfisqueerd, terwijl Van der Heiden bij de chauffeur in de cabine zit. Het Amsterdamse gerechtshof veroordeelt hem daarvoor in april 1990 tot achttien maanden gevangenisstraf.

Van der Heiden heeft naam gemaakt in het milieu en Henk Orlando Rommy -  bijnaam: De Zwarte Cobra - neemt contact met hem op om een groot transport te regelen. Rommy heeft zijn oog laten vallen op een schip met een 17.500 kilo hasj, dat voor de kust van West-Afrika ligt. Samen met twee partners Henk van de B. en Robert Mink K., wil Rommy die dope wel afnemen. Hij vraagt Van der Heiden de lading naar Nederland te transporteren en die regelt heel voortvarend een schip, de Brittannia Gazelle genaamd. De twee schepen treffen elkaar op de Atlantische Oceaan, daar wordt de partij hasj overgeladen. Hierna vaart de Brittannia Gazelle naar de Doggersbank met de bedoeling dat het daar in deelpartijen wordt overgeladen op kleinere schepen. De Britse douane onderschept het transport echter en de investeringen van Rommy en zijn medeparticipanten gaat verloren.

Na dit mislukte transport slaat de angst bij Van der Heiden toe. Hij is bang voor mogelijke represailles van al diegenen met wie hij de laatste jaren in hevige conflicten is geraakt. In de kringen rond Mink K. gaat het gerucht dat Van der Heiden heimelijk naar de politie is overgelopen en dat hij als informant zou worden ‘gerund’ door de Criminele Inlichtingen Dienst. Gelukkig wordt hij in die tijd opgeroepen om zijn straf uit te zitten voor die twee partijtjes van 150 en 400 kilo hasj , waarvoor hij in 1987 is gepakt. Daardoor brengt Van der Heiden deze gevaarlijke tijd door in de halfopen inrichting Westlinge in Heerhugowaard, waar hij elke maand met proefverlof een weekend naar huis mag.

Opgeblazen op eerste paasdag
Jaap en Welmoed scheiden ondertussen en Jaap krijgt een relatie met een Groningse vrouw. Hij onderhoudt wel goed contact met Welmoed en zijn kinderen. Tijdens zijn paasverlof op 10 april 1993 - zijn Groningse vriendin is dan net zwanger - belt hij vanuit de gevangenis met Welmoed en spreekt met haar af dat hij haar op de eerste paasdag zal bezoeken. “Ik kom koffie drinken, haal maar een lekkere taart,” zegt hij vrolijk. Van die koffie en het taart eten zal niets komen: op die dag wordt Van der Heiden opgeblazen door een bom die in een plastic tasje zit, die aan de voordeur van zijn huis is gehangen.

Volgens ingewijden zit Robert Mink K. achter deze aanslag, want die is een expert op het gebied van wapens en explosieven. Op 20 mei 1993 wordt op de A10 bij Amsterdam de Belgische 34-jarige Danny Leclère - bijnaam: Dokter Ecstasy - doodgeschoten. Een getuige uit zijn kennissenkring meldt zich bij de politie met informatie over de bomaanslag op Jaap van der Heiden. Volgens deze man is Van der Heiden vermoord door twee lijfwachten van een kopstuk van een ecstasy-syndicaat. Het tweetal - Jan Femer en Mink K. - zou in zijn bijzijn hebben verklaard dat zij Van der Heiden hebben opgeblazen.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Opgepast: de Kluivert Klonen veroveren de wereld
Misdaad
Spectaculair: politie schiet en arresteert met bodycamera om (VIDEO)
Misdaad
Nederlander Nicolas Dennis Lijnzaat in problemen op Indonesië
Blog - sexy
Nieuw: Seksrobot die te besturen is met Playstation-controller (FOTO’S en VIDEO)
Formule 1
Max mania leidt tot nagenoeg uitverkocht Spa-Francorchamps
Misdaad
Olifant neemt wraak door ‘baasje’ te spietsen 
Misdaad
Openluchtpresentatie wapenvondst Honduras
Misdaad
Eis voor dollemansrit van Arthur M. 4 jaar
Voetbal
Donny van de Beeks doelpunt voor Ajax moest zo zijn
Fail
Inbreker probeert te ontsnappen door zich te verkleden als spook en faalt (VIDEO)
Humor
Deze hond maakt een bezoekje aan Ikea overbodig (VIDEO)