DOSSIER

Itzhak M.

Itzhak M. wordt op 16 december 1965 in Tel Aviv geboren en woont sinds 1986 in Nederland. Zijn Nederlandse vrouw leert hij kennen in een kibboets. M. verhuurt zich als beveiligingsexpert en is volgens eigen zeggen een voormalig agent van de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Volgens diverse verklaringen in zijn dossier misbruikt hij die functie en begint na verloop van tijd zijn opdrachtgevers af te persen.

De Israëliër die in Almere woont, dwingt begin 2000 de vastgoedmakelaar Erik de Vlieger (zie foto), na een mislukte vastgoeddeal, in de achterbak van een auto. Die krijgt het verhaal te horen dat er criminelen zijn die het op zijn leven hebben gemunt. Vervolgens wordt de zakenman met een pistool op zijn hoofd duidelijk gemaakt dat de betaling van 4 miljoen gulden onvermijdelijk is en De Vlieger betaalt.

Itzhak komt op de loonlijst van Klaas Hummel te staan, de compagnon van Willem Endstra. In 2002 is de Israëliër aanwezig bij een gesprek in het kantoor van De Vlieger betreffende het Amsterdamse café Raffles. De Uruguayaan Hugo Fernandez, de uitbater van Raffles, wordt afgeperst en onder bedreiging met geweld doet hij de aandelen van de zaak over aan mede-eigenaar Erik de Vlieger.

Fernandez, een ex profvoetballer, laat zich niet intimideren - laat staan afpersen - en doet uiteindelijk aangifte bij de Amsterdamse recherche. Er volgt een rechtszaak.

De rechtbank acht bewezen dat  Itzhak M. in een tijdbestek van vier jaar, 2000 tot en met 2004, in Amsterdam en omstreken vier ondernemers heeft afgeperst en daarbij anderen heeft bedreigd. Ook heeft hij valsheid in geschrifte gepleegd en zijn misdaadwinst wit gewassen. De rechter acht ook bewezen dat De Vlieger bij die afpersing door M. in de kofferbak van een auto is gegooid en een pistool tegen het hoofd heeft gekregen, hetgeen De Vlieger overigens ontkent.

In december 2006 wordt M. tot 8 jaar celstraf veroordeeld. In mei 2007 komt daar nog eens bij dat hij bijna 2 miljoen euro aan de Nederlandse Staat moet betalen. Verreweg het grootste deel van dit bedrag is toegekend vanwege afpersing van zakenman Erik de Vlieger.

Laaste nieuws

MannenPraat
Mannenpraat: Humberto Tan heeft last van territoriumdrift
Humor
Mop van de dag: 19 augustus
Misdaad
Tienduizenden xtc-pillen aangetroffen in Limburgs huis
Formule 1
Terugblik: Gifbeker nog niet leeg voor Max, Bottas pakt overwinning
Blog - Sexy
Deze vrouwen zijn Nederlands grootste Instagrammers
Misdaad
Finland, een dag later: steekpartij is terreurdaad (VIDEO)
Humor
Deze coole kat heeft zijn eigen handshake (VIDEO)
Misdaad
Misdaadklassieker: geschaduwd, afgeluisterd, vervolgd, veroordeeld - Danny K. doorbreekt het zwijgen
Formule 1
Lowe: 'Onze eerste seizoenshelft was een teleurstelling'
Algemeen
Steven Kruijswijk gaat voor succes in Vuelta: ‘Wat Tom kan, kan ik ook’
MannenPraat
Mannenpraat: Tim Hofman is nóg irritanter dan Willibrord Frequin
Humor
Feitje van de dag: 18 augustus
Hebbes
WIN: Terminator 2: Judgment Day – 3D bioscoopkaarten