DOSSIER

Itzhak M.

Itzhak M. wordt op 16 december 1965 in Tel Aviv geboren en woont sinds 1986 in Nederland. Zijn Nederlandse vrouw leert hij kennen in een kibboets. M. verhuurt zich als beveiligingsexpert en is volgens eigen zeggen een voormalig agent van de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Volgens diverse verklaringen in zijn dossier misbruikt hij die functie en begint na verloop van tijd zijn opdrachtgevers af te persen.

De Israëliër die in Almere woont, dwingt begin 2000 de vastgoedmakelaar Erik de Vlieger (zie foto), na een mislukte vastgoeddeal, in de achterbak van een auto. Die krijgt het verhaal te horen dat er criminelen zijn die het op zijn leven hebben gemunt. Vervolgens wordt de zakenman met een pistool op zijn hoofd duidelijk gemaakt dat de betaling van 4 miljoen gulden onvermijdelijk is en De Vlieger betaalt.

Itzhak komt op de loonlijst van Klaas Hummel te staan, de compagnon van Willem Endstra. In 2002 is de Israëliër aanwezig bij een gesprek in het kantoor van De Vlieger betreffende het Amsterdamse café Raffles. De Uruguayaan Hugo Fernandez, de uitbater van Raffles, wordt afgeperst en onder bedreiging met geweld doet hij de aandelen van de zaak over aan mede-eigenaar Erik de Vlieger.

Fernandez, een ex profvoetballer, laat zich niet intimideren - laat staan afpersen - en doet uiteindelijk aangifte bij de Amsterdamse recherche. Er volgt een rechtszaak.

De rechtbank acht bewezen dat  Itzhak M. in een tijdbestek van vier jaar, 2000 tot en met 2004, in Amsterdam en omstreken vier ondernemers heeft afgeperst en daarbij anderen heeft bedreigd. Ook heeft hij valsheid in geschrifte gepleegd en zijn misdaadwinst wit gewassen. De rechter acht ook bewezen dat De Vlieger bij die afpersing door M. in de kofferbak van een auto is gegooid en een pistool tegen het hoofd heeft gekregen, hetgeen De Vlieger overigens ontkent.

In december 2006 wordt M. tot 8 jaar celstraf veroordeeld. In mei 2007 komt daar nog eens bij dat hij bijna 2 miljoen euro aan de Nederlandse Staat moet betalen. Verreweg het grootste deel van dit bedrag is toegekend vanwege afpersing van zakenman Erik de Vlieger.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Medium aan me hoela: Derek Ogilvie liegt dat hij barst
Misdaad
Belgische jongen die in boeken poept betrapt
Formule 1
De tien mooiste foto's van de grand prix van Azerbeidzjan
Blog - sexy
Dit zijn de tien mooiste vrouwen van Polen (FOTO'S)
Fail
MMA’er poept in de ring (VIDEO)
Algemeen
Ophef in België over racistische Suske en Wiskestrip
Misdaad
Inmiddels twee aanhoudingen in onderzoek Benbouker en Ceviz
Formule 1
Vettel haalt uit naar Hamilton, Lewis bijt op tong
Misdaad
Recordvangst 1,2 ton coke in Dominicaanse Republiek
Algemeen
Politieachtervolging leidt tot dood automobilist (VIDEO)
Humor
Een natuurlijke 'puist' wordt lekgeprikt (VIDEO)