DOSSIER

Itzhak M.

Itzhak M. wordt op 16 december 1965 in Tel Aviv geboren en woont sinds 1986 in Nederland. Zijn Nederlandse vrouw leert hij kennen in een kibboets. M. verhuurt zich als beveiligingsexpert en is volgens eigen zeggen een voormalig agent van de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Volgens diverse verklaringen in zijn dossier misbruikt hij die functie en begint na verloop van tijd zijn opdrachtgevers af te persen.

De Israëliër die in Almere woont, dwingt begin 2000 de vastgoedmakelaar Erik de Vlieger (zie foto), na een mislukte vastgoeddeal, in de achterbak van een auto. Die krijgt het verhaal te horen dat er criminelen zijn die het op zijn leven hebben gemunt. Vervolgens wordt de zakenman met een pistool op zijn hoofd duidelijk gemaakt dat de betaling van 4 miljoen gulden onvermijdelijk is en De Vlieger betaalt.

Itzhak komt op de loonlijst van Klaas Hummel te staan, de compagnon van Willem Endstra. In 2002 is de Israëliër aanwezig bij een gesprek in het kantoor van De Vlieger betreffende het Amsterdamse café Raffles. De Uruguayaan Hugo Fernandez, de uitbater van Raffles, wordt afgeperst en onder bedreiging met geweld doet hij de aandelen van de zaak over aan mede-eigenaar Erik de Vlieger.

Fernandez, een ex profvoetballer, laat zich niet intimideren - laat staan afpersen - en doet uiteindelijk aangifte bij de Amsterdamse recherche. Er volgt een rechtszaak.

De rechtbank acht bewezen dat  Itzhak M. in een tijdbestek van vier jaar, 2000 tot en met 2004, in Amsterdam en omstreken vier ondernemers heeft afgeperst en daarbij anderen heeft bedreigd. Ook heeft hij valsheid in geschrifte gepleegd en zijn misdaadwinst wit gewassen. De rechter acht ook bewezen dat De Vlieger bij die afpersing door M. in de kofferbak van een auto is gegooid en een pistool tegen het hoofd heeft gekregen, hetgeen De Vlieger overigens ontkent.

In december 2006 wordt M. tot 8 jaar celstraf veroordeeld. In mei 2007 komt daar nog eens bij dat hij bijna 2 miljoen euro aan de Nederlandse Staat moet betalen. Verreweg het grootste deel van dit bedrag is toegekend vanwege afpersing van zakenman Erik de Vlieger.

Laaste nieuws

Algemeen
Amsterdam en Stockholm kleuren rood en wit
Formule 1
Spectaculaire crashes: Grosjean, Hamilton, Pérez, Alonso
Misdaad
De jacht op de Utrechtse serieverkrachter
Misdaad
Oud-FC Barcelona president Sandro Rosell gearresteerd
Algemeen
De la Hee, kijkt TV: Die kleine van Sterretje
Misdaad
Eisen van 12 en 18 jaar voor verdachten moord Aziz Anzi
Hebbes
WIN: TOEGANGSKAARTEN CHINA, THE RISE OF AN EMPIRE IN OMNIVERSUM
Voetbal
7 feitjes over de finale tussen Ajax en Manchester United
Misdaad
Lijfstraf voor homoseksuelen in Indonesische provincie
Humor
Man voelt hoe het is om te bevallen (VIDEO)
Misdaad
Vrouw snijdt penis man af uit zelfverdediging