DOSSIER

Hüseyin Baybasin

Hüseyin Baybaşin - bijnaam: de Pablo Escobar van Europa - wordt in 1956 geboren in Lice, in Koerdisch Turkije. In zijn jeugd wordt hij opgeleid om in dienst te treden van de Turkse regering, hij wordt dan ook politiek-economisch functionaris binnen de Turkse overheid. Baybaşin stelt later dat hij in deze functie kennis heeft genomen van illegale activiteiten van hoge Turkse functionarissen, waaronder de handel in drugs. Volgens de Turkse overheid stapt Baybaşin, eind jaren '70, van sigarettensmokkel over op het smokkelen van drugs.

Baybaşin wordt in 1984 in Londen gearresteerd en veroordeeld tot 12 jaar cel wegens drugssmokkel. Na drie jaar wordt hij op verzoek van de Turkse regering uitgeleverd aan Turkije, waar hij direct wordt vrijgelaten. Eenmaal weer vrij man weigert Baybaşin om verdere geheime activiteiten voor de Turkse staat te verrichten. Baybaşin wordt zich bewust van zijn Koerdische achtergrond en gaat zich inzetten voor de Koerdische zaak. Dit is in Turkije een verboden activiteit en Baybaşin wordt het slachtoffer van willekeurige strafvervolgingen en marteling.

Financiële steun voor de PKK
Begin jaren '90 ontvlucht hij Turkije en tot aan zijn arrestatie in 1998 zet Baybaşin zich in binnen de Koerdische afscheidingsbeweging, de PKK. Zo ondersteunt hij de PKK financieel en is hij één van de oprichters van het in Brussel gevestigde Koerdische parlement in ballingschap. In 1995 komt Baybaşin in Nederland terecht waar hij politiek asiel aanvraagt. Volgens Baybaşin wil de Turkse overheid hem vermoorden vanwege zijn betrokkenheid bij de Koerdische afscheidingsbeweging. Ook zou hij te veel weten over betrokkenheid van Turkse autoriteiten bij smokkel van verdovende middelen, moord, geweldpleging, ontvoering en afpersing. Datzelfde jaar verzoekt Turkije Nederland om uitlevering van Baybaşin. De rechter verbiedt de uitlevering op 28 oktober 1997 omdat Baybaşin gemarteld is en hij gevaar loopt weer gemarteld te worden vanwege zijn betrokkenheid bij de Koerdische zaak.

Op 27 maart 1998 wordt hij in Nederland gearresteerd op verdenking van onder andere het leidinggeven aan een criminele organisatie en drugshandel. Baybaşin zit jaren in voorarrest omdat het Openbaar Ministerie de zaak moeilijk rond krijgt, zo betwist Baybaşin onder andere het bewijsmateriaal. Op 30 juli 2002 wordt Baybaşin, na een langdurig en spraakmakend proces, veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor moord, gijzeling en drugshandel. Baybaşin vecht zijn veroordeling aan omdat deze grotendeels is gebaseerd op taps van telefoongesprekken. Hij beweert dat de taps en de transcripties zijn gemanipuleerd. De advocaten van Baybaşin verzoeken om de originele bandopnamen van de afgeluisterde telefoongesprekken, zodat ze kunnen nagaan of de tapverslagen gemanipuleerd zijn. Dit verzoek wordt afgewezen. Het Hof in Den Bosch bevestigt op 7 oktober 2004 de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep. Hierdoor blijft de levenslange gevangenisstraf van Baybaşin staan. Baybaşin gaat in cassatie doch ook dit beroep wordt door de Hoge Raad verworpen.

In 2006 wordt zijn broer Abdullah in Londen veroordeeld tot 22 jaar cel wegens heroïnesmokkel.

Laaste nieuws

Formule 1
Stroll: 'Ook op Playstation heb ik moeite met de bochten'
Lomans
Mannenpraat: de ex van Guus Meeuwis komt er warmpjes bij te zitten. Zeven miljoen ofzo
Algemeen
Tom Dumoulin verliest roze trui in Giro
Blog - sexy
Zeven producten die je NIET moet eten en drinken voor seks
Voetbal
Hooligans zijn zielig, maar die in Zuid-Limburg helemaal! 
Algemeen
Huub van der Lubbe: 'Het westen vindt zichzelf bijna slachtoffer'
Formule 1
Button verbaast zich: 'Zo laat remde ik nog nooit'
Misdaad
Politie doet onderzoek naar tuinkabouters in Assen
Misdaad
Mega-ontsnapping uit Braziliaanse gevangenis (VIDEO)
Misdaad
Man met militair pak en uitrusting aangehouden
Misdaad
Megapartij onderschepte hasj in Spanje ook op film (VIDEO)