DOSSIER

Hugo Broers

Hugo Broers wordt in 1957 in Amsterdam geboren als zoon van een handelaar, die zaken doet op het Waterlooplein. Het is een strenge vader die zijn zoon op hardhandige wijze de levenslessen probeert bij te brengen. Hugo, die scheel is, wordt op school gepest en leert al snel zijn vuisten te gebruiken. Hij is een echt straatschoffie en werkelijk voor niemand bang. Als jongen eigent hij zich door kleine insluipingen en inbraken de dingen toe die thuis niet krijgt maar wel wil hebben. Amper twaalf jaar oud komt hij in de hasjhandel terecht. Van jongs af aan houdt hij zichzelf voor dat hij niet crimineel is, Hugo zit in de business en dat is alles.

Op 22-jarige leeftijd wordt hij na een hasjdeal opgepakt en komt een half jaar in de gevangenis in Vught terecht. In die periode wordt zijn vader ernstig ziek. Hij wil zijn vader bezoeken, desnoods geboeid om afscheid te nemen, maar de directeur beweert dat de ziekte niet zo'n vaart zal lopen. “Als mijn vader dood gaat, dan kun je beter vluchten, want dan kom ik je zoeken met een paar grote messen,” zegt Hugo. Drie dagen later sterft Hugo's vader en wanneer Hugo de directeur aan wil pakken is deze gevlucht. “Pijn slijt niet, slijt nooit!” zegt Hugo hierover tegen de programmamakers van Echte Penoze (RTL, 2013).

Na zijn vrijlating gaat Hugo Broers verder met de hasjhandel en harddrugs die hij nu aan zijn assortiment heeft toegevoegd. Hij wil snel geld en overvalt in die jaren twee banken en pleegt verschillende ripdeals. Het overvallen van de banken zit hem echter niet lekker. “Je hebt geen idee wat voor pijn ik mensen aan kan doen die mij pijn doen.” Maar bankemployees die door hem getraumatiseerd raken, dat is een stap te ver voor Hugo. Hij kapt daarom met de overvallen. In die tijd verdient Hugo miljoenen. Maar het gaat zoals altijd met snaaigeld: snel gewonnen is snel geronnen.

Hugo Broers gaat de bak in voor doodslag en wordt daar bodyguard van Holleeder

Dan komt de dag, hij is dan 27 jaar, dat in een illegaal speelhol een ruzie ontstaat tussen een gabber van Hugo en een drugsdealer. De laatste trekt een pistool en dreigt te schieten. Hugo die altijd een 'prikkertje' bij zich heeft, zoals hij de stiletto noemt, handelt snel en steekt de man in borst en hals. “Hij wou mij doden, ik doodde hem. Die gozer heeft een fout gemaakt, dus gaat hij er aan, appie kim.” Hugo vlucht daarop naar zijn moeder die tijdelijk met een dochtertje van hem in een zomerhuis in Cornwerd (Friesland) woont. Er is een justitieel opsporingsbevel uitgegaan en Hugo's moeder krijgt enkele keren de recherche uit Witmarsum op bezoek. Hij verstopt zich iedere keer wanneer ze komen achter een dubbele wand op zolder. Tot die keer dat de moeder voor drie personen heeft gedekt en de politie binnenvalt.

Hugo Broers wordt opgepakt en verdwijnt voor acht jaar achter de tralies. In de gevangenis wordt hij de bodyguard van Willem Holleeder. Hugo heeft een ontzettende hekel aan pedofielen. “Ik wou ze niet om me heen hebben!” Hij schept er genoegen om in de bajes pedofielen in elkaar te slaan. “Van kinderen, vrouwen en bejaarden moet je afblijven,” zegt hij geëmotioneerd. Tijdens het gezamenlijk kijken naar een tv-programma steekt hij het brandbare trainingspak van een pedofiel in brand, die vlak voor hem zit. “Hij kan als postbode de post in Haarlem nooit meer aan kinderen aanbieden.” Ook neemt hij wraak op een gast die in de bajes zit en die de zaak Casa Rosso van Maurits de Vries, bijnaam Zwarte Joop, in brand heeft gestoken en hem heeft geruïneerd. Dat had hij niet moeten doen, want Maurits is een goede gabber van Hugo.

Het loopt tegen Sinterklaas en Hugo heeft zich tijden de recreatie als de goedheilig man verkleed. Dan ziet hij de brandstichter, de Israëliër Joseph Lan, die nietsvermoedend op de Sint toe komt lopen, en komt gelijk in actie. “Ik heb hem helemaal de klere geslagen met de staf tot hij voor dood op de grond lag.” Hierna krijgt Hugo van de gevangenisdirecteur, die absoluut geen raad met Hugo weet, tot het eind van zijn straf een heel cellengang tot zijn beschikking.

Hugo Broers begint een bewakingsbedrijf

Nadat hij vrij is gekomen begint Hugo een bewakingsbedrijf Trust Supervisors en Bodyguards. “Alleen met Trust bent u gerust,” luidt de slagzin van het bedrijf. Tegen betaling biedt hij bescherming voor winkels en horecabedrijven. Tijdens zijn werk neemt Broers regelmatig wapens in beslag. Die levert hij in op het politiebureau. Officieel mag hij geen wapens afnemen. Hij verklaart daarom aan de politie dat z'n tegenstanders die hebben laten vallen. Soms, 'wanneer mensen met wapens gaan zwaaien', belt hij meteen de politie.

Rosette
Hugo's derde vrouw, de knappe Rosette Judith van Lingen-Broers (1965-2003).

Broers is eigenaar, directeur en enige werknemer van Trust. Zijn kantoor, waar hij door de weeks meestal ook slaapt, ligt boven een megasekswinkel aan de Nieuwendijk. Hij kan de buurt goed in de gaten houden, want vanachter zijn bureau heeft hij uitstekend zicht op acht tv-schermen die de Nieuwendijk en enkele zijsteegjes tonen. Hiernaast wordt hij hoofdsponsor van freefight gala's. Doordat Hugo op de stoel van de politie gaat zitten worden door hen zijn activiteiten niet in dank afgenomen. Hij wordt beschuldigd van afpersing en oplichting. Hoewel Hugo overal van wordt vrijgesproken, heeft hij de buik vol van het Amsterdamse en trekt naar Amerika. Hij trouwt met zijn derde vrouw, de beeldschone Rosette Judith van Lingen, die geboren is op 16 maart 1965. Broers leert haar in Houston kennen. Ook in Amerika krijgt Hugo problemen met de justitie en hij krijgt zeven maanden gevangenisstraf. Zijn vrouw Rosette overlijdt in 2003. Rosette wordt gevonden in haar zwembad in Houston, ze is verdronken.

Hugo Broers heeft geen geluk met vrouwen. Zijn eerste vrouw hing zich op in de Warmoesstraat. Psychisch volledig ingestort heeft Hugo haar meer dan drie uur mond op mond beademing gegeven. Hij kon niet geloven dat ze dood was. “Het is de liefste mens die ik ooit heb ontmoet.” Zijn twee vrouw werd vermoord op de begraafplaats van Aerdenhout. De dader is enkele keren door Hugo opgezocht en hij zal die in de toekomst ook nooit meer zien. Uit zijn eerste huwelijken heeft Hugo vijf kinderen.

Akkefietje met Thomas van der Bijl

Hugo gaat terug naar Amsterdam en verleent nog wat hand- en spandiensten aan Holleeder. Op 9 juni 2003 zit Thomas van der Bijl met vrienden te eten bij strandtent Venice Beach in Zandvoort. Dan komt Hugo Broers het strand op, samen met een andere, onbekende man. Hugo lijkt met Thomas van Bijl te willen praten, maar slaat hem met een stoel op zijn hoofd. "Schiet hem neer, schiet hem neer," hoort Van der Bijl zeggen als hij bijkomt van de klap. Hugo Broers wilde geld zien, verklaart Van der Bijl later tegenover de politie. "Ik voelde dat hij me ging afpersen. Ze moesten geld hebben, 20.000 euro, want die zaak is van Cor van Hout. Van der Bijl laat doorschemeren dat Hugo Broers waarschijnlijk in opdracht van een ander handelde. Wie dat is, vertelt hij niet. "Ik weet verder niks. Misschien ben ik een beetje bang voor mezelf, ben ik bang voor represailles," aldus Van der Bijl.

Hierna gaat het wat minder goed met Hugo. Hij knapt een alternatieve straf op en het gaat die jaren dus niet zo geweldig met Mister Trustfull. Hij gaat weer aan de cocaïne en heroïne. Maar Hugo is niet kapot te krijgen en in 2013 begint hij aan een herstart van Trust.

Kroongetuige in Peter la S., die opgenomen is in het getuigenbeschermingsprogramma en zich ergens ter wereld voorbereidt op het hoger beroep in het liquidatieproces Passage, is nog schuldplichtig aan verschillende crediteuren. Die beweren 280.000 euro van hem tegoed te hebben. Hugo Broers, eigenaar van Trust Incasso, heeft zich ontfermd over deze schuld. Broers vindt de schuld en het verdwijnen van La S. een regelrechte aanfluiting voor de rechtsstaat. Temeer daar La S. 1,4 miljoen euro zou hebben ontvangen om een nieuw bestaan op te bouwen. Er ligt nu een incasso-contract waarvan de laatste zin luidt: "Met Trust heeft La S. nooit meer rust… Oké dan!"

Laaste nieuws

MannenPraat
Mannenpraat: Humberto Tan heeft last van territoriumdrift
Humor
Mop van de dag: 19 augustus
Misdaad
Tienduizenden xtc-pillen aangetroffen in Limburgs huis
Formule 1
Terugblik: Gifbeker nog niet leeg voor Max, Bottas pakt overwinning
Blog - Sexy
Deze vrouwen zijn Nederlands grootste Instagrammers
Misdaad
Finland, een dag later: steekpartij is terreurdaad (VIDEO)
Humor
Deze coole kat heeft zijn eigen handshake (VIDEO)
Misdaad
Misdaadklassieker: geschaduwd, afgeluisterd, vervolgd, veroordeeld - Danny K. doorbreekt het zwijgen
Formule 1
Lowe: 'Onze eerste seizoenshelft was een teleurstelling'
Algemeen
Steven Kruijswijk gaat voor succes in Vuelta: ‘Wat Tom kan, kan ik ook’
MannenPraat
Mannenpraat: Tim Hofman is nóg irritanter dan Willibrord Frequin
Humor
Feitje van de dag: 18 augustus
Hebbes
WIN: Terminator 2: Judgment Day – 3D bioscoopkaarten