DOSSIER

Henk Rommy

Henk Rommy zijn volledig naam is: Henk Orlando Rommy – bijnamen: de Zwarte Cobra en Eddie Murphy – wordt op 4 maart 1951 in Paramaribo geboren, hij heeft de Nederlandse nationaliteit. Zijn vader is werkzaam als ambtenaar en die vertrekt in 1954 met het gezin van vijf dochters en drie zonen naar Nederland. Hier gaat het gezin in Leusden wonen. Henk is een intelligente leerling en haalt goede cijfers op het Rooms Katholieke jongensinternaat Don Bosco in Leusden.

Henk Rommy blijkt een lenige en snelle jongen te zijn. In 1966 haalt Rommy de tweede plaats bij de 400 meter sprint tijdens de Olympiade van Don Bosco. Aan de Sint Maartenschool in Utrecht haalt Rommy zijn diploma metaalbewerker. Met dit diploma op zak werkt hij een korte tijd in Zwitserland, bij een vliegtuigfabrikant. Omdat Rommy sneller rijk wil worden, kiest hij voor een criminele loopbaan. Henk Rommy is zo lenig dat hij zich slangachtig door een sleutelgat zou kunnen wurmen, hij wordt dan ook al snel de Zwarte Cobra genoemd.

Hij pleegt een paar inbraakjes en handelt al spoedig in gestolen antiek en tweedehands auto's. Eind 1977 wordt Rommy voor drieënhalf jaar opgeborgen, omdat hij betrokken is bij handel in gestolen schilderijen, hieronder is een doek van Rembrandt en Gerard Dou. In 1986 wordt Rommy in Marokko weer gepakt, nu voor hasjhandel. Hij wordt veroordeeld en belandt in de dodencel. Hij zit daar achttien maanden vast, maar op de verjaardag van Koning Hassan II krijgt de gelukkige Rommy gratie en vliegt terug naar Nederland.

De Hakkelaar zorgt voor zijn familie

De Zwarte Cobra is sinds het midden van de jaren tachtig een zeer goede bekende van Johan 'De Hakkelaar' V. In de periode dat Rommy in Marokko zijn straf uitzit, onderhoudt V. zijn familie. Terug in Nederland brengt deze zijn vriend Rommy in contact met de Pakistaanse hasjleveranciers Fouad A. en Rachid A. (geen familie).

Begin jaren negentig gaat het Henk Rommy voor de wind, hij trouwt en geeft hiervoor een groot feest op een eiland in de Loosdrechtse plassen. Hier treden onder andere René Froger en Caroline Tensen op. Tijdens het feest worden video-opnames gemaakt waarop te zien is dat bezoekers van het feest flink om Justitie moeten lachen. Er lopen mensen rond die voor de camera hun kleding met daarop 'DEA' (Drugs Enforcement Administration) showen.

In het begin van de jaren negentig handelt Henk Rommy zowel in soft- als harddrugs en ecstasy, maar hij is gespecialiseerd in de import van enorme hoeveelheden hasjiesj uit Marokko, waar zijn organisatie over een eigen netwerk van contactpersonen beschikt. De drugs worden vervoerd in koelwagens van Nederlandse en Belgische transportondernemingen, die door de organisatie speciaal daarvoor zijn opgericht. De wagens zijn voorzien van geheime bergplaatsen waar enkele tonnen hasjiesj kunnen worden verstopt.

Vanwege de verscherpte controles in de havens van Marokko stokt halverwege 1992 de aanvoer uit dat land. Op dat moment schakelt de organisatie over op de invoer van hasjiesj uit Pakistan, via Fouad A.

Erg dankbaar dat V. zich in 1986 over zijn familie heeft ontfermd toont Henk Rommy zich niet. Met Johan V. en Fouad A. is overeengekomen dat ze als groep opereren, maar eind 1990 sluit Rommy een overeenkomst met A. om samen, achter de rug van V. om, hasjiesj naar Canada te verschepen. Later blijkt dat Henk Rommy onderwijl ook een handel in auto's van Canada naar Nederland heeft opgezet. Deze auto's worden per vliegtuig binnengevlogen en keren soms direct weer terug. Bij een onderzoek naar die auto's wordt weliswaar een geheime bergplaats gevonden, doch zonder inhoud.

Henk Rommy met 17.000 kilo hasj onderschept

In het najaar van 1992 raakt Rommy betrokken bij het Brittannia Gazelle-debacle. Dat schip zou ruim zeventien ton kilo hasjiesj overnemen van een Spaanse trawler, daarna naar de Doggersbank varen om daar de handel over te laden op kleinere schepen. De Britse douane onderschept het transport. Op 10 mei 1993, een halfjaar nadat het schip door de Britse douane is onderschept, wordt de bende van Rommy opgerold, tijdens een gezamenlijke actie van de Douanerecherche, het IRT Noord-Holland/Utrecht en het Regionaal Rechercheteam Utrecht.

Rommy wordt verdacht van het smokkelen van duizenden kilo's hasjiesj uit Marokko en hij heeft daarvoor ongeveer 1 miljoen gulden geïnvesteerd. Na een klein jaar komt Henk Rommy weer vrij omdat het openbaar ministerie heeft vergeten te melden dat zij inkijkoperaties hebben laten plaatsvinden. Justitie zit hem dan op de hielen: eind 1993 wordt de Zwarte Cobra opnieuw gearresteerd; dit keer voor wapenhandel. Op 29 maart 1994 wordt Rommy veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en een boete van anderhalf miljoen gulden. Justitie legt beslag op zijn jacht, een aantal auto's en zijn woningen.

Wegens onregelmatigheden in het onderzoek van Justitie naar de bende van Rommy, wordt hij op 1 december 1994 echter in hoger beroep vrijgesproken. In 1996 speelt Rommy een bijzondere rol in het proces tegen Johan V. In dit proces verklaart Rommy dat kroongetuige Fouad A. in de heroïnehandel zit. A. doet vervolgens van zich spreken door over Henk Rommy een verklaring af te leggen.

Fred Teeven waarschuwt Henk Rommy: je leven is in gevaar

Hierna wordt Rommy diverse malen opgepakt en veroordeeld. In 1999 wordt Rommy in dezelfde week opgepakt als de drugshandelaar Charles Zwolsman. Rommy wordt verdacht van drugstransport naar Engeland. In februari 2000 wordt hij hiervoor veroordeeld en krijgt drieënhalf jaar cel opgelegd.

Zelf wordt Rommy inmiddels ook bedreigd. Het is nota bene Justitie (officier van justitie Fred Teeven) die Rommy waarschuwt dat zijn leven wordt bedreigd door een bekende criminele Joegoslaaf.

Henk Rommy klemvast op Manhattan

In maart 2003 wordt bekend dat De Zwarte Cobra  er is ingeluisd en zaken heeft gedaan met een undercoveragent van de Amerikaanse Drugs Enforcement Agency. Hij wordt in 2004 gearresteerd in Spanje. Rommy wordt verdacht van de betrokkenheid bij de smokkel van duizenden ecstasypillen en in 2005 wordt hij aan de Verenigde Staten uitgeleverd. De pers oordeelt: het spel is uit voor charmante leugenaar Henk Rommy. De Volkskrant rekent alvast voor dat hij - als de Amerikanen hun zin krijgen - pas op zijn 74ste vrijkomt.

Op 17 januari 2006 wordt Henk Rommy tot twintig jaar cel veroordeeld. Later blijkt dat de Amerikanen dubieuze opsporingsmiddelen hebben gebruikt. De totale omzet van de organisatie van Rommy loopt volgens Justitie in de honderden miljoenen. Het geld is voornamelijk witgewassen in Amsterdamse wisselkantoren. Een deel van de winsten heeft Rommy geïnvesteerd in dure woningen in Abcoude, Kortenhoef, Maarssen en Nieuwersluis. Verder is hij eigenaar van het telecommunicatiebedrijf Telemobile in Amsterdam. Vlak voor zijn arrestatie is Rommy begonnen om onroerend goed onder te brengen in een soort vennootschappen die door zijn broer in Liechtenstein zijn opgericht.

In 2011 krijgt Rommy er een probleem bij. Getuige Harrie W. verklaart tijdens het liquidatieproces dat Rommy opdrachtgever is van een dubbele liquidatie in Antwerpen in 1993 en de liquidatie van sportschoolhouder Tonnie van Maurik, ook in 1993. Volgens de getuigen hebben ook Rommy's petekind Jesse R. en diens criminele compaan Mohammed 'Moppie' R. te maken met deze moorden.

Tijdens zijn gevangenschap in de Verenigde Staten werkt Henk Rommy mee aan verschillende boeken. Zo maakt John van den Heuvel De Zwarte Cobra en liet hij ook een aantal zelf geschreven columns voor Crimesite.nl bundelen.  Dit boek is getiteld Berichten uit de bajes - De Zwarte Cobra in Amerika.

Laaste nieuws

MannenPraat
Mannenpraat: Humberto Tan heeft last van territoriumdrift
Humor
Mop van de dag: 19 augustus
Misdaad
Tienduizenden xtc-pillen aangetroffen in Limburgs huis
Formule 1
Terugblik: Gifbeker nog niet leeg voor Max, Bottas pakt overwinning
Blog - Sexy
Deze vrouwen zijn Nederlands grootste Instagrammers
Misdaad
Finland, een dag later: steekpartij is terreurdaad (VIDEO)
Humor
Deze coole kat heeft zijn eigen handshake (VIDEO)
Misdaad
Misdaadklassieker: geschaduwd, afgeluisterd, vervolgd, veroordeeld - Danny K. doorbreekt het zwijgen
Formule 1
Lowe: 'Onze eerste seizoenshelft was een teleurstelling'
Algemeen
Steven Kruijswijk gaat voor succes in Vuelta: ‘Wat Tom kan, kan ik ook’
MannenPraat
Mannenpraat: Tim Hofman is nóg irritanter dan Willibrord Frequin
Humor
Feitje van de dag: 18 augustus
Hebbes
WIN: Terminator 2: Judgment Day – 3D bioscoopkaarten