DOSSIER

Henk E. (Groningen)

Henk E. (niet te verwarren met Henk E. uit Rotterdam) wordt in 1951 geboren. Hij is actief in het drugsmilieu van Groningen en is daarom een bekende bij de politie. Henk is afkomstig uit een beruchte familie waarvan verschillende leden meer dan bekend zijn bij Justitie. Zijn broer Wim wordt in april 1985 op 27-jarige leeftijd doodgestoken. Eén van de betrokkenen bij die steekpartij wordt een paar maanden later op dezelfde manier om het leven gebracht. Vermoedelijk gebeurt dit uit wraak.

Slachtoffer Harry Roo
Slachtoffer Harry Roo

Op 2 september 1995 wordt Henk E. gearresteerd in de woning van zijn vader in Amsterdam, als verdachte van de ontvoering van en moord op Harry Roo, de eigenaar van de Groningse coffeeshop De Driemaster. Ook bezit Roo een afgelegen boerderij in Siddeburen. Op 25 juli 1995 wordt Roo vermoord. Tegen zijn echtgenoot beweert Henk E. dat haar man is ontvoerd en voor zijn vrijlating eist hij 1,5 miljoen gulden. Ze betaalt hem enkele honderdduizenden guldens.

Aan het begin van november 1995 bekent Henk E. zijn betrokkenheid bij de ontvoering. Hij ontkent betrokken te zijn bij de moord. De auto van Roo wordt na zijn verdwijning teruggevonden in Antwerpen en een deel van het uitbetaalde losgeld in Amsterdam. Op 3 augustus 1995 worden de armen, benen en het hoofd van Roo in twee sporttassen gevonden in een riviertje bij Ochtum bij Bremen.

Zaanse verhoormethode
Tijdens politieverhoren ontkent Henk E. betrokken te zijn geweest bij de moord, maar in november 1995 bekent hij de moord tijdens de zogenaamde Zaanse verhoormethode, waarbij een verdachte onder zware druk wordt gezet. Deze verhoormethode staat ook bekend als Case 36. Het is speciaal bedoeld voor ontkennende en zwijgende verdachten. Henk E. wordt in 72 uur 38 uur intensief verhoord in een klein kamertje in het politiebureau van Zaanstad. Op de muren van de kamer hangen foto's van de plaats delict en van het slachtoffer. Daartussen hangen foto's van het 8-jarige dochtertje van Henk E. en van zijn echtgenote.

Tijdens de verhoren wordt hij geconfronteerd met een foto van een romp, waarbij de suggestie wordt gewekt dat het de romp van Roo is. In werkelijkheid is die romp op dat moment nog niet gevonden. De romp op de foto is van Antoinette Bont, een Groningse heroïneprostituee die in 1995 eveneens op gruwelijke wijze om het leven is gebracht. Eind november 1995 wordt de romp van Roo gevonden op aanwijzingen van Henk E. en op 14 december 1985 wordt hij door het OM aangeklaagd voor moord, afpersing en ontvoering.

Tijdens de rechtszaak wordt bekend dat medeverdachte Johannes S. en Henk E. al in 1994 plannen hadden om Roo te ontvoeren. Dit gaat niet door omdat Henk E. gaat samenwerken met Roo. Volgens Justitie treffen Roo en Henk E. elkaar op 25 juli 1995 op een boerderij in Siddeburen. Roo heeft die boerderij gekocht om er een wietkwekerij te beginnen. De twee krijgen ruzie over 85.000 gulden die Henk E. nog tegoed heeft van Roo voor een drugstransport uit het Spaanse Cadiz. Henk E. doet wel vaker klusjes voor Roo die te maken hebben met de handel in softdrugs. Henk E. slaat Roo daarbij met een ijzeren staaf op het hoofd en schiet daarna een kogel in zijn romp en een in zijn hoofd. Het lichaam snijdt hij daarna met een sabel in stukken. Op 26 juli 1995 neemt Henk E. vervolgens contact op met Maria, de vrouw van Roo. Ze spreken af en Henk E. eist een fors geldbedrag van haar, terwijl hij haar vertelt dat Roo is ontvoerd.

Aanvankelijk slechts vijf jaar cel
Op 2 september 1996 wordt Henk E. door de rechtbank in Groningen wegens afpersing veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar. Hij wordt vrijgesproken van de moord op Roo. De rechtbank is van mening dat het bewijs daarvoor, met gebruik van de Zaanse verhoormethode, onrechtmatig is verkregen. De rechtbank laakt de verhoormethode op essentiële onderdelen. De minister van Justitie heeft een week eerder al een voorlopig verbod afgekondigd voor deze verhoormethode en later wordt het definitief verboden.

Zowel het OM als de verdediging gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Het hoger beroep begint op 18 maart 1997 bij het gerechtshof in Leeuwarden. Op 19 maart 1997 verklaart een cipier van de Hoogeveense gevangenis De Grittenborgh dat Henk E. de moord op Roo tegenover hem heeft bekend, ruim voor de bekentenis na de Zaanse verhoormethode. Op 12 juni 1997 wordt er twaalf jaar cel tegen Henk E. geëist voor moord, afpersing en ontvoering. Op 26 juni wordt hij tot tien jaar veroordeeld. Het gerechtshof spreekt hem vrij van moord, maar acht doodslag wel bewezen. De bekentenis die Henk E. aflegt tijdens de Zaanse verhoormethode wordt door het gerechtshof buiten beschouwing gelaten. De verklaringen tegenover twee bewaarders in De Grittenborgh noemt het Hof voldoende bewijs om hem te veroordelen.

Laaste nieuws

Voetbal
Huntelaar naar Ajax, Van Persie naar Feyenoord, Sneijder naar Utrecht, wie blijft er voor PSV over?
Misdaad
Angst en walging in Schafhausen (Z)
Misdaad
Politie start zoekactie naar wapens van de Bende van Nijvel (VIDEO)
Misdaad
Spaanse politie arresteert leden Nederlandse drugsorganisatie
Bizar
Vrouw overlijdt aan vleesetende bacterie die ze opliep tijdens seksspel
Hebbes
WIN: Hasbro The Last Knight Armor Turbo Changer Figuur
Misdaad
Vrouw steelt peperdure Lamborghini en rijdt ermee naar Londen (VIDEO)
Bizar
Mooiste golfster ter wereld: ‘mijn borsten zijn te groot voor de golforganisatie’ (FOTO’S)
Formule 1
Giovinazzi vertrouwt Ferrari voor zitje in 2018
Humor
Vader maakt achtbaan voor zijn dochter (VIDEO)
Algemeen
Op bezoek bij Motorclub de Harde Mannen
Misdaad
Bij de politierechter: het is ook gewoon een leuke winkel
Lomans
Mannenpraat: een blote Freek Vonk kan dagelijks gespot worden in Nederland
Algemeen
Dylan Groenewegen wint op Champs Élysées