DOSSIER

Henk Boom (†)

Henk Boom - voluit Hendrikus Sylvester Boom, roepnaam Henk, bijnaam De Schele - wordt op 26 juli 1953 in Rotterdam geboren. Hij groeit op als een straatjongen die in de kleine criminaliteit terechtkomt. Henk Boom wordt de lijfwacht van Ton van D. en doet klusjes voor Klaas Bruinsma. Ook zou Boom een tijd lang de lijfwacht van Stanley Hillis zijn geweest. Boom wordt lid van de beruchte Deltagroep waar Mink K.Jan Femer en Stanley Hillis ook toe behoren. Dat is het weinige dat van Henk Boom bekend is. Zoals een professionele hitman betaamt, opereert hij als een grijze muis in de massa.

Op 19 juni 1994 reist hij samen met andere leden van de Deltagroep naar Detroit. In de Verenigde Staten vindt op dat moment het WK voetbal plaats. Ze worden geweigerd en moeten terugkeren naar Nederland. Het reisje is georganiseerd door Jan Femer en is bedoeld als huwelijkscadeau voor Donald G. In juli van dat jaar reist het gezelschap alsnog samen af, dit keer naar Benidorm. Op 9 maart 1995 schiet Henk, in een overvol café de 29-jarige Surinamer Richard Abdala dood. Het slachtoffer is tussen een ruzie gesprongen van de broers Boom. Na verwijderd te zijn komt Henk Boom gewapend terug en schiet Richard zonder dralen neer. Hij wordt hiervoor in 1996 in hoger beroep tot tien jaar cel veroordeeld. In april 2002 komt hij weer op vrije voeten. Drie maanden later wordt Boom opnieuw opgepakt wegens vermeende stalking, bedreiging en mishandeling van zijn toenmalige vriendin.

Henk Boom is bang. En terecht...

Op 28 januari 2003, vier dagen na de moord op Cor van Hout, spreekt Henk Boom met zijn advocaat in het huis van bewaring in Capelle aan de IJssel en zegt letterlijk tegen Mr. Staehle: "Ik ben ook bang om te worden vermoord. Ze schieten elkaar maar neer, waar moet ik in godsnaam heen? Straks kom ik er ook een tegen. Dan is het een kwestie van wie het eerste dat ding trekt en die ander is dan de sigaar."

De Schele heeft een vooruitziende blik: op 16 maart 2003 wordt de crimineel en hitman doodgeschoten op het Van der Pekplein in Amsterdam-Noord. De dader staat bij zijn motor te wachten, wanneer Henk Boom te voet arriveert. De twee mannen raken in gesprek tot ze plots ruzie krijgen en Boom boos wegloopt; dan schiet de dader zeker vier kogels op hem af. Henk Boom valt neer, maar beweegt nog wel. De moordenaar, die weer op weg is naar zijn motor, loopt terug, geeft hem een schop en schiet nogmaals.

Volgens CIE-informatie heeft Henk Boom geklaagd dat hij te weinig geld krijgt en zou hij Stanley Hillis hebben bedreigd. Hillis zou hem daarvoor laten vermoorden. Een andere theorie is dat hij is vermoord omdat hij te veel weet en daarmee een risico vormt. De hypothese van de Amsterdamse politie is dat de Rotterdamse huurmoordenaar Henk Boom de volgende liquidaties op zijn naam heeft: Jaap van der Heiden op 10 april 1993, Danny Leclère op 20 mei 1993, Michael Vane op 3 november 1993, Rudi van Efferen op 4 augustus 1995, Bert Bons op 24 januari 1996 en Martin Swennen op 14 maart 1996.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'