DOSSIER

Henk Bartels

Henk Bartels - bijnaam: de Zingende Rat - heeft een groot deel van de prostitutie in de Geleenstraat te Den Haag in bezit. Henk Bartels komt in de problemen wanneer in de nacht van 2 januari 1977 zijn levensgezelin Jopie Nipius, de koningin van de Haagse roze buurt, samen met de 39-jarige Loek van der Gaag, in zijn Citroën SM langs de Vliet rijdt. Van der Gaag stopt bij een brug en deponeert een koffer aan de kant van de weg. Daarna rijdt hij door en raakt vervolgens via het talud in het koude water van de Vliet. Henk Bartels is ten einde raad. Zijn grote liefde Nipius is niet meer en Tinus F., die zijn straat wil overnemen, laat de boel verpauperen.

Erger nog, Mooie Tinus dreigt de Geleenstraat vol met heroïnehoeren te zetten zodat de waarde van Bartels panden zullen dalen. Daarnaast zit Tinus in allerlei vage investeringen met mensen uit de hogere regionen. In het vroege voorjaar van 1984 komt F. op vrije voeten. Blijkbaar vindt niet iedereen dat prettig want in mei van dat jaar wordt hij in het Haagse café Petit Paris neergeschoten door een paar jonge huurmoordenaars. F. is een taaie rakker, hij overleeft de aanslag.

Henk bekent de huurmoord

Maar op 17 december 1984 wordt het nog eens overgedaan: een ingehuurde Tunesiër schiet hem van dichtbij door het achterhoofd. De schutter is gecontracteerd door pooier en pornobaas Bartels en gok-expert Henk R. Tijdens de verhoren en het daarop volgende proces ontkennen zowel de schutter als R. iets met de moord te maken te hebben. Maar Bartels slaat door en hierdoor gaan hij en zijn kompaan voor lange tijd achter de tralies. De Noord-Afrikaan mag vertrekken bij gebrek aan bewijs.

Een paar maanden na het vonnis koopt Bartels een dokter in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag om, die verklaart dat hij nog maar een korte periode te leven heeft. Bartels komt vervolgens vrij en emigreert naar Thailand waar hij tot zijn dood in 1990, vijf jaar later, met een jonge Thaise vriendin een goed bestaan leidt.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'