DOSSIER

Harrie Ramakers

De geschiedenis van Harrie Ramakers (1964) is onlosmakelijk verbonden met die van de Hells Angels in Limburg. Ramakers behoort rond de eeuwwisseling tot het Limburgse chapter van de Angels, de Nomads, die zich eerst in Heerlen, later in Sittard en nog weer later in Oirsbeek vestigen. Van huis uit is hij steigerbouwer, een vak dat hij veertien jaar uitoefent.

Maar zodra hij toetreedt tot de Angels, medio jaren negentig, zit hij alweer geruime tijd in de WW. Soms handelt hij in exotische dieren als papegaaien en slangen. Harrie Ramakers is een trouwe adjudant van de president van de Nomads in die dagen, de alom gevreesde Paul de Vries. Voortdurend hangt er een sfeer van gewelddadige drugshandel en daarbij behorende ripdeals rond de club. Niet voor niets draagt Paul de Vries het Filthy Few-embleem. Een patch voor degene die ‘vies werk’ in naam van de club heeft opgeknapt.

Begin 2004 komt het tot een afrekening met De Vries. Tijdens een feestje op het clubhuis in Oirsbeek schieten de Nomads hun baas neer, én twee van zijn medestanders: zijn schoonzoon Cor Pijnenburg en Serge Wagener. Deze drievoudige moord brengt landelijk een schok teweeg. Het komt tot een proces waarbij alle Nomads in hoger beroep worden vrijgesproken. Het gerechtshof concludeert dat de Nomads – onder wie Harrie Ramakers – de moorden tezamen hebben uitgevoerd, waarschijnlijk uit onvrede met het beleid van De Vries. Maar omdat zij zich gedurende het proces aan hun zwijgplicht houden, kan het niet tot een veroordeling komen.

Al tijdens het Nomads-proces voert het Openbaar Ministerie ook een strijd om Harrie Ramakers voor een andere zaak achter de tralies te krijgen. De aanklager meent dat hij betrokken is geweest bij de moord en verminking van Steven Chocolaad. Getuige Ria Wagener, de weduwe van de samen met De Vries vermoorde Serge Wagener, verklaart dat haar man en Paul de Vries de jonge Antilliaan hebben gemarteld bij een ruzie over een gestolen partij cocaïne, met de dood als gevolg. Ze verklaart ook dat Ramakers het in stukken gesneden stoffelijk vervolgens heeft gedumpt in het Julianakanaal. Ria zegt de getuigenis af te leggen omdat ze schoon schip wil maken nu haar man dood is. De rechter spreekt Ramakers desondanks vrij, omdat hij bij de getuigenis van de Nomads-vrouw ondersteunend bewijs mist.

Maar daarmee is de lijst met verdenkingen tegen Ramakers nog niet rond. Op maandagochtend 8 april 2013 wordt Frank Maggen (37) uit Sittard in zijn eigen huis aan de Dorpsstraat vermoord. Zijn twee kinderen zijn op dat moment naar de oppas en naar school en zijn vriendin is net even naar de garage. Zij vindt Frank, die van dichtbij is neergeschoten, dood op de bank. Maggen is een bekende pokerspeler. Kort voor zijn dood bezoekt hij een pokertoernooi in het Sittardse café ‘t Nestje, waar ook Ramakers aanwezig is en waar het in de loop van de avond tot schermutselingen komt. Naar verluidt roept Ramakers daarbij dat hij Maggen dood wil. De politie in Limburg onderzoekt op dit moment of Ramakers enkele dagen later Maggen heeft geliquideerd.

In maart 2014 worden er twee aanslagen gepleegd op Harrie Ramakers. Twee keer worden explosieven naar zijn huis in Nieuwstadt gegooid als hij niet thuis is. De burgemeester sluit vervolgens zijn woning. In juli 2014 gaat Ramakers de cel in, nadat hij is veroordeeld voor wapen- en drugsbezit. In december van dat jaar komt hij vervroegd vrij wegens goed gedrag.

In mei 2015 wordt Ramakers tijdens een grote actie tegen de motorbendes opgepakt. Aanleiding is een schietpartij begin mei en een langlopend onderzoek naar drugshandel. Ramakers wordt van zijn bed gelicht en geblinddoekt afgevoerd.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'