DOSSIER

Hans van Zon (†)

Hans van Zon - Johannes Marinus van Zon - roepnaam Hans - wordt op 6 maart 1941 geboren in Delfzijl. Hans van Zon staat in zijn omgeving bekend als een nette jongeman. Hij is zeker intelligent, maar vanwege zijn afkomst is er geen geld om hem een hogere opleiding te laten volgen. Ook staat hij bekend als een charmeur. Wanneer hij 26 jaar is, wordt hij onderhouden door zijn 47-jarige Italiaanse vriendin Caroline Gigli. Tegelijkertijd heeft Hans van Zon een relatie met de 37-jarige Coby van der Voort. Van Zon verdient zijn geld met de verkoop van pornografische foto's van beide dames.

Wanneer de relatie tussen van der Voort en Hans van Zon in april 1967 stopt, blijft ze zich aan hem opdringen. Om hier een eind aan te maken zoekt hij haar op in haar woning en slaat haar dood met een zelfgefabriceerde loden pijp. Om de politie te misleiden verminkt hij haar lichaam zodat het een roofmoord lijkt. De juwelen van Van der Voort geeft hij aan zijn vriendin.

Roofmoorden op bejaarden en een boer
Hans van Zon biecht zijn misdaad op aan Arnoldus R., bijnaam Ouwe Nol, een Utrechtse crimineel. Op aanwijzingen van Ouwe Nol pleegt Hans van Zon vervolgens de roofmoorden op Jan Donse, bijnaam Oom Cupido, een 80-jarige winkelier in feestartikelen, en op de 47-jarige Heeswijkse boer Reijer de Bruijn. Hij deelt de buit, bestaande uit geld en sieraden, met Ouwe Nol. Het volgende slachtoffer van een poging tot roofmoord betreft de weduwe Dora Woortmeijer, een voormalige geliefde van Ouwe Nol. Van Zon slaat haar neer met een loden pijp en laat haar voor dood achter. Zij overleeft de klap en wijst hem aan de hand van foto's als de dader aan. Later wordt bekend dat er ook een tip is gekomen uit de Utrechtse onderwereld.

HansvanZon1965Op 13 december 1967 wordt Van Zon gearresteerd. In maart 1970 wordt hij tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Naast de moorden waarvoor hij is berecht, wordt Van Zon ook verdacht van verschillende andere moorden. Onder andere van de lustmoord op Elly Segov in 1964 en van de moord op de Engelse filmregisseur Claude Berkeley in 1965.

Hans van Zon heeft een luxueus leventje in de gevangenis
Tijdens zijn gevangenschap krijgt Hans van Zon een relatie met zijn therapeute Riet van der Brink met wie hij in 1974 trouwt. Vergeleken met andere gevangenen leidt Van Zon een luxueus leventje in de gevangenis. Minister van Justitie Dries van Agt moet zich hiervoor verantwoorden bij de KVP. In 1986 komt Hans van Zon vervroegd vrij. Zijn levenslange straf is wegens goed gedrag omgezet naar 28,5 jaar, waar weer één derde afgaat wegens 'goed gedrag'. Zo goed was zijn gedrag niet, want men vermoedt dat Van Zon in 1985, tijdens een weekend proefverlof, een moord heeft gepleegd bij het Zuidplein in Rotterdam. Dit is echter nooit bewezen. Na zijn vrijlating wordt Van Zon niet met rust gelaten door de pers. Zijn privéleven, met name zijn drankverslaving, komt in het nieuws.

In 1995 scheiden Hans van Zon en Van der Brink, maar ze blijven altijd een soort haat-liefdeverhouding houden. De laatste jaren van zijn leven woont Van Zon in Delfzijl.

In 1997 ontdekt Panorama dat Hans van Zon weer in de fout is gegaan. Hij wordt verdacht van twee pogingen tot doodslag op een 46-jarige buurman in een flatgebouw in Delfzijl. Eén keer probeert hij hem met een moker de schedel in te slaan, daarna met een broodmes de keel door te snijden. De man wordt in een ziekenhuis behandeld voor snijwonden aan hals en handen.

Hans van Zon overlijdt op 11 mei 1998 door overmatig en langdurig drankgebruik in Delfzijl. Bij zijn begrafenis zijn een aantal buren, Riet van den Brink, een kennis, een medewerker van de van Mesdagkliniek, advocaat Hans Anker en een bevriende journalist aanwezig.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'