DOSSIER

Hans Schonewille

Wat John Bestebreurtje is in Rotterdam en Willem S. in Den Haag, dat zijn Hans Schonewille en zijn zwager Cor in Leiden. Lottokoningen. En ook hier moet een territorium worden verdedigd. Begin jaren negentig neemt Hans Schonewille de illegale lotto in Leiden over. De toenmalige lottobazen krijgen echter nog geld van hem en in verband daarmee vindt er een schietpartij plaats.

De kamper Willem S. uit Den Haag wil Leiden ook als zijn territorium en daarvoor scheurt de familie S. met drie Mercedesen naar de sleutelstad. De Schonewilles zijn echter getipt en zitten gewapend op Willem S. en zijn gevolg te wachten. Alle kinderen moeten binnen blijven, het is oorlog. Maar de kampers kiezen eieren voor hun geld en het blijft enkel bij dreigen. De grenzen zijn afgebakend, maar in Den Haag en Rotterdam verloopt het minder vreedzaam. Daar worden respectievelijk Willem S. en John Bestebreurtje geliquideerd.

Was Hans Schonewille nu maar bij de lotto gebleven, maar hij gaat zich ook bezighouden met de handel in sigaretten. Daarnaast handelt hij in namaak merkkleding. Sportkleding, spijkerbroeken, T-shirts en truien: alles is mogelijk, als het maar geld op levert. Ook breidt Hans Schonewille zijn terrein uit naar de handel in verdovende middelen. Hij dealt zowel in soft- als in harddrugs.

Op donderdag 10 juni 1999 blijkt dat Hans Schonewille telefonisch met een buitenlandse man een afspraak heeft gemaakt over een partij goud. Hij vertrekt tamelijk onverwacht van huis nadat om negen uur een telefoontje binnen is gekomen. Hans had gevraagd: “Nu?” Om vervolgens op het antwoord te reageren met: “Ik kom eraan.” Hij pakt z'n gsm, autopapieren en neemt enkele duizenden guldens mee. Wanneer hij vertrekt, zegt hij tegen zijn vrouw: “Tot vanavond.” Hij stapt in zijn blauwe Opel Omega met het kenteken YT-55-YY en verdwijnt in de schemering. Omdat Schonewille de volgende morgen nog niet thuis is, belt zijn vrouw naar zijn gsm. Maar het mobieltje staat uit.

Diezelfde vrijdagochtend ziet een politieman die zijn hond uitlaat het lijk van een man liggen op een parkeerplaats aan de Treinweg in Alphen aan den Rijn. Het slachtoffer is met een vuurwapen omgebracht en ligt in een plas bloed. In zijn kleding wordt geld aangetroffen, maar zijn identiteitspapieren ontbreken. De Treinweg ligt buiten de bebouwde kom en op twee kilometer afstand van het dorp Aarlanderveen. Het slachtoffer is de 47-jarige Hans Schonewille uit Leiden.

Zijn auto was die nacht al om brandend aangetroffen op een parkeerplaats in de Hondsdrafzoom in Leiderdorp. Onderzoek toont aan dat iemand anders dan Schonewille de auto daar, zo’n 22 kilometer verderop, geparkeerd heeft. Ondanks dat de politie veel illegale activiteiten van Schonewille in kaart heeft gebracht, blijft zijn moordenaar onvindbaar. Ook na een cold case onderzoek dat in 2007 is uitgevoerd, is het dossier nog steeds niet afgesloten.

Laaste nieuws

Formule 1
Stroll: 'Ook op Playstation heb ik moeite met de bochten'
Lomans
Mannenpraat: de ex van Guus Meeuwis komt er warmpjes bij te zitten. Zeven miljoen ofzo
Algemeen
Tom Dumoulin verliest roze trui in Giro
Blog - sexy
Zeven producten die je NIET moet eten en drinken voor seks
Voetbal
Hooligans zijn zielig, maar die in Zuid-Limburg helemaal! 
Algemeen
Huub van der Lubbe: 'Het westen vindt zichzelf bijna slachtoffer'
Formule 1
Button verbaast zich: 'Zo laat remde ik nog nooit'
Misdaad
Politie doet onderzoek naar tuinkabouters in Assen
Misdaad
Mega-ontsnapping uit Braziliaanse gevangenis (VIDEO)
Misdaad
Man met militair pak en uitrusting aangehouden
Misdaad
Megapartij onderschepte hasj in Spanje ook op film (VIDEO)