DOSSIER

Greg R.

Greg R. wordt op 6 april 1948 in Surabaja geboren als zoon van C.G. R. en B.M.C. Vuyk. De jonge Greg R. groeit op in Indonesië.

In 1975 wordt Greg R. voor het eerst gearresteerd en veroordeeld wegens het overtreden van de Opiumwet. Zijn organisatie staat in nauw contact met het beruchte Colombiaans Cali-kartel. Een belangrijke rol binnen de organisatie is ingeruimd voor zijn zonen, die elk sleutelposities vervullen binnen de groep.

In 1989 wordt Greg R. tot zeven jaar cel veroordeeld wegens drugshandel.

Eind 1997 begint de recherche onder de codenaam Speed aan een grootschalig onderzoek naar de bende van Greg R. Ze ontdekken dat de Amsterdammer nauwe banden onderhoudt met de Colombiaanse drugsbaron Eugenio Montoya. Tijdens het onderzoek tegen Greg R. worden door de jaren heen twintig keer drugs onderschept, in totaal 250 kg cocaïne en 2000 kilo softdrugs. De politie kan de drugsbaron tackelen omdat de drugsbende gebruik maakte van Finse gsm’s, waarvan het idee bestond dat die niet kunnen worden afgeluisterd.

De politie probeert in maart 1999 Greg R. en zijn zoon Andy te arresteren, maar ze zijn van tevoren door een corrupt politiecontact op de hoogte gesteld van de naderende arrestatie en ontspringen de dans. Pas op 27 november 1999 kan het tweetal alsnog in de kraag gevat worden. Op 14 december 2000 wordt Greg R. uiteindelijk veroordeeld wegens drugshandel en krijgt hij een gevangenisstraf van zeven jaar.

Wapenarsenaal in huis Katja Schuurman
Zoon Andy R. wordt veroordeeld tot vijf jaar celstraf, en zijn broer Danny wordt vrijgesproken. Eind 2002 komt Greg R. in het kader van reclassering te werken bij Smart Verzekeringen BV. Deze firma heeft ook een vastgoedpoot Smart Vastgoed BV. Via dit onderdeel regelt Greg R. een villa in Vinkeveen voor een lid van zijn organisatie, de ex-voetballer Fred R. (geen familie). De villa wordt gehuurd van actrice Katja Schuurman.

Nadat Greg R. in januari 2003 is gearresteerd wegens wapenbezit, wordt het huis in Vinkeveen doorzocht. Daar treft de politie een enorm wapenarsenaal aan. (Op verdenking van betrokkenheid bij deze wapencollectie worden Greg R. en twee van zijn zonen een jaar later,  in januari 2004, opgepakt.)

Na zijn vrijlating in 2003, zit Greg R. niet lang stil, hij gaat zich direct weer bezighouden met de handel in drugs en wapens. Zo krijgt hij in mei 2003 een conflict over een lading amfetamine. Die zou Greg R. leveren aan twee Joegoslaven, Alexander Bulatovic en Srdan Miranovic. Die willen het spul doorverkopen aan een Britse drugshandelaar. Deze deal mislukt omdat de speed van slechte kwaliteit is. Doordat de telefoons van Miranovic en Bulatovic worden afgeluisterd, kan de politie de hele ruzie op de voet volgen.

Na de liquidatie van Bulatovic - op 17 mei 2003 in de Amsterdamse PC Hooftstraat - besluit de politie tot actie over te gaan en alle betrokkenen te arresteren. Greg R. zelf wordt op 3 juni 2003 gearresteerd.

Een andere zoon, Jesse R., wordt in februari 2007 opgepakt in verband met de moord op Thomas van der Bijl.

Liefst 2200 kilo coke
Vader Greg R. loopt ruim een jaar later tegen de lamp. Hij wordt in juni 2008 aangehouden in Amstelveen in verband met een grote drugsvangst in Brazilië. Het zou gaan om de smokkel van 2200 kilo coke naar Nederland.

In juni 2010 wordt Greg R. weer gearresteerd, in Italië dit keer, voor zijn betrokkenheid bij een internationale drugsbende. Misdaadjournalist Hendrik-Jan Korterink spreekt augustus 2010 voor Panorama met Greg R. In dit gesprek ontkent hij alles.

In november 2011 hoort Greg R. 24 jaar cel tegen zich eisen bij de rechtbank in Napels. Greg R. wordt door de Italiaanse rechtbank uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens ‘samenzwering’ en het voorbereiden van drugshandel.

Gelijktijdig moet Greg R. zich verantwoorden bij de Rotterdamse rechter voor het importeren van verdovende middelen naar Europa, waarvoor 6 jaar cel is geëist. In hoger beroep probeert Greg R. een claim van 5 miljoen van de Nederlandse overheid inzake criminele winsten van zich af te schudden. De Nederlandse rechter veroordeelt Greg R. uiteindelijk in mei 2012 tot 3,5 jaar cel voor zijn aandeel in de invoer van de voornoemde 2200 kilo cocaïne.

Op 31 januari 2014 wordt Greg R. voorlopig op vrije voeten gesteld door de rechtbank in Amsterdam. Op zijn 65ste gaat hij naar eigen zeggen met pensioen.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'