DOSSIER

Gijs van Dam sr.

Gijsbertus van Dam sr. is een (gepensioneerd) drugshandelaar uit Amsterdam. In de jaren 70 werkt Gijs van Dam sr. samen met Stanley E. en Frits van de Wereld. Hij smokkelt in die tijd onder meer sigaretten. Aan het begin van de jaren 80 wordt Gijs van Dam sr. in Frankrijk tot 20 jaar cel veroordeeld. Hij gaat in hoger beroep en wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Op 22 oktober 1985 wordt zijn zoon Gijs van Dam jr. ontvoerd in Amsterdam. Gijs van Dam sr. is in die tijd ook een bekend figuur in de paardensport en -handel. De ontvoerders eisen 8 miljoen gulden voor de vrijlating van zijn zoon. Via zijn relaties in het criminele milieu zet Gijs van Dam sr. een eigen speurtocht op touw. Het leidt tot een deal buiten de politie om, waarbij Gijs van Dam sr. 1 of 2 miljoen gulden voor zijn zoon betaalt. In de nacht van 24 op 25 oktober wordt Van Dam jr. bevrijd door de politie.

Op 31 januari 1986 wordt Gijs van Dam sr. samen met Sam Klepper gearresteerd langs de A4 terwijl ze bezig zijn met het overladen van 500 kilo hasjiesj. Hij wordt daarvoor tot 15 maanden cel veroordeeld en komt aan het eind van 1986 weer vrij. Gijs van Dam sr. is goed bevriend met Cor van Hout.

In 2004 wordt zijn zoon Gijs van Dam jr. geliquideerd in Zandvoort.

In 2011 wordt zijn 57-jarige dochter Alida ontvoerd, ze is de moeder van Mike O. De vrouw wordt in de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 juli uit haar huis in de Rijswijkstraat in Amsterdam-Slotervaart gekidnapt. De politie weet haar snel daarna te bevrijden en arresteert meerdere verdachten. Eén van de verdachten pleegt zelfmoord tijdens de politie-inval.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: de ex van Guus Meeuwis komt er warmpjes bij te zitten. Zeven miljoen ofzo
Algemeen
Tom Dumoulin verliest roze trui in Giro
Blog - sexy
Zeven producten die je NIET moet eten en drinken voor seks
Voetbal
Hooligans zijn zielig, maar die in Zuid-Limburg helemaal! 
Algemeen
Huub van der Lubbe: 'Het westen vindt zichzelf bijna slachtoffer'
Formule 1
Button verbaast zich: 'Zo laat remde ik nog nooit'
Misdaad
Politie doet onderzoek naar tuinkabouters in Assen
Misdaad
Mega-ontsnapping uit Braziliaanse gevangenis (VIDEO)
Misdaad
Man met militair pak en uitrusting aangehouden
Misdaad
Megapartij onderschepte hasj in Spanje ook op film (VIDEO)
Humor
Beer neemt een duikje in zwembad (VIDEO)