DOSSIER

Gijs van Dam jr. (†)

Gijs van  Dam jr. is de zoon van Gijs van Dam sr. Op 22 oktober 1985 wordt hij rond tien over zeven 's ochtends, op 18-jarige leeftijd in Amsterdam ontvoerd. Voor zijn woning aan de Rozengracht wordt hij in een busje getrokken. Hij krijgt een kap over zijn hoofd en wordt vervolgens in een grote doos gestopt. De Amsterdamse politie formeert een speciaal rechercheteam dat zich gaat bezighouden met zijn verdwijning. De ontvoerders eisen 8 miljoen gulden voor de vrijlating van junior.

Van Dam sr. zet via zijn relaties in het criminele milieu een eigen speurtocht op touw. Het leidt tot een deal buiten de politie om, waarbij Van Dam sr. 1 of 2 miljoen gulden voor zijn zoon betaalt. In de nacht van 24 op 25 oktober 1985 wordt Van Dam jr. bevrijd door de politie. Direct na de bevrijding van Gijs van Dam jr. doet de politie een inval in een woning in Lelystad. Daar worden twee personen, een 23-jarige man en een 17-jarig meisje, gearresteerd en ook wordt er een revolver aangetroffen. De Mercedes waarmee Gijs van Dam jr. naar Amsterdam is vervoerd blijkt eigendom van de Amsterdamse sportschoolhouder Jan P. Tegen hem wordt een opsporings- en aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

De twee mannen die worden gearresteerd in Amsterdam leggen al snel een bekentenis af. De andere twee verklaren dat zij alleen hun woning beschikbaar hebben gesteld en dat ze verder niets weten van de ontvoering.

Ruzie over container drugs

Op 5 december 2002 wordt Gijs van Dam jr. neergeschoten in Amsterdam wanneer hij in zijn auto wil stappen. Eén van de twee mannen op een motor raakt hem met vijf kogels in hoofd en borst. Hierdoor raakt hij blind aan één oog en loopt van Dam een dwarslaesie op waardoor hij de rest van zijn leven in een rolstoel zal zitten.

Volgens Thomas van der Bijl is Gijs van Dam jr. betrokken bij het ophalen van een container met drugs uit een haven. De container is van Sam Klepper en John Mieremet. De container blijkt echter geen drugs te bevatten en Klepper en Mieremet beschuldigen Cor van HoutWillem Holleeder en Gijs van Dam jr. ervan dat ze de drugs hebben gestolen.

Op vrijdag 28 mei 2004 wordt Gijs van Dam jr. doodgeschoten in Zandvoort wanneer hij vanuit zijn rolstoel in zijn auto wil klimmen. In augustus 2004 worden er vier aanhoudingen verricht in verband met de moord op Van Dam. Een jaar later worden er twee vrijgelaten, al blijven die wel verdachten.

Laaste nieuws

Formule 1
Stroll: 'Ook op Playstation heb ik moeite met de bochten'
Lomans
Mannenpraat: de ex van Guus Meeuwis komt er warmpjes bij te zitten. Zeven miljoen ofzo
Algemeen
Tom Dumoulin verliest roze trui in Giro
Blog - sexy
Zeven producten die je NIET moet eten en drinken voor seks
Voetbal
Hooligans zijn zielig, maar die in Zuid-Limburg helemaal! 
Algemeen
Huub van der Lubbe: 'Het westen vindt zichzelf bijna slachtoffer'
Formule 1
Button verbaast zich: 'Zo laat remde ik nog nooit'
Misdaad
Politie doet onderzoek naar tuinkabouters in Assen
Misdaad
Mega-ontsnapping uit Braziliaanse gevangenis (VIDEO)
Misdaad
Man met militair pak en uitrusting aangehouden
Misdaad
Megapartij onderschepte hasj in Spanje ook op film (VIDEO)