DOSSIER

Gie Laenen

Guido Laenen - roepnaam Gie, ook bekend als De Pedofiele Kinderboekenschrijver en als Gie L. - wordt op 3 februari 1944 geboren in Turnhout, België. Na zijn studies Nederlands en geschiedenis begint hij zijn loopbaan als leraar Nederlands aan het Klein Seminarie in Hoogstraten, waar hij gedurende zeven jaar werkt. Gie Laenen trouwt, krijgt een dochter en later ook nog één kleindochter.

In 1973 wordt Gie Laenen voor het eerst veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan een jaar effectief, wegens zedenfeiten met veertien (!) minderjarige leerlingen van deze school. Dit strafblad belet hem niet om later voor de jeugdafdeling van het Mechels Miniatuur Theater te werken, producer te worden bij de VRT, onder meer voor radioprogramma Het Koekoeksnest, en een succesvolle carrière op te bouwen als jeugdauteur bij de Tieltse uitgeverij Lannoo. Gie Laenen is ook een tijdlang redacteur van Aldoende, een tijdschrift voor kunstzinnige vorming. De jeugdromans Leven overleven (1975) en Paultje, ze gaan weer vechten (1977) maken van Gie Laenen een trendsettend jeugdschrijver. In een artikel in Leestekens, van 1981, maakt Laenen duidelijk wat hij beoogt: “Ik schrijf dus voor jongeren, voor kinderen omdat ik met hen te doen heb. Omdat ik een innige band met hen ontwikkelde, zonder voorbedachte rade. Het is een gegeven. Men heeft het onderwijs al ontdaan van erotiserende invloeden, laat men nu maar ver weg blijven van de vormingsschrijver, want het enige wat iemand voor kinderen en aanverwanten kan laten schrijven is zijn dagelijkse verbondenheid met hen, zoals men met mensen verbonden is die men lief heeft. En hoe men dat woord moet invullen, dat laat ik aan de mogelijkheden van ieder lezer over.”

Misbruik tijdens literaire sessies

In de periode 1978 en 2002 misbruikt hij minstens 25 jongens tussen de 11 en 16 jaar seksueel. Deze feiten worden gepleegd in zijn woning in de Leopoldstraat in Mechelen tijdens literaire sessies. Op 11 maart 2005 wordt Gie Laenen in eerste aanleg door de correctionele rechtbank van Mechelen veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van zes jaar en een schadevergoeding van meer dan 2500 euro. Voor het bezit van pornografisch materiaal wordt hij vrijgesproken.

Hij gaat in beroep maar op 15 december 2005 bevestigt het Hof van beroep te Antwerpen zijn veroordeling van zes jaar celstraf. Daarna stapt hij naar het Hof van Cassatie dat op 2 mei 2006 het arrest verbreekt. Daarom moet het hele proces voor een derde rechtbank overgedaan worden. Op 30 april 2007 start dit bij de rechtbank van Brussel. Ook zijn echtgenote, Maria Laenen-Martens, roepnaam Mieke, wordt door de rechtbank veroordeeld wegens schuldig verzuim en krijgt hiervoor 12 maanden met uitstel. De rechtbank verwijt haar dat zij heeft gezwegen toen zij had moeten spreken.

Sinds de tweede veroordeling van Gie Laenen in 2005, heeft de Uitgeverij Lannoo alle vermeldingen van haar jeugdauteur zonder nadere verklaring verwijderd op haar website. Bol.com doet minder moeilijk en verkoopt anno 2013 nog steeds talloze boeken van de pedofiel.

Gie Laenen wordt op 30 juni 2008 door het Brussels Beroepshof veroordeeld tot vier jaar effectieve celstraf. De burgerlijke partijstellingen van een hele reeks van de slachtoffers zijn volgens de laatste uitspraak verjaard. Gie Laenen gaat deze keer niet in beroep tegen het vonnis maar dient in augustus 2008 wel een genadeverzoek in, waardoor hij één jaar na het vonnis nog geen celstraf heeft uitgezeten. Dit genadeverzoek wordt afgewezen, maar anno mei 2009 is hij nog steeds vrij man.

In juni 2009 gaat Gie Laenen naar de gevangenis. In april 2010 komt hij na tien maanden alweer vrij, onder toezicht met een enkelband. De advocaat van de slachtoffers wijst erop dat de wet voor recidivisten nochtans eist dat zij minstens twee derde van hun straf uitzitten.

In april 2013 verwijdert Bol.com de boeken van Gie Laenen uit het assortiment na een publicatie van HP/De Tijd.  "Wij hechten echter ook waarde aan maatschappelijke normen en waarden en zijn ons ervan bewust dat een ethische kwestie als deze uiterst gevoelig ligt," aldus pr-manager Maurice Nieuwland.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Opgepast: de Kluivert Klonen veroveren de wereld
Misdaad
Spectaculair: politie schiet en arresteert met bodycamera om (VIDEO)
Misdaad
Nederlander Nicolas Dennis Lijnzaat in problemen op Indonesië
Blog - sexy
Nieuw: Seksrobot die te besturen is met Playstation-controller (FOTO’S en VIDEO)
Formule 1
Max mania leidt tot nagenoeg uitverkocht Spa-Francorchamps
Misdaad
Olifant neemt wraak door ‘baasje’ te spietsen 
Misdaad
Openluchtpresentatie wapenvondst Honduras
Misdaad
Eis voor dollemansrit van Arthur M. 4 jaar
Voetbal
Donny van de Beeks doelpunt voor Ajax moest zo zijn
Fail
Inbreker probeert te ontsnappen door zich te verkleden als spook en faalt (VIDEO)
Humor
Deze hond maakt een bezoekje aan Ikea overbodig (VIDEO)