DOSSIER

Gerrit Stanneveld

Gerrit Stanneveld wordt in 1963 in de wijk Voerendaal geboren als zoon van de eigenaar van het café De Lindebar. Vanaf zijn derde tot zijn achtste jaar wordt de kleine Gerrit in een kindertehuis opgenomen. Rond zijn negende jaar wordt Gerrit seksueel misbruikt, wat hem voor zijn verdere leven zal tekenen. Door de confrontatie met het brute caféleven met vechtende en dronken mannen, krijgt de jongen weinig slaap zodat hij die op school vaak in haalt. Hij is een recalcitrante leerling en zit meer bij het hoofd van de school - die zijn thuissituatie kent - dan in de klas. Gerrit heeft kortom een kille jeugd zonder liefde en stabiliteit.

Na de lagere school wordt hij een jongen die veel geweld gebruikt en al vroeg gaat drinken. Samen met zijn kompanen steelt hij fietsen, pleegt winkeldiefstallen en inbraken. Wanneer Gerrit dertien is pleegt hij samen met enkele familieleden een roofoverval op een juwelier in Geleen en komt dan voor het eerst met de politie in aanraking. Hij houdt zijn lippen stijf op elkaar tijdens de verhoren en nadat hij is vrijgelaten krijgt Gerrit van de opbrengst van de gestolen waar een nieuwe crossbrommer. Doordat hij nooit iets loslaat over de criminele activiteiten waaraan hij meedoet, krijgt hij status en respect in het milieu.

Op zijn 16de jaar pleegt Gerrit Stanneveld hij zijn eerste gewapende overval. Hij wordt gearresteerd en zit zijn straf uit, die hij voornamelijk in isolatie doorbrengt omdat hij zich niet aanpast aan het gevangenisregime. Tot zijn vijfendertigste blijft Gerrit de bajes in en uit lopen en in die jaren raakt hij aan heroïne verslaafd. Drugsmisbruik is wellicht de oorzaak van een verkeerde keuze in 1986. In het Limburgse Amstenrade schiet hij de vader van een ex-vriendin dood, omdat haar ouders hun relatie niet goedkeuren. Gerrit wordt tot twaalf jaar celstraf veroordeeld voor de moord, waarvan hij er acht daadwerkelijk uitzit.

Na zijn vrijlating raakte Gerrit betrokken bij een schietpartij in een Heerlens café, waarbij een van z’n vrienden wordt doodgeschoten. Maar ook zonder zijn ‘partner in crime’ gaat Gerrit onverminderd door met zijn criminele praktijken. Dat krijgt zijn apotheose wanneer hij in de nacht van woensdag 11 op donderdag 12 augustus 1993, tijdens een routinecontrole in de Rumpenerstraat in Brunssum, het vuur opent op een 39-jarige brigadier en een 37-jarige hoofdagent die hem willen aanhouden omdat hij geen helm draagt. Gerrit gedraagt zich direct heel agressief, trekt een pistool en schiet beide de politiemensen neer. Hij raakt zelf ook zwaar gewond, heeft zichzelf in zijn borst geschoten en wordt behandeld in hetzelfde ziekenhuis waar ook de twee agensten liggen. Eén van de agenten zweeft daar dagenlang op het randje van de dood, maar gelukkig overleeft hij de aanslag, net als zijn collega.

Gerrit Stanneveld wordt door de rechter veroordeeld tot vier jaar cel en tbs. In de laatste decennia is Gerrit veranderd. Hij is gaan schrijven. In september 2012 verschijnt zijn boek met als titel Kairos.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'