DOSSIER

Gerrit S.

Gerrit S. staat bekend als een hard figuur in de Amsterdamse onderwereld. Gerrit S. is exploitant van een berucht speelhol aan de Ruysdaelkade.

Op 17 december 1958 schiet hij in dit gokhuis de crimineel Johannes Pisart dood. Gerrit S. beroept zich met succes op noodweer. Omdat er onder de nagels van Pisart velletjes huid van S. zitten, wordt geconcludeerd dat hij Gerrit S. eerst heeft aangevallen. Er zijn echter ook aanwijzingen dat Gerrit S. de nagels van het slachtoffer zelf over zijn gezicht haalt, nadat hij de dodelijke schoten heeft gelost. Bij de schietpartij raakt ook Toon K., bijnaam Manke Toon, gewond aan zijn arm. Hij is samen met Pisart naar het gokhuis gekomen.

Op 3 maart 1959 wordt vier jaar celstraf geëist tegen Gerrit S. voor de doodslag op Pisart. Volgens Gerrit S. dringt Pisart op 17 december, samen met Manke Toon, zijn gokhuis binnen om nog wat te gokken. Gerrit S. weigert dit en er ontstaat een worsteling waarbij het pistool van Gerrit S. afgaat. K. wordt als getuige gehoord en hij bevestigt in grote lijnen het verhaal van Gerrit S.. Uiteindelijk wordt Gerrit S. veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor de doodslag op Pisart.

Aan het eind van 1968 wordt Gerrit S. opnieuw gearresteerd, samen met Willem van H., die uitsmijter van Sherazade is en tevens snorder. Ze worden aangehouden in verband met de diefstal van een grote hoeveelheid verdovende middelen uit een farmaceutische fabriek in Haarlem. Bij het onderzoek in deze zaak komt aan het licht dat beide mannen de daders zijn van de moord op caféhoudster Elisabeth Schevenhoven, bijnaam Tante Bet.

Met een stuk ijzer slaat Gerrit haar schedel in

Op de 16de oktober 1956 verlaat Betje, 's nachts om half één, haar kleine cafeetje in de Amsterdamse St. Jacobsstraat. Samen met haar buffetjuffrouw loopt ze door het nauwe donkere straatje naar de verlichte Nieuwendijk. Daar nemen ze afscheid. Tante Betje gaat, zoals iedere nacht, op weg naar de Halvemaansteeg bij het Rembrandtplein, waar haar man Rooie Jan een avondzaak drijft. Tante Betje komt nooit bij haar man aan. Op de Dam krijgt ze een lift van Gerrit S. Ze stapt in de Fiat waarvan het portier uitnodigend wordt opengehouden. Gerrit S. ript haar, slaat haar met een stuk ijzer de schedel in en begraaft haar lichaam in de duinen bij Bloemendaal.

Gerrit S. legt een bekentenis af in deze zaak en hij wordt tot elf jaar cel veroordeeld voor doodslag. In de nacht van 3 op 4 oktober 1969 ontsnapt Gerrit S. uit het huis van bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Hij zit daar in afwachting van de behandeling van zijn zaak in hoger beroep. Bij zijn ontsnapping krijgt hij hulp van buiten. Met een pistool heeft hij de bewakers bedreigd en hij is daarna met een touw over de vier meter hoger muur geklommen. Op 7 oktober 1969 wordt één van de bewakers van het huis van bewaring door de rijksrecherche aangehouden. Hij wordt ervan verdacht dat hij Gerrit S. bij zijn ontsnapping heeft geholpen. Kort daarna wordt een tweede bewaker aangehouden. Deze bekent dat hij volledig op de hoogte was van het ontsnappingsplan van Gerrit S.

Gerrit S. kan slechts elf dagen van zijn vrijheid genieten. Op 15 oktober 1969 wordt hij gearresteerd in Amsterdam. De politie maakt direct na de arrestatie bekend dat Gerrit S. heeft verklaard dat de bewakers hem niet hadden geholpen. Ook verdenkt de politie hem van betrokkenheid bij de moord op C.W. Rosielle. Diens lichaam wordt op 15 oktober aangetroffen. Gerrit S. ontkent tijdens verhoren dat hij iets te maken heeft met de moord op Rosielle. Ook verklaart hij dat het pistool waarmee hij uit het huis van bewaring is ontsnapt van plastic was.

Drie dagen later maakt de politie bekend dat een verband tussen de moord op Rosielle en Gerrit S. uitgesloten wordt geacht. De procureur-generaal eist op 22 oktober 1969 een celstraf van 20 jaar tegen Gerrit S. voor de moord op Betje Schevenhoven. Gerrit S. is zelf in hoger beroep gegaan tegen de 11 jaar celstraf die de rechtbank hem eerder heeft opgelegd.

Tijdens zijn gevangenisstraf kan Gerrit S. genieten van de schilderijen van Aage Meinesz, die heeft deze aan Gerrit S. uitgeleend.

Op 23 oktober 1969 bekent een 37-jarige cipier dat hij Gerrit S. tóch heeft geholpen bij zijn ontsnapping. Ook geeft hij toe dat hij een pakje in de cel van Gerrit S. heeft afgeleverd waarin mogelijk het pistool en de 40 kogels hebben gezeten.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'