DOSSIER

Gerrit Nuyens (†)

Gerrit Nuyens – bijnaam: Schorre Gerrit - wordt in 1949 in Amsterdam geboren. Hij kan misschien nog het best worden omschreven als een criminele freelancer die in de jaren zeventig en tachtig werkt voor diverse criminelen en criminele organisaties.

Begin 1978 gaat Gerrit Nuyens voor Thea Moear en Klaas Bruinsma werken, en hij houdt er tal van specialisaties op na. Hij behoort al snel tot de inboedel, zoals Thea Moear het omschrijft. Gerrit Nuyens maakt geen deel uit van de sectie bodyguards van de groep, maar kan volgens Moear zo nodig wel door roeien en ruiten gaan. “Als je tegen hem zegt dat je ruzie hebt met je buurman, dan is Gerrit al onderweg met een eind hout. Héél impulsief, maar hij heeft een hart van goud," zei ze eens.

Boobytraps-expert met een grote bek

Tot de competenties van Schorre Gerrit behoren onder meer wapens, explosieven, en afluisterapparatuur. Hij kent als het ware The Anarchist Cookbook uit zijn hoofd en is een expert in het vervaardigen van boobytraps. Als bij begrafenissen van criminelen rechercheurs stiekem de rouwenden staan te fotograferen, dan staat Gerrit Nuyens op gepaste afstand op zijn beurt de rechercheurs te fotograferen. Terwijl andere leden van de groep Bruinsma niet tegen durven te spreken, schroomt Gerrit Nuyens niet tegen Bruinsma een grote bek open te trekken als hij het met de gang van zaken niet eens is.

Gerrit Nuyens maakt ook graag een praatje met rechercheurs van de Amsterdamse Criminele Inlichtingendienst: "Hé stelletje kippenneukers, gebeurt er nog wat?" is zijn steevaste begroeting. Gerrit Nuyens wordt door Bruinsma regelmatig ingeschakeld bij geruchtmakende geweldsmisdrijven.

Mysterieuze dood in Thailand

Gerrit Nuyens sterft in april 1993 op 43- jarige leeftijd tijdens een vakantie in Thailand. Volgens de officiële lezing overlijdt hij aan een hartstilstand, maar volgens geruchten is er mogelijk meer aan de hand bij zijn dood, hoewel dit nooit echt hard wordt gemaakt. Gerrit Nuyens wordt eind april 1993 door zijn broers - per scheepskonvooi en bedolven onder vele duizenden rode rozen - door de Amsterdamse grachten gevaren. De route begint bij zijn ouderlijk huis aan de Bilderdijkkade in West. Vandaar gaat de stoet, met volgens de Volkskrant 'alle Goodfellas van Mokum, sommigen in de boeien, omdat zij voor de gelegenheid slechts een dag op vrije voeten waren gesteld' naar begraafplaats Zorgvlied aan de Amsteldijk, na een leven dat hij, volgens een van de rouwadvertenties, voor tweehonderd procent heeft geleefd.

Laaste nieuws

Formule 1
Stroll: 'Ook op Playstation heb ik moeite met de bochten'
Lomans
Mannenpraat: de ex van Guus Meeuwis komt er warmpjes bij te zitten. Zeven miljoen ofzo
Algemeen
Tom Dumoulin verliest roze trui in Giro
Blog - sexy
Zeven producten die je NIET moet eten en drinken voor seks
Voetbal
Hooligans zijn zielig, maar die in Zuid-Limburg helemaal! 
Algemeen
Huub van der Lubbe: 'Het westen vindt zichzelf bijna slachtoffer'
Formule 1
Button verbaast zich: 'Zo laat remde ik nog nooit'
Misdaad
Politie doet onderzoek naar tuinkabouters in Assen
Misdaad
Mega-ontsnapping uit Braziliaanse gevangenis (VIDEO)
Misdaad
Man met militair pak en uitrusting aangehouden
Misdaad
Megapartij onderschepte hasj in Spanje ook op film (VIDEO)