DOSSIER

Gerrit G.

Gerrit "De Douanier" G. (1960) is tot 2014 een douanier in de Rotterdamse haven. Hij woont in Kwintsheul. Justitie verdenkt hem ervan dat hij in zijn functie langere tijd tegen betaling drugsleveranties doorlaat. Het Openbaar Ministerie heeft twee zaken voor de rechter gebracht waarin Gerrit een rol speelt: het Focus-onderzoek met hoofdverdachte Henk E. En het Doussie-dossier waarin Gerrit zelf verdachte is samen met een drietal andere verdachten: Rene F., Andries van der H. en Dennis van den B. Beide zaken lopen begin 2017 nog aan de rechtbank in Rotterdam.

G. werkt jarenlang als ambtenaar in de haven. Hij zegt in verklaringen die in het bezit zijn van Justitie consequent onderbetaald te zijn en daarom naar de overkant te zijn overgelopen. Hij zegt ook dat hij niet de enige is bij de douane die corrupt is, meerdere collega's begeven zich op het hellende vlak en hebben net zoals hem drugsleveranties doorgelaten. De corruptie zou zelfs plaatsvinden bij het HARC-team van de FIOD, dat gericht zoekt naar illegale transporten. Reden om op een bepaald moment 'een tandje bij te zetten' is dat zijn vrouw terminaal ziek is. Zij komt uiteindelijk ook te overlijden in de zomer van 2016.

In de diverse Justitie-onderzoeken komt naar voren dat zich rondom Gerrit een heel netwerk van drugshandelaren heeft gevormd. Rechercheurs zien hem in gesprek met de bekende Schiedamse drugsbaron Henk E. maar legt ook vast dat Gerrit bepaalde witgewassen geld- en vastgoedzaken onderbrengt bij een omstreden boekhouder. Nog niet geheel uitgekristalliseerd is de rol die een Russisch syndicaat zou hebben gespeeld bij de activiteiten rondom de douanier. Ook is er mogelijk sprake van een rol van Johan V. in dit 'verhaal'.

Aanvankelijk verloopt Gerrit's werk als collaborateur naar de drugsmaffia op rolletjes. Maar op een bepaald moment krijgt hij problemen omdat bepaalde mensen in de groep waar hij mee werkt geliquideerd worden of onderwerp zijn van een liquidatiepoging, wat de aandacht wekt van Justitie. Zo is de in 2013 geliquideerde drugshandelaar Rinus Moerer uit Steenbergen vermoedelijk slachtoffer van deze organisatie. Evenals medeverdachte Dennis van den B., die aan een liquidatie ontkomt omdat de schutter(s) de verkeerde te pakken nemen als gevolg van een persoonsverwisseling, namelijk de geheel niet bij drugshandel betrokken zijnde GGD-directeur Rob Zweekhorst uit Berkel Rodenrijs, die in januari 2014 om het leven komt.

Eind 2016 komt er een heimelijk opgenomen geluidsopname van drie uur naar buiten waarin Gerrit te horen is. Hij is op die tape in gesprek met een zekere Paul, die zich voorgeeft als bemiddelaar voor een Colombiaans drugskartel. Het gesprek vindt plaats als Gerrit al lang en breed verdachte is in het Doussie-onderzoek. Later zal uitkomen dat deze 'Paul' een gefingeerde naam is, en dat Paul in werkelijkheid niet alleen door Colombianen maar ook gestuurd is door de Nederlandse politie. Gerrit zegt op die tape ondermeer: 'Ik zal jou vertellen wat ik voor jou kan doen. Ik ken het hele wereldje. Ik ken iedereen." Hij vertelt ook dat zijn medeverdachte Rene F. de man is achter de moorden op Moerer en Zweekhorst. Het zou allemaal gaan om mislukte transporten. Kort daarna wordt Gerrit, die enige tijd op vrije voeten was, door de rechter in zijn zaak weer vastgezet. 

Gedurende 2017 zal er meer bekend worden over de dubieuze rol van Gerrit G. 

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'