DOSSIER

Gerrit Blom (†)

Gerrit Blom, bijnaam Gerrit de Stotteraar, wordt in 1920 in Amsterdam geboren. In de jaren 1950 tot 1970 is hij berucht vanwege zijn veelvuldige inbraken en insluipingen bij Amsterdammers, onverbeterlijke gedrag en meerdere ontsnappingen uit gevangenissen, huizen van bewaring en politiebureaus.

Gerrit Blom is waarschijnlijk de meest legendarische inbreker en uitbreker van Nederland. In totaal wordt hij veroordeeld tot ongeveer vijfentwintig jaar gevangenisstraf, waarvan hij er slechts twaalf van heeft uitgezeten. Tijdens zijn lange misdaadcarrière breekt hij vele malen in, waarbij getuigen hem soms atletisch tegen gevels zien opklauteren. Telkens wordt hij ook weer opgepakt en verdwijnt hij achter de tralies. Maar voor Gerrit Blom is dat geen beletsel om te ontsnappen. Tegenover tientallen veroordelingen staan tientallen geslaagde vluchten. Talloze malen vijlt hij zich letterlijk een weg naar de vrijheid. Zijn loopbaan begint wanneer hij in 1940 inbreekt bij een hoofdinspecteur van politie. In 1949 pleegt Blom maar liefst 60 inbraken. Vooral het feit dat hij zijn slag vaak in de arme wijken slaat, wordt hem kwalijk genomen.

De laatste gelukte ontsnapping van Gerrit Blom is in 1962. In de jaren tachtig houdt hij het zo'n beetje voor gezien. In 1986 wordt hij voor het laatst veroordeeld en dat is een voorwaardelijke straf. De criminaliteit wordt steeds harder en agressiever, maar Gerrit Blom is een geweldloze crimineel. In dat keiharde milieu wordt hij steeds meer een kleine krabbelaar. Hij doet het altijd voorkomen alsof hij niet anders kan. Zijn belabberde jeugd en zijn spraakgebrek zijn zaken die Gerrit Blom zelf graag ter sprake brengt. Door zijn achtergrond en reputatie kan hij moeilijk een baan vinden. Bovendien moet hij wel uit stelen voor vrouw en kind. Waarom hij zo volhardend het dievenpad bewandelt, is men nooit te weten gekomen, de zestien rapporten die over hem zijn opgemaakt, spreken elkaar tegen of blijven onduidelijk. Tegenwoordig legt men zo'n een recidivist als Gerrit Blom TBS op. Eén keer wordt hij daartoe ook voorwaardelijk veroordeeld. TBS ondergaat hij echter nooit.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Huurbaas sleept Mickey Rourke (bijna onherkenbaar inmiddels) voor de rechter
Misdaad
Speedboat-bezitter die haai voorttrekt veroorzaakt beroering (VIDEO)
Misdaad
Politie arresteert Spanjaard die douchende vrouwen filmt
Misdaad
Slachtoffer schietpartij Rotterdam Zeki Yumuşak
Hebbes
WIN: SPEEDLINK Racing Wheel en Mousepad
Bizar
Spaanse stier pleegt ‘zelfmoord’ nadat zijn hoorns in brand zijn gestoken (VIDEO)
Algemeen
Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen
Formule 1
Verstappen vindt Halo niks: 'Hoort niet bij Formule 1'