DOSSIER

Gerard Spong

Gerard Spong wordt op 9 juni 1946  geboren in het Surinaamse Paramaribo en verhuist in 1962 naar Oegstgeest in Nederland. Vanaf 1967 studeert hij in Amsterdam. Aanvankelijk politicologie en later rechten. In 1973, na zijn afstuderen, keert hij terug naar Paramaribo waar hij wordt beëdigd als advocaat.

In 1976 vestigde hij zich opnieuw in Amsterdam. Met Mischa Wladimiroff start hij het advocatenkantoor Wladimiroff & Spong Advocaten. Ondertussen specialiseert hij zich in het strafrecht. Gerard Spong behandelt zelf alle strafzaken en is in het bijzonder gespecialiseerd in cassatiezaken. Daarnaast treedt hij op in medische tuchtzaken en Antilliaanse strafzaken.

In 1978 komt hij voor het eerst in de aandacht van de media. Gerard Spong verdedigt de belangen van Knut Folkerts, Christof Wackernagel en Gert Schneider. Dit zijn drie leden van de Rote Armee Fraktion die in 1977 in Nederland zijn gearresteerd en in Maastricht gevangen zitten. De drie gaan in beroep tegen een uitleveringsverzoek van West-Duitsland en willen als politiek vluchteling worden beschouwd. Uiteindelijk worden ze in oktober 1978 naar Duitsland overgebracht.

In 1980 verdedigt hij in Paramaribo een aantal burgers die voor de krijgsraad moeten verschijnen. Nadat Gerard Spong op last van vicepremier André Haakmat en legerbevelhebber Desi Bouterse is gearresteerd en na elf uur weer vrijgelaten, moet hij halsoverkop het land verlaten.

Gerard Spong behandelt diverse geruchtmakende zaken waarbij hij media-aandacht niet schuwt. Hij verdedigt o.a. meesterkraker Aage Meinesz, de drugshandelaar Johan V., voetballer Patrick Kluivert en een voormalig rechercheur van de Criminele Inlichtingendienst, die meineed zou hebben gepleegd ten overstaan van de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden. Daarnaast staat hij Cees B. bij in de zaak van de Schiedammer parkmoord en Julien C., wegens de moord op Jesse Dingemans.

Laaste nieuws

MannenPraat
Mannenpraat: Humberto Tan heeft last van territoriumdrift
Humor
Mop van de dag: 19 augustus
Misdaad
Tienduizenden xtc-pillen aangetroffen in Limburgs huis
Formule 1
Terugblik: Gifbeker nog niet leeg voor Max, Bottas pakt overwinning
Blog - Sexy
Deze vrouwen zijn Nederlands grootste Instagrammers
Misdaad
Finland, een dag later: steekpartij is terreurdaad (VIDEO)
Humor
Deze coole kat heeft zijn eigen handshake (VIDEO)
Misdaad
Misdaadklassieker: geschaduwd, afgeluisterd, vervolgd, veroordeeld - Danny K. doorbreekt het zwijgen
Formule 1
Lowe: 'Onze eerste seizoenshelft was een teleurstelling'
Algemeen
Steven Kruijswijk gaat voor succes in Vuelta: ‘Wat Tom kan, kan ik ook’
MannenPraat
Mannenpraat: Tim Hofman is nóg irritanter dan Willibrord Frequin
Humor
Feitje van de dag: 18 augustus
Hebbes
WIN: Terminator 2: Judgment Day – 3D bioscoopkaarten