DOSSIER

Geert-Jan Knoops

Gerardus Godefridus Johannes Alexander Knoops - roepnaam: Geert-Jan - wordt op 10 juni 1960 in Eindhoven geboren. Geert-Jan Knoops volgt van 1977 tot 1980 een opleiding aan de pedagogische academie en vervolgens tot 1982 een officiersopleiding bij het Korps Mariniers. Hij wil aanvankelijk zeebioloog worden. Nadat hij militairen heeft bijgestaan die voor de krijgsraad moeten verschijnen, kiest Geert-Jan Knoops voor Rechtsgeleerdheid. Hij studeert vanaf 1982 civiel recht aan de Katholieke Universiteit Brabant waar hij in 1987 afstudeert, en studeert vervolgens strafrecht aan het Willem Pompe Instituut van de Rijksuniversiteit Utrecht.

Hierna wordt hij strafrechtadvocaat. Geert-Jan Knoops is aanvankelijk verbonden aan het advocatenkantoor van Max Moszkowicz sr., maar begint in 1994 een eigen praktijk, samen met zijn echtgenote Carry Hamburger met wie hij in 1993 is getrouwd. In 1998 promoveert hij aan de Universiteit Leiden op het proefschrift Psychologische overmacht en rechtsvinding. In 2000 behaalt hij een L.L.M. degree aan de Universiteit Leiden op het gebied van internationaal strafrecht en internationaal publiekrecht. In 2002 richt hij het Forensic Sciences Expert Centre op, dat advocaten toegang geeft tot onafhankelijke forensische deskundigen, en in datzelfde jaar wordt hij tot reserve-majoor bij het Korps Mariniers benoemd. Per 1 februari 2003 wordt Geert-Jan Knoops benoemd tot hoogleraar strafrecht en strafprocesrecht aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht. In 2004 behaalt hij een doctorsgraad aan de National University of Ireland in Galway. Vanaf 2005 is hij voor een periode voorzitter van het Willem Pompe Instituut, als opvolger van professor Chrisje Brants.

Geert-Jan Knoops is onder meer advocaat van de marinier Eric O., van de zwagers Wilco Viets en Herman du Bois in de Puttense moordzaak, van Machiel Kuijt, en van Ernest Louwes in de Deventer moordzaak. Verder treedt hij op als adviseur in een proces dat bij het Amerikaans Hooggerechtshof is aangespannen door Ahmed Hamden.

Begin november 2006 maakt Geert-Jan Knoops bekend dat hij is gevraagd als adviseur van het juridisch team voor het hoger beroep van Saddam Hoessein. Geert-Jan Knoops treedt op als defence counsel voor de verschillende internationale instanties, zoals het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, het Rwanda-Tribunaal, het Joegoslavië-Tribunaal en voor het Tribunaal voor Sierra Leone. Geert-Jan Knoops is tevens ingeschreven als defence counsel bij het Internationaal Strafhof te Den Haag, alsmede tot de balie van het Cambodja Tribunaal. Geert-Jan Knoops verschijnt als expert voor commissies van de Tweede Kamer inzake de ISAF missie naar Afghanistan (januari 2006, december 2007) en inzake piraterij (april 2009).

Op 29 april 2009 wordt Geert-Jan Knoops onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau door Koningin Beatrix voor zijn strafrechtelijk en academisch werk. Geert-Jan Knoops is lid van de Adviesraad van The Center for the Study of the United Nations Systems and the Global Legal Order, Sunsglow, New York, USA. Hij is associate editor van International Studies Journal, een vaktijdschrift onder redactie van professors van binnen en buiten Iran. Knoops' advocaten heeft een bijzondere band met de stichting Miles4Justice. Zijn vrouw Carry Hamburger is voorzitter en Geert-Jan Knoops is lid van deze stichting, die zich inzet in de strijd tegen wereldwijde mensenrechtenschendingen. Miles4Justice zeilt met een team van zeilers mee in diverse races en evenementen en haalt hiermee geld op om mensenrechtenschendingen tegen te gaan.

In 2011 is Knoops te gast bij KRO's Oog in Oog.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Medium aan me hoela: Derek Ogilvie liegt dat hij barst
Misdaad
Belgische jongen die in boeken poept betrapt
Formule 1
De tien mooiste foto's van de grand prix van Azerbeidzjan
Blog - sexy
Dit zijn de tien mooiste vrouwen van Polen (FOTO'S)
Fail
MMA’er poept in de ring (VIDEO)
Algemeen
Ophef in België over racistische Suske en Wiskestrip
Misdaad
Inmiddels twee aanhoudingen in onderzoek Benbouker en Ceviz
Formule 1
Vettel haalt uit naar Hamilton, Lewis bijt op tong
Misdaad
Recordvangst 1,2 ton coke in Dominicaanse Republiek
Algemeen
Politieachtervolging leidt tot dood automobilist (VIDEO)
Humor
Een natuurlijke 'puist' wordt lekgeprikt (VIDEO)