DOSSIER

Frits W.

Frits W., bijnaam Knopie, is een voormalige worstelaar. Hij treedt begin 1977, samen met Henkie Soetarno, als bodyguard toe tot de groep van Bruinsma. Naast het garanderen van een perfecte bescherming van Bruinsma fungeren ze ook als een soort incassobureau die afnemers, die weigeren te betalen, lijfelijk onder druk zetten. De grootste leverancier voor de organisatie is de Pakistaan Mustapha M.. Via kennissen in Pakistan, kan hij de organisatie van Klaas Bruinsma en Thea Moear voorzien van grote hoeveelheden hasj.

In 1977 mislukt er een hasjdeal, waar Frits W. ten onrechte de schuld van krijgt. Dat zet bij hem kwaad bloed en hij sluit zich in het geheim aan bij Hugo F., de ex-man van Thea Moear. Die licht hij in over allerlei aspecten van de Bruinsma/Moear-organisatie. Mustapha M. probeert in die tijd Frits W. er toe te verleiden een partij hasj van Bruinsma te rippen. Hij weigert en geeft het verraad van Mustapha M. door aan Bruinsma om weer in de gunst te komen. Dat werkt en hij krijgt een paar klusjes van De Dominee. Maar tegelijkertijd werkt Frits W. als een soort dubbelspion voor Hugo F. en blijft hij informatie aan hem verstrekken.

In het voorjaar van 1978 lopen de spanningen tussen Hugo F. enerzijds en Bruinsma/Moear anderzijds zo hoog op, dat Bruinsma in april Henkie Soetarno de opdracht geeft om Hugo F. en de ‘hele boel’ te liquideren. Dat geeft een gealarmeerde Frits W. meteen door aan Hugo F. en diens compagnon Ron S. Hierop besluit Hugo F. als eerste toe te slaan en Henkie Soetarno om te leggen.

Op 2 mei 1978, tijdens een bijeenkomst in een café in de Van Woustraat in Amsterdam, waarbij volop coke wordt gesnoven, geeft Hugo F. aan Frits W. en Ron S. opdracht Soetarno te doden. Als de 31-jarige uit Indonesië afkomstige Henk Soetarno bij Ron S. en Frits W. in de auto wil stappen, wordt hij viermaal geraakt door kogels uit het pistool van Frits W. De auto scheurt daarop weg, Henk Soetarno dood achter latend.

Tijdens een bespreking in het Sonesta Hotel weet Frits W. Moear en Bruinsma ervan te overtuigen dat hij niks te maken heeft met de liquidatie van Soetarno.

Op 22 september 1978 worden zowel Ron S. als Frits W. gearresteerd in verband met de moord. Uiteindelijk wordt Frits W. op 18 oktober 1979 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Ron S. krijgt een lichtere straf.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Medium aan me hoela: Derek Ogilvie liegt dat hij barst
Misdaad
Belgische jongen die in boeken poept betrapt
Formule 1
De tien mooiste foto's van de grand prix van Azerbeidzjan
Blog - sexy
Dit zijn de tien mooiste vrouwen van Polen (FOTO'S)
Fail
MMA’er poept in de ring (VIDEO)
Algemeen
Ophef in België over racistische Suske en Wiskestrip
Misdaad
Inmiddels twee aanhoudingen in onderzoek Benbouker en Ceviz
Formule 1
Vettel haalt uit naar Hamilton, Lewis bijt op tong
Misdaad
Recordvangst 1,2 ton coke in Dominicaanse Republiek
Algemeen
Politieachtervolging leidt tot dood automobilist (VIDEO)
Humor
Een natuurlijke 'puist' wordt lekgeprikt (VIDEO)