DOSSIER

Frits W.

Frits W., bijnaam Knopie, is een voormalige worstelaar. Hij treedt begin 1977, samen met Henkie Soetarno, als bodyguard toe tot de groep van Bruinsma. Naast het garanderen van een perfecte bescherming van Bruinsma fungeren ze ook als een soort incassobureau die afnemers, die weigeren te betalen, lijfelijk onder druk zetten. De grootste leverancier voor de organisatie is de Pakistaan Mustapha M.. Via kennissen in Pakistan, kan hij de organisatie van Klaas Bruinsma en Thea Moear voorzien van grote hoeveelheden hasj.

In 1977 mislukt er een hasjdeal, waar Frits W. ten onrechte de schuld van krijgt. Dat zet bij hem kwaad bloed en hij sluit zich in het geheim aan bij Hugo F., de ex-man van Thea Moear. Die licht hij in over allerlei aspecten van de Bruinsma/Moear-organisatie. Mustapha M. probeert in die tijd Frits W. er toe te verleiden een partij hasj van Bruinsma te rippen. Hij weigert en geeft het verraad van Mustapha M. door aan Bruinsma om weer in de gunst te komen. Dat werkt en hij krijgt een paar klusjes van De Dominee. Maar tegelijkertijd werkt Frits W. als een soort dubbelspion voor Hugo F. en blijft hij informatie aan hem verstrekken.

In het voorjaar van 1978 lopen de spanningen tussen Hugo F. enerzijds en Bruinsma/Moear anderzijds zo hoog op, dat Bruinsma in april Henkie Soetarno de opdracht geeft om Hugo F. en de ‘hele boel’ te liquideren. Dat geeft een gealarmeerde Frits W. meteen door aan Hugo F. en diens compagnon Ron S. Hierop besluit Hugo F. als eerste toe te slaan en Henkie Soetarno om te leggen.

Op 2 mei 1978, tijdens een bijeenkomst in een café in de Van Woustraat in Amsterdam, waarbij volop coke wordt gesnoven, geeft Hugo F. aan Frits W. en Ron S. opdracht Soetarno te doden. Als de 31-jarige uit Indonesië afkomstige Henk Soetarno bij Ron S. en Frits W. in de auto wil stappen, wordt hij viermaal geraakt door kogels uit het pistool van Frits W. De auto scheurt daarop weg, Henk Soetarno dood achter latend.

Tijdens een bespreking in het Sonesta Hotel weet Frits W. Moear en Bruinsma ervan te overtuigen dat hij niks te maken heeft met de liquidatie van Soetarno.

Op 22 september 1978 worden zowel Ron S. als Frits W. gearresteerd in verband met de moord. Uiteindelijk wordt Frits W. op 18 oktober 1979 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Ron S. krijgt een lichtere straf.

Laaste nieuws

MannenPraat
Mannenpraat: Humberto Tan heeft last van territoriumdrift
Humor
Mop van de dag: 19 augustus
Misdaad
Tienduizenden xtc-pillen aangetroffen in Limburgs huis
Formule 1
Terugblik: Gifbeker nog niet leeg voor Max, Bottas pakt overwinning
Blog - Sexy
Deze vrouwen zijn Nederlands grootste Instagrammers
Misdaad
Finland, een dag later: steekpartij is terreurdaad (VIDEO)
Humor
Deze coole kat heeft zijn eigen handshake (VIDEO)
Misdaad
Misdaadklassieker: geschaduwd, afgeluisterd, vervolgd, veroordeeld - Danny K. doorbreekt het zwijgen
Formule 1
Lowe: 'Onze eerste seizoenshelft was een teleurstelling'
Algemeen
Steven Kruijswijk gaat voor succes in Vuelta: ‘Wat Tom kan, kan ik ook’
MannenPraat
Mannenpraat: Tim Hofman is nóg irritanter dan Willibrord Frequin
Humor
Feitje van de dag: 18 augustus
Hebbes
WIN: Terminator 2: Judgment Day – 3D bioscoopkaarten