DOSSIER

Frits van de Wereld (†)

Simon Frederik Adriaanse (1927-1996), bijnaam Frits van de Wereld, wordt op 27 maart 1927 geboren als oudste van de elf kinderen van een heier die op Tuindorp Buiksloot in Amsterdam-Noord woont. Zijn jeugd slijt Frits van de Wereld in de volksbuurt die ‘Het Blauwe Zand’ wordt genoemd. Zijn vader en twee broers worden door de Duitsers opgepakt. Frits van de Wereld staat er dan samen met zijn moeder voor om de andere tien kinderen van eten te voorzien. Die krijgen een suikerbiet per week en dat zet Frits van de Wereld aan het stelen. Op 3 januari 1944 wordt hij gearresteerd. Op 1 april 1944 en op 9 januari 1947 wordt hij opnieuw gearresteerd wegens diefstal.

Na de oorlog wordt hij classificeerder aan het dok en snorder, een illegale taxichauffeur. Frits van de Wereld doet van alles om aan eten te komen. Ten slotte wordt hij portier op de Wallen en manusje-van-alles bij de daar gevestigde speelhuizen.

De Amsterdamse rosse buurt is net een dorp en aan de deur leert hij de pooiers kennen die hun 'meissies' beschermen. Langs de Amstel tussen de Amstelstraat en de Halvemaansteeg staan tippelaarsters, op de Groenburgwal werken tante Sjaan en tante Bep en in de Staalstraat kijkt niemand ervan op als tante Jennie in de regen op een klantje staat te wachten.

Peeskamertjes boven zijn café

Frits van de Wereld trouwt met Hendrika Everdina Horstman. In mei 1951 wordt hij vader van een zoontje, Reinier Bernardus. In 1956 koopt Frits van de Wereld het café De Wereld op de Zeedijk. Hij wordt al gauw door iedereen ‘Frits van de Wereld’ genoemd. In no time weet hij van zijn café een goedlopende zaak te maken waar de leden van de Amsterdamse penoze graag hun biertjes drinken. Boven de zaak zijn peeskamertjes getimmerd waar de meisjes van Frits van de Wereld werken. Frits van de Wereld wordt ook met de handelaars in hasj geconfronteerd. In 1968 starten Frits van de Wereld, Pietje P., Willem L. (Mooie Willem), Gijs van Dam, gokhaleigenaar Jerry H., Utrechtse Bertus en Maurits de Vries een smokkelhandel in sigaretten.

Niet lang daarna volgt de nog lucratievere hasjhandel. Het vervoer van de hasj met schepen is grotendeels in handen van voormalige vissers en vishandelaren, zoals garnalenvisser Jack S. uit Volendam en Theo P. uit Den Helder. In maart 1973 wordt in de Franse havenplaats Brest een partij van 208 kg hasjiesj onderschept op het schip ‘De Spurt’. Dit schip vaart voor de onroerendgoedhandelaren Pieter Jan G. uit Utrecht en John B. uit Amsterdam. De financiers van het transport blijken echter Willem B. en Frits van de Wereld. De laatste bezit inmiddels gokhuizen, bordelen en onroerend goed.

Duizende kilo's hasj op De Lammie

Op 15 september 1973 wordt in Harlingen een ander schip van Frits van de Wereld en Willem B., ‘De Kaper’ genaamd, met 2200 kg hasjiesj aangehouden. Hierbij arresteert men Ben D., George C. en Sjaak de J. en hun vrienden André B. en Wim B. Allen werken ze voor Frits van de Wereld. Op 25 april 1974 wordt Frits van de Wereld zelf gepakt met 51 kg hasjiesj van het schip ‘De Lammie’ waarop men nog eens 2000 kg vindt. Ook visser Jack S. en schipper P. worden gearresteerd. Bovendien wordt Gijsje B. - bijnaam: Blonde Greet - opgepakt met in haar kofferbak nog eens 60 kg hasj.

Vlak na deze arrestaties duikt David Vaz Dias onder in een Hilversums tuinhuisje. Vaz Dias is een grossier in gestolen diamanten en actief in de Amsterdamse gokwereld. Maar Vaz Dias wordt op 13 mei 1974 doodgeschoten, waarschijnlijk omdat hij de politie tipte. Frits van de Wereld en L. krijgen uiteindelijk ieder een jaar en negen maanden cel. P. en zijn bemanning moeten twaalf maanden de cel in.

Heroïnesmokkel 
In het najaar van 1975, niet lang na zijn vrijlating, benadert Frits van de Wereld Blonde Greet om met gokhuiseigenaar Ling Kioe K., bijnaam Tiger, in de heroïnesmokkel te gaan. Tiger wordt door de Amerikaanse DEA beschouwd als hoofd van de triade Wo Lung Wa. Ze zien hem als een van de grootste heroïnehandelaren ter wereld. Greet gaat op Frits van de Werelds voorstel in. Ze wordt voor haar diensten betaald in natura: heroïne. Ze verkoopt de drugs vanuit haar café De Zeemeeuw door aan o.a. heroïnehandelaar Piet C.

Begin 1977 organiseert Frits van de Wereld opnieuw een transport. Hij doet dat samen met opnieuw Willem L. en met Wil L., de compagnon van Theo Heuft in sexclub Yab Yum. Ook de bende van Klaas Bruinsma mag deelnemen. De partij wordt echter in beslag genomen. In 1984 wordt Frits van de Wereld weer gearresteerd voor het handelen in hasjiesj ('kippenvoer,' volgens hemzelf) en veroordeeld tot zes maanden. Hierna houdt Frits van de Wereld het voor gezien. Simon Frederik Adriaanse overlijdt op 12 december 1996 na een astma-aanval. Hij is dan 69. Frits van de Wereld wordt begraven op de begraafplaats Zorgvlied te Amsterdam.

Laaste nieuws

MannenPraat
Mannenpraat: Humberto Tan heeft last van territoriumdrift
Humor
Mop van de dag: 19 augustus
Misdaad
Tienduizenden xtc-pillen aangetroffen in Limburgs huis
Formule 1
Terugblik: Gifbeker nog niet leeg voor Max, Bottas pakt overwinning
Blog - Sexy
Deze vrouwen zijn Nederlands grootste Instagrammers
Misdaad
Finland, een dag later: steekpartij is terreurdaad (VIDEO)
Humor
Deze coole kat heeft zijn eigen handshake (VIDEO)
Misdaad
Misdaadklassieker: geschaduwd, afgeluisterd, vervolgd, veroordeeld - Danny K. doorbreekt het zwijgen
Formule 1
Lowe: 'Onze eerste seizoenshelft was een teleurstelling'
Algemeen
Steven Kruijswijk gaat voor succes in Vuelta: ‘Wat Tom kan, kan ik ook’
MannenPraat
Mannenpraat: Tim Hofman is nóg irritanter dan Willibrord Frequin
Humor
Feitje van de dag: 18 augustus
Hebbes
WIN: Terminator 2: Judgment Day – 3D bioscoopkaarten