DOSSIER

Frans de W.

Frans de W. - bijnaam Papa Blanca, alias Frans Dekkers - wordt in 1944 geboren. Frans de W. is de neef van de even oude mr. Leo de W., die sinds 1969 werkzaam is binnen de justitiële organisatie, onder andere als Hoofdofficier van Justitie in Breda, Rotterdam en Amsterdam. Frans de W. is in de jaren 70 één van de grootste koppelbazen in Rotterdam en is in die jaren eigenaar van verschillende gokhuizen en sexclubs. Al deze activiteiten heeft hij ondergebracht in tientallen BV's.

Frans de W. heeft een flair om mensen te imponeren. Hij draagt een met diamanten afgezet horloge van 60.000 gulden en thuis heeft hij een met goud ingelegd pistool. Frans de W. is de Al Capone of Lucky Luciano van Rotterdam, maar hij is niet gewelddadig. Papa Blanca staat aan de basis van een heel zwendelsyndicaat van sexhuizen, illegale gokhuizen, handel in drugs en vervalsing van waardepapieren. Hij heeft drie belangrijke medewerkers: Skila, Opa en Vendex.

Frans de W. staat aan het hoofd van een georganiseerde groep koppelbazen, die naar schatting voor 155 miljoen gulden fraude heeft gepleegd in de Rijnmond. Het hoofdkantoor van Frans de W. is gevestigd op het Groenendaal 23b in Rotterdam.

Een speciaal politieteam doet anderhalf jaar onderzoek naar de vele ondernemingen van Frans de W. Op 4 juni 1980 dient de rechtszaak tegen Frans de W. en hij wordt door de Officier van Justitie Doelder beschuldigd van valsheid in geschrifte, valsemunterij, vuurwapenbezit, heling en frauduleuze invoer en hij hoort tien jaar tegen zich eisen. Op 17 juni 1980 wordt Frans de W. door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot zeven jaar celstraf. De rechtbank acht hem schuldig aan bedrieglijke bankbreuk, in casu het onttrekken van vele miljoenen guldens aan diverse besloten vennootschappen door geen belastinggelden en sociale premies af te dragen. Ook acht de rechtbank bewezen dat hij als financier is opgetreden van projecten als het vervalsen van bankbiljetten en het plegen van valsheid in geschrifte. Officier De Doelder zegt later dat Frans de W. volgens hem wel 100.000 gulden per maand verdiende.

Frans de W. wil ontsnappen

Een maand later wordt Frans de W. vanuit de gevangenis in Haarlem met spoed overgebracht naar de beter beveiligde strafinrichting in Maastricht. Volgens justitie zijn er sterke aanwijzingen binnengekomen dat hij met hulp van buitenaf wil ontsnappen uit de gevangenis. Op 15 september 1980 trekt Frans de W. het appèl bij het Haagse gerechtshof in.

Aan het eind van 2006 wordt Frans de W. gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. Hij woont op dat moment in Hellevoetsluis. In oktober 2007 komt hij weer op vrije voeten want hij mag zijn berechting thuis afwachten. Op 23 maart 2008 eist de officier van justitie voor de rechtbank in Rotterdam een celstraf van drie jaar tegen Frans de W. Hij zou betrokken zijn geweest bij de invoer van tientallen kilo's cocaïne uit Zuid-Amerika, het exploiteren van een softdrugslijn naar Engeland, het witwassen van 1,5 miljoen euro en het voorbereiden van drugstransporten.

In april 2008 wordt Frans de W. op 64-jarige leeftijd door de rechtbank in Rotterdam conform de eis veroordeeld tot drie jaar celstraf. Volgens de rechtbank is bewezen dat Frans de W. deel uitmaakt van een organisatie die zich in wisselende samenstelling onder meer bezighield met cocaïnehandel en -smokkel en het witwassen van 1,5 miljoen euro.

Laaste nieuws

Formule 1
Stroll: 'Ook op Playstation heb ik moeite met de bochten'
Lomans
Mannenpraat: de ex van Guus Meeuwis komt er warmpjes bij te zitten. Zeven miljoen ofzo
Algemeen
Tom Dumoulin verliest roze trui in Giro
Blog - sexy
Zeven producten die je NIET moet eten en drinken voor seks
Voetbal
Hooligans zijn zielig, maar die in Zuid-Limburg helemaal! 
Algemeen
Huub van der Lubbe: 'Het westen vindt zichzelf bijna slachtoffer'
Formule 1
Button verbaast zich: 'Zo laat remde ik nog nooit'
Misdaad
Politie doet onderzoek naar tuinkabouters in Assen
Misdaad
Mega-ontsnapping uit Braziliaanse gevangenis (VIDEO)
Misdaad
Man met militair pak en uitrusting aangehouden
Misdaad
Megapartij onderschepte hasj in Spanje ook op film (VIDEO)