DOSSIER

Frans de W.

Frans de W. - bijnaam Papa Blanca, alias Frans Dekkers - wordt in 1944 geboren. Frans de W. is de neef van de even oude mr. Leo de W., die sinds 1969 werkzaam is binnen de justitiële organisatie, onder andere als Hoofdofficier van Justitie in Breda, Rotterdam en Amsterdam. Frans de W. is in de jaren 70 één van de grootste koppelbazen in Rotterdam en is in die jaren eigenaar van verschillende gokhuizen en sexclubs. Al deze activiteiten heeft hij ondergebracht in tientallen BV's.

Frans de W. heeft een flair om mensen te imponeren. Hij draagt een met diamanten afgezet horloge van 60.000 gulden en thuis heeft hij een met goud ingelegd pistool. Frans de W. is de Al Capone of Lucky Luciano van Rotterdam, maar hij is niet gewelddadig. Papa Blanca staat aan de basis van een heel zwendelsyndicaat van sexhuizen, illegale gokhuizen, handel in drugs en vervalsing van waardepapieren. Hij heeft drie belangrijke medewerkers: Skila, Opa en Vendex.

Frans de W. staat aan het hoofd van een georganiseerde groep koppelbazen, die naar schatting voor 155 miljoen gulden fraude heeft gepleegd in de Rijnmond. Het hoofdkantoor van Frans de W. is gevestigd op het Groenendaal 23b in Rotterdam.

Een speciaal politieteam doet anderhalf jaar onderzoek naar de vele ondernemingen van Frans de W. Op 4 juni 1980 dient de rechtszaak tegen Frans de W. en hij wordt door de Officier van Justitie Doelder beschuldigd van valsheid in geschrifte, valsemunterij, vuurwapenbezit, heling en frauduleuze invoer en hij hoort tien jaar tegen zich eisen. Op 17 juni 1980 wordt Frans de W. door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot zeven jaar celstraf. De rechtbank acht hem schuldig aan bedrieglijke bankbreuk, in casu het onttrekken van vele miljoenen guldens aan diverse besloten vennootschappen door geen belastinggelden en sociale premies af te dragen. Ook acht de rechtbank bewezen dat hij als financier is opgetreden van projecten als het vervalsen van bankbiljetten en het plegen van valsheid in geschrifte. Officier De Doelder zegt later dat Frans de W. volgens hem wel 100.000 gulden per maand verdiende.

Frans de W. wil ontsnappen

Een maand later wordt Frans de W. vanuit de gevangenis in Haarlem met spoed overgebracht naar de beter beveiligde strafinrichting in Maastricht. Volgens justitie zijn er sterke aanwijzingen binnengekomen dat hij met hulp van buitenaf wil ontsnappen uit de gevangenis. Op 15 september 1980 trekt Frans de W. het appèl bij het Haagse gerechtshof in.

Aan het eind van 2006 wordt Frans de W. gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. Hij woont op dat moment in Hellevoetsluis. In oktober 2007 komt hij weer op vrije voeten want hij mag zijn berechting thuis afwachten. Op 23 maart 2008 eist de officier van justitie voor de rechtbank in Rotterdam een celstraf van drie jaar tegen Frans de W. Hij zou betrokken zijn geweest bij de invoer van tientallen kilo's cocaïne uit Zuid-Amerika, het exploiteren van een softdrugslijn naar Engeland, het witwassen van 1,5 miljoen euro en het voorbereiden van drugstransporten.

In april 2008 wordt Frans de W. op 64-jarige leeftijd door de rechtbank in Rotterdam conform de eis veroordeeld tot drie jaar celstraf. Volgens de rechtbank is bewezen dat Frans de W. deel uitmaakt van een organisatie die zich in wisselende samenstelling onder meer bezighield met cocaïnehandel en -smokkel en het witwassen van 1,5 miljoen euro.

Laaste nieuws

Voetbal
Huntelaar naar Ajax, Van Persie naar Feyenoord, Sneijder naar Utrecht, wie blijft er voor PSV over?
Misdaad
Angst en walging in Schafhausen (Z)
Misdaad
Politie start zoekactie naar wapens van de Bende van Nijvel (VIDEO)
Misdaad
Spaanse politie arresteert leden Nederlandse drugsorganisatie
Bizar
Vrouw overlijdt aan vleesetende bacterie die ze opliep tijdens seksspel
Hebbes
WIN: Hasbro The Last Knight Armor Turbo Changer Figuur
Misdaad
Vrouw steelt peperdure Lamborghini en rijdt ermee naar Londen (VIDEO)
Bizar
Mooiste golfster ter wereld: ‘mijn borsten zijn te groot voor de golforganisatie’ (FOTO’S)
Formule 1
Giovinazzi vertrouwt Ferrari voor zitje in 2018
Humor
Vader maakt achtbaan voor zijn dochter (VIDEO)
Algemeen
Op bezoek bij Motorclub de Harde Mannen
Misdaad
Bij de politierechter: het is ook gewoon een leuke winkel
Lomans
Mannenpraat: een blote Freek Vonk kan dagelijks gespot worden in Nederland
Algemeen
Dylan Groenewegen wint op Champs Élysées