DOSSIER

Frank Masmeijer

Frank Masmeijer wordt geboren op 25 augustus 1961 en groeit op in Deventer. Na de HAVO kiest hij er voor om zijn VWO-diploma te behalen op het voetbalinternaat van Go Ahead Eagles. In zijn tienerjaren is hij voetballer in het jeugdteam van de club. Daarna is hij twee jaar lang semiprof, maar hij haalt het nooit tot het eerste team. In de jaren daarna speelt hij nog een tijd als amateur bij FC Hilversum. Op 23-jarige leeftijd kiest Masmeijer ervoor om zeven maanden als sport-entertainer te werken in een hotel op Mallorca.

Televisiedebuut

Frank Masmeijer staat bekend om zijn opvallende carrièreswitches. De eerste is in 1985 als hij zijn voetbalcarrière achter zich laat en een screentest doet bij de NCRV. De Deventenaar doorloopt de test en maakt al snel zijn tv-debuut als presentator. Uit het spelletjesprogramma de Helemaal alleen in je eentje show blijkt dat Masmeijer een goede portie showmanschap heeft. Vervolgens presenteert hij programma's als de Holiday showDinges en liefdadigheidsprogramma's als Drempels Weg voor lichamelijk gehandicapten en een showprogramma rond SOS-kinderdorpen.

Maar de tijd dat hij zich moeiteloos kan meten met de grote drie Henny Huisman, Ron Brandsteder en André van Duin eindigt in 1994. De samenwerking tussen NCRV en Masmeijer houdt abrupt op. De omroep vindt dat hij niet meer in de programmering past, maar aan de andere kant gaan er verhalen rond dat de presentator ervoor heeft gezorgd dat een Belgische vriend van hem een droomreis wint in de Holiday Show.

Daarna probeert de Deventenaar het nog bij de Duitse openbare omroep WDR en bij Sport 7 van John de Mol. Vooral dat laatste loopt uit op een fiasco. Voor de sportquiz Aanvalluh!! neemt hij 30 afleveringen op in één week, maar veelal worden er niet uitgezonden. Dit betekent het einde van de televisiecarrière van Frank Masmeijer.

Frank Masmeijer als succesvol horecaondernemer?

Vanaf dat moment is Masmeijer klaar met Nederland. Hij pakt zijn biezen en vertrekt naar België. "Ik heb er helemaal geen zin meer in om nageroepen te worden in een voetbalstadion of op straat door mensen die maar iets roepen omdat ze het maar vinden," zegt hij later in een interview. Enkele maanden daarna opent hij zijn eerste zaak in het Belgische plaatsje Wijnegem. Hij noemt het Frajo, wat een afkorting is van Frank en Joël, zijn Belgische zakenpartner. Het tweetal zorgt ervoor dat de zaak goed loopt en verkoop hem vervolgens weer door. Dit is de grondlegger voor de methode Masmeijer. "Ik koop restaurants en geef ze dan een nieuwe impuls. Daarna verkoop ik ze weer," zegt hij in 2011 tijdens een interview met de Evangelische Omroep.

In die tijd rijdt de oud-presentator in een Mercedes en woont hij met zijn familie in een imposante villa in het Vlaamse rijkenreservaat Schilde. Het lijkt erop dat Masmeijer eindelijk een keer succes heeft gevonden voor langere tijd. Voor de bühne tenminste, want er zitten dan al krasjes op het imago van Masmeijer als succesvol horecaondernemer.

De Deventenaar vult het ene gat met het andere en laat zo een alsmaar uitdijend spoor van schulden achter zich. Zijn eigen vennootschap Carmi heeft in 2008 nog een eigen vermogen van bijna een half miljoen euro, maar in 2012 staat het eigen vermogen met hetzelfde bedrag in de min. De cijfers liegen er niet om.

Carrière als drugshandelaar

Heeft Frank Masmeijer, gedreven door zijn financiële sores, vervolgens aangeklopt bij kennissen uit het criminele milieu? Daar lijkt het wel op. "In de Antwerpse horeca stikt het van de patsers en avontuurlijke figuren. Wat dat betreft is het net zoals in Amsterdam. Je kunt in de horeca niet om de onderwereld heen," zegt iemand die het reilen en zeilen binnen het Vlaamse milieu op de voet volgt. "Het kan haast niet anders of Frank is via zijn contacten uit de horeca in contact gekomen met zware jongens uit het drugsmilieu."

Toevallig werkt het 23-jarige neefje van Masmeijer, Yoshi G., in de haven van Antwerpen. Tijdens die periode treedt de horecaondernemer op als een soort voogd voor zijn neefje, want die heeft veel problemen met zijn ouders. Later verklaart Yoshi G. dat zijn oom hem honderduit vraagt over het reilen en zeilen binnen de haven. Masmeijer doet zijn neefje daarop een voorstel. Yoshi G. kan 100.000 euro verdienen door een lading coke op te halen uit een van de containers in de haven. Hij vertelt zijn oom daar weinig trek in te hebben, maar Masmeijer laat het daar niet bij. Weigeren betekent dat Yoshi G. en zijn vriendin gevaar lopen. Daarop gaat de 23-jarige jongen overstag.

Wanneer Masmeijer samen met een groentehandelaar uit Lier en een chauffeur probeert om 467 kilo coke naar binnen te trekken, wordt hij opgepakt door de politie. Sindsdien zit hij vast. Volgens ingewijden was hij dan wel 'niet een van de mannen die aan de touwtjes heeft getrokken' toch meent de Belgische justitie een stevige zaak tegen hem te hebben.

In februari 2015 verlengt de raadkamer in Antwerpen het voorarrest van oud-presentator Frank Masmeijer met een maand. Daarentegen verlaat Yoshi G. in maart de gevangenis in Antwerpen. De neef van Masmeijer is nog steeds verdachte in het onderzoek, maar hij mag het onderzoek thuis met een enkelband afwachten.

Laaste nieuws

Lomans
Mannenpraat: Opgepast: de Kluivert Klonen veroveren de wereld
Misdaad
Spectaculair: politie schiet en arresteert met bodycamera om (VIDEO)
Misdaad
Nederlander Nicolas Dennis Lijnzaat in problemen op Indonesië
Blog - sexy
Nieuw: Seksrobot die te besturen is met Playstation-controller (FOTO’S en VIDEO)
Formule 1
Max mania leidt tot nagenoeg uitverkocht Spa-Francorchamps
Misdaad
Olifant neemt wraak door ‘baasje’ te spietsen 
Misdaad
Openluchtpresentatie wapenvondst Honduras
Misdaad
Eis voor dollemansrit van Arthur M. 4 jaar
Voetbal
Donny van de Beeks doelpunt voor Ajax moest zo zijn
Fail
Inbreker probeert te ontsnappen door zich te verkleden als spook en faalt (VIDEO)
Humor
Deze hond maakt een bezoekje aan Ikea overbodig (VIDEO)