DOSSIER

Fouad A.

Fouad Haji Abdullah A. (1939) is de zoon van de Parelkoning van Bombay. Tot zijn achtste jaar woont hij in de Indiase stad Bombay. In 1947 vertrekt Fouad A. met zijn grootvader en broer naar Karachi in Pakistan. In 1967 opent Fouad A. daar zijn eerste handelskantoor. Hij maakt snel fortuin met de handel in goud en horloges. In de diamanthandel wordt hij schatrijk. Vervolgens is Fouad A. in Dubai actief op de onroerendgoedmarkt. In dit emiraat verliest hij echter al zijn geld wanneer hij anderhalf miljard dollar leent voor de bouw van een prestigieus vijfsterrenhotel. Niet veel later breekt de oorlog tussen Iran en Irak uit. De economie van de Verenigde Arabische Emiraten stort in. Alle bezittingen van Fouad A. in Dubai worden in beslag genomen en hij wijkt uit naar België.

In Antwerpen wordt hij directeur van een bedrijf dat zich bezighoudt met de handel in diamanten, TTS Diamonds. Naast het verhandelen van diamanten wordt deze firma een dekmantel om grote geldbedragen vanuit België naar verschillende plaatsen in de wereld over te boeken. Fouad A. doet dit onder meer via de Max Fischer Bank, waar een aantal grote Antwerpse diamantairs vaste klant zijn.

TTS Diamonds wordt tevens gebruikt voor het smokkelen van softdrugs vanuit Pakistan naar vooral de Verenigde Staten en Canada. Met vergaarde drugsgelden zou Fouad A. ook weer diamanten hebben gekocht en verhandeld. Hij bezit inmiddels woningen in België en Canada. In het midden van de jaren tachtig concentreert Fouad A. zich steeds meer op de drugshandel. Via zijn rechterhand Rashid A. (geen familie) komt hij in contact met Johan 'De Hakkelaar' V. - de twee gaan rond 1987 samenwerken – en doet hij zaken met o.a. Klaas Bruinsma en Henk Rommy.

Fouad A. besluit te gaan getuigen tegen De Hakkelaar

In augustus 1994 krijgt de Nederlandse Justitie Fouad A. in het oog en eind 1994 wordt een internationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd. Fouad A. vlucht daarop naar Jordanië waar V. een villa voor hem heeft geregeld. Maar Fouad A. krijgt al snel heimwee en keert in 1995 terug naar Europa. Hij vestigt zich in Londen. Hoewel Fouad A. volgens zegslieden een grotere drugsbaas is dan Johan V., besluit Fouad A. in 1995 tegen V. te gaan getuigen. Fouad A. koopt zijn eigen vervolging af voor 1,8 miljoen gulden. Ook alle door Nederland uitgevaardigde internationale opsporingsbevelen worden ingetrokken.

In januari 1997 gaan er geruchten de ronde dat Fouad A. betrokken is bij kinderprostitutie en vrouwenhandel. In België wordt hij verdacht van grootschalige handel in drugs en het witwassen van minimaal 55 miljoen gulden aan drugsgeld. Op verzoek van de Belgische Justitie wordt Fouad A. in Engeland gearresteerd. In december 1997 komt hij in Londen vrij na betaling van een grote borgsom.

Fouad A. moest de 1,8 miljoen gulden van zijn eigen vrijkoop betalen voor 1 september 1997. Op dat moment heeft hij pas 3 ton betaald. In mei 1998 wordt er door een Britse rechtbank besloten dat Fouad A. aan België uitgeleverd mag worden. Uiteindelijk vindt de uitlevering pas op 22 maart 2001 plaats. Fouad A. wordt bij aankomst in België gelijk gearresteerd. Hij krijgt vijf jaar cel aan zijn broek.

Laaste nieuws

Voetbal
Huntelaar naar Ajax, Van Persie naar Feyenoord, Sneijder naar Utrecht, wie blijft er voor PSV over?
Misdaad
Angst en walging in Schafhausen (Z)
Misdaad
Politie start zoekactie naar wapens van de Bende van Nijvel (VIDEO)
Misdaad
Spaanse politie arresteert leden Nederlandse drugsorganisatie
Bizar
Vrouw overlijdt aan vleesetende bacterie die ze opliep tijdens seksspel
Hebbes
WIN: Hasbro The Last Knight Armor Turbo Changer Figuur
Misdaad
Vrouw steelt peperdure Lamborghini en rijdt ermee naar Londen (VIDEO)
Bizar
Mooiste golfster ter wereld: ‘mijn borsten zijn te groot voor de golforganisatie’ (FOTO’S)
Formule 1
Giovinazzi vertrouwt Ferrari voor zitje in 2018
Humor
Vader maakt achtbaan voor zijn dochter (VIDEO)
Algemeen
Op bezoek bij Motorclub de Harde Mannen
Misdaad
Bij de politierechter: het is ook gewoon een leuke winkel
Lomans
Mannenpraat: een blote Freek Vonk kan dagelijks gespot worden in Nederland
Algemeen
Dylan Groenewegen wint op Champs Élysées