DOSSIER

Ferry Koch

erry Koch wordt in Amsterdam geboren. De corpulente Mokummer sleept een beetje met zijn been en heeft kleine pretoogjes. Hij lijkt in niets op een gevreesde crimineel. Dit volledig ten onrechte, want Ferry Koch is jarenlang de schrik van de onderwereld, de ripkoning, de creatieve bedenker van vele manieren om van de tegenpartij drugs afhandig te maken.

Dit doet hij of met grof geweld, of op een stiekeme manier. Ferry Koch kan het goed vinden met diverse Joegoslavische bendes, waaronder die van Becirovic, en hij werkt dan ook regelmatig met hem samen. Ferry Koch is door zijn activiteiten al snel in goeden doen. Hij draagt altijd dure kleren en is behangen met gouden kettingen en protserige juwelen. Zo draagt hij een opzichtig Rolex horloge met diamanten. Af en toe steelt hij de show met zijn antieke Amerikaanse Auburn van ver voor de oorlog, met gouden spoilers en wielspaken. Ferry Koch begint later cocaïne te snuiven, maar door zijn toch al excentrieke gedrag merkt men dat niet eens.

Op 14 december 1981 schiet Ferry Koch in de Rotterdamse discotheek Studio 54 twee mannen neer. De oorzaak van die aanslag betreft een mislukte ripdeal van vijf kilo cocaïne. De mannen die de schietpartij overleven hebben de euvele moed om Ferry Koch ter verantwoording te roepen. Waar is de cocaïne gebleven? Niemand van de ongeveer vierhonderd aanwezige discogangers heeft iets gezien, althans dat beweren ze tegen de politie.

Verkleed als agent ript Ferry Koch drugsdealers

De bende van Ferry Koch ript onder andere drugshandelaren en de leden verkleden zich daarbij als politieagenten. In 1984 schiet Martin Hoogland in de Amsterdamse discotheek Westend twee criminelen in de benen wanneer ze Ferry Koch bedreigen.

Tijdens een onenigheid op het kantoor van het syndicaat, tussen Thea Moear en Ferry Koch, onderbreekt Klaas Bruinsma hen en neemt het op voor zijn compagnon Moear. Dit komt hem op een oorvijg van Ferry Koch te staan. Een klap in het gezicht is in het milieu een ultieme belediging, maar Bruinsma reageert niet. Althans, niet meteen.

Voordat Ferry Koch in 1989 zijn hand overspeelt, wordt er in 1987 een aanslag op hem gepleegd. Ferry Koch krijgt in de Amsterdamse Orteliusstraat zeven kogels in zijn lichaam. Hij rijdt op eigen kracht naar het Slotervaartziekenhuis. Dat hij nog leeft is een wonder. Na de nodige operatieve ingrepen verklaart Ferry Koch niets tegen de politie. Hij wenst geen verklaring af te leggen; regelt dit soort aangelegenheden zelf wel, zegt hij. Koch denkt aanvankelijk dat Charlie W. achter de aanslag zit. Hij en W. hebben namelijk al geruime tijd een slepend conflict over een villa in Friesland, die Koch tijdens de gevangenschap van de Chinees heeft geript.

Toorn van Lange Frans

In 1989 wordt Ferry Koch geliquideerd. Deze afrekening heeft waarschijnlijk te maken met de klap die hij jaren daarvoor aan Bruinsma heeft gegeven. Voor zijn liquidatie heeft Ferry Koch het syndicaat geript van honderdvijftig kilo hasjiesj. Bruinsma waarschuwt Ferry Koch bij een toevallige ontmoeting dat dit de laatste keer is geweest. Daarop stuurt Bruinsma zijn bodyguard Geurt R. ook nog eens naar het huis van Koch om hem een tweede waarschuwing te geven. Kort daarop wordt Ferry Koch vermoord. Hij komt zes uur in de ochtend thuis, waar een hitman hem opwacht en ombrengt.

Laaste nieuws

MannenPraat
Mannenpraat: Humberto Tan heeft last van territoriumdrift
Humor
Mop van de dag: 19 augustus
Misdaad
Tienduizenden xtc-pillen aangetroffen in Limburgs huis
Formule 1
Terugblik: Gifbeker nog niet leeg voor Max, Bottas pakt overwinning
Blog - Sexy
Deze vrouwen zijn Nederlands grootste Instagrammers
Misdaad
Finland, een dag later: steekpartij is terreurdaad (VIDEO)
Humor
Deze coole kat heeft zijn eigen handshake (VIDEO)
Misdaad
Misdaadklassieker: geschaduwd, afgeluisterd, vervolgd, veroordeeld - Danny K. doorbreekt het zwijgen
Formule 1
Lowe: 'Onze eerste seizoenshelft was een teleurstelling'
Algemeen
Steven Kruijswijk gaat voor succes in Vuelta: ‘Wat Tom kan, kan ik ook’
MannenPraat
Mannenpraat: Tim Hofman is nóg irritanter dan Willibrord Frequin
Humor
Feitje van de dag: 18 augustus
Hebbes
WIN: Terminator 2: Judgment Day – 3D bioscoopkaarten